Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Miért szerepelt a meggyilkolt ellenzéki vezető kisfia az orosz kormánypárt videójában?


Megemlékezés Borisz Nyemcov halálának évfordulóján Oroszországban
Megemlékezés Borisz Nyemcov halálának évfordulóján Oroszországban

Kérdéseket vetett fel Oroszországban, hogy Borisz Nyemcov meggyilkolt volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető 7 éves kisfia szerepelt a kormánypárt egyik videójában.

A Vlagyimir Putyin elnök hangos bírálójának számító Nyemcovot 2015 februárjában lőtték agyon a Kreml közelében. Fia az Egyesült Oroszország párt moszkvai szervezetének március 27-én közzétett videójában tűnt fel. Egy verset szavalt a fővárosi Puskin Színház előtt a színház világnapja alkalmából.

"Ő csak egy gyerek"

A videót letörölték, majd újra feltöltötték, ezúttal a kisfiú (az apja nevét viselő Borisz Nyemcov) megnevezése nélkül.

Az MBX Mediának adott interjújában Borisz anyja, Jekatyerina Iftodi kijelentette, hogy fia „részt vett és részt is fog venni” az Egyesült Oroszország tevékenységeiben.

„Az ország vezetése nagy megértést és mély tiszteletet mutatott iránta. Ő csak egy gyerek. Nincs semmilyen politikai nézete. Butaság az édesapja miatt bármilyen elvet társítani az ügyhöz” – mondta.

Az anya belépett az orosz kormánypártba

Jekatyerina Iftodi az év elején belépett az Oroszországban a hatalom kizárólagos birtokosának számító pártba, amelynek népszerűsége rekordalacsony a szeptemberi parlamenti választások előtt.

„Az ország vezetésének köszönhetően valamiféle igazságosságot kaptunk, és ezt soha nem fogjuk elfelejteni” – hangoztatta az anya.

Borisz Nyemcovot, aki a kilencvenes években, Borisz Jelcin elnöksége idején a miniszterelnök-helyettesi tisztségig emelkedett, 2015. február 27-én lőtték le Moszkva központjában, a Kreml falától egy kőhajításnyira.

A gyilkosság öt állítólagos csecsen elkövetőjét, köztük Ramzan Kadirov csecsen vezető biztonsági szolgálatának egyik tisztjét 2017-ben 11-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélték. Sokak szerint az egyértelműen politikai indíttatású gyilkosság hátterét máig nem sikerült tisztázni.

Iftodi, aki 2013-ban találkozott Nyemcovval, röviddel az akkor 55 éves politikus meggyilkolását követően bírósághoz fordult az apaság hivatalos megállapítása érdekében. Egy moszkvai körzeti bíróság 2017-ben megállapította az apaságot, és a fiú számára Borisz Boriszovics Nyemcov néven állítottak ki útlevelet.

XS
SM
MD
LG