Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Miért szólította fel lemondásra Lindsay Lohan és Dolph Lundgren is a moldovai elnököt?


Ukraine -- Sylvester Stallone, Jason Statham and Dolph Lundgren at the "The Expendables" Film premiere in Kiev, 07Aug2010
Ukraine -- Sylvester Stallone, Jason Statham and Dolph Lundgren at the "The Expendables" Film premiere in Kiev, 07Aug2010

Tudtán kívül több hollywoodi hírességnek is szerepe volt a Nyugat-párti moldovai elnököt célzó Kreml-barát propagandakampányban. Olyan videók keringenek az érintettekről, amelyekben nagyon rossz oroszsággal lemondásra szólítják fel Maia Sandut.

Brian Baumgartner amerikai színész mosollyal az arcán, vidáman, egyenesen a kamerába nézve, alig érthető orosz nyelven szólította fel távozásra a moldovai államfőt egy videóban, amely még a TikTok sztenderdjei szerint is bizarr.

A The Office című sorozat sztárja Dolph Lundgren és Lindsay Lohan mellett egyike azoknak a hollywoodi hírességeknek, akiket megtévesztéssel bevontak a Sandu elleni oroszbarát dezinformációs műveletbe.

Az Atlanti Tanács nevű, washingtoni székhelyű think tank dezinformációkkal foglalkozó elemzőcsoportja (DFRLab) azt állapította meg, hogy oroszpárti szereplők bérelték fel az amerikai színészeket arra, hogy olvassanak be a kamerába egy szöveget, amelyet feltehetőleg nem is értettek. A tavaly októberi Sandu-ellenes lejáratókampány jelentős hasonlóságokat mutatott más félretájékoztatási akciókkal, például azzal, amelyben Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt próbálták kábítószerfüggőként feltüntetni, szintén celebek részvételével.

Sandu többször vált már célpontjává online befeketítésnek és átverésnek. A tavalyi választás előtt számos úgynevezett deepfake (mesterséges intelligencia által generált hamis) videó jelent meg róla, egyebek mellett volt olyan is, amelyben bejelentette a lemondását, illetve hogy az Ilan Shor vezette oroszbarát pártot támogatja.

Victoria Olari, a DFRLab jelentésének egyik szerzője közölte, hogy ezek a videók közel sem meggyőzők, de fontos célt szolgálnak a megrendelőik számára.

„A cél ezekkel a kampányokkal nem is feltétlenül az, hogy meggyőzzék az embereket a hitelességükről, habár a társadalom egy, a média-írástudásban és a mesterséges intelligenciában kevésbé jártas rétege bedőlhet ezeknek a manipulációknak. Inkább tesztelni próbálják a közeget, monitorozni a közvélemény reakcióját, hogy később, az elnökválasztási kampányban kifinomultabb technikákkal állhassanak elő” – mondta.

Bár nincs bizonyíték arra, hogy a Kreml állna a legújabb TikTok-átverés mögött, az világos, hogy Sandu, a Világbank volt közgazdásza nem tartozik Moszkva barátai közé, mivel kormánya a nyugati szövetségi rendszerben kívánja lehorgonyozni az országot, az Európai Unió tagjaként.

Röviddel az ukrajnai háború 2022. februári megindítását követően számos szakértő attól tartott, hogy Moldova is Vlagyimir Putyin orosz elnök célkeresztjében lehet. A 2,6 milliós, Ukrajnával határos egykori szovjet tagköztársaság szakadár transznisztriai területén már így is kétezer orosz katona állomásozik.

A moldovai államfő tavaly februárban azzal vádolta meg a Kremlt, hogy kormánya megdöntésére tör, miután a Gazprom szerinte „energetikai zsarolásként” beszüntette a földgázszállítást országába, ennek nyomán pedig a miniszterelnök lemondásra kényszerült.

Decemberben hat, Shorhoz köthető tévécsatorna működését felfüggesztették az álhírek terjesztésére irányuló tevékenységük miatt, valamint blokkolták húsz orosz nyelvű honlap elérését még októberben. Az orosz propaganda ellensúlyozása céljából 2023 májusában dezinformáció elleni központot állítottak fel.

Hollywoodi Cameo

2023. szeptember 26-án egy oleg_spb2 nevű felhasználó TikTok-oldalán megjelent egy videó, amelyben különböző előadók, színészek, köztük például Michael Madsen és Xzibit furcsa üzenetet közvetítettek.

A felvétel több rövidebb klip összeállítása egy Cameo nevű alkalmazásból, amelyen keresztül bizonyos díjért cserébe az emberek személyre szabott üzenetet kérhetnek a feliratkozott hírességektől. A videó elég ártalmatlanul indul, egyik sztárról a másikra ugrik, ahogyan angolul üdvözölnek egy Sandu nevű személyt. Azonban miközben beszélnek, egy fenyegető, orosz nyelven írt üzenet jelenik meg vörös betűkkel.

„Mi, hollywoodi sztárok, támogatjuk a moldovai népet azon törekvésében, hogy megbuktasson téged, Sandu. Csatlakozunk a #DöntsükMegSandut flashmobhoz” – fut végig a képernyőn.

A felvétel azzal ér véget, hogy a résztvevők vidáman, alig érthető tört oroszsággal kimondják: „Döntsük meg Sandut!” A szakemberek szerint valószínűleg csak felolvashatták az angolra átírt orosz szöveget, amelyet nem is értettek.

A DFRLab tudatta: „Az anyag nem tűnik deepfake-nek, a videóban szereplő művészek mind fenn vannak a Cameo alkalmazásán.”

A weblapot tavaly hasonló akcióra használták Zelenszkij ellen. Ekkor több híresség – köztük Mike Tyson és Elijah Wood – angol nyelvű videóban üzent „Vlagyimirnak”, hogy hagyjon fel a kábítószer-használattal.

Hírességek a Cameo oldalán, akik megjelentek a Maia Sandu lemondásáról szóló videókban
Hírességek a Cameo oldalán, akik megjelentek a Maia Sandu lemondásáról szóló videókban

A Microsoft 2023. december 7-én jelentést publikált, miszerint tavaly július óta orosz szereplők számos celebet megtévesztéssel rávettek arra, hogy különböző videóüzeneteket vegyenek fel, amelyeket felhasználtak a propagandában.

Virálissá válás

A TikTok-oldal, amelyen először jelent meg a Sandut célzó Cameo-videó, előzőleg az orosz állami média műsoraiból posztolt részleteket. A DFRLab kiemelte, hogy emellett Sandut és Európa-párti kormányát támadó üzeneteket is közzétettek itt.

A fiók már nem aktív. Az elemzők szerint nem lehet megállapítani, hogy a platform vagy a tulajdonos törölte.

Más fiókok azonban felkapták a videót. A Moldova újjászületése nevű Telegram-csatorna volt az elsők egyike, amelyik megosztotta oleg_spb2 tartalmát. Ezt csupán egy hónappal korábban, 2023. augusztus 24-én hozták létre, kevesebb mint ötszáz feliratkozója van, a logója pedig nagyon hasonlít az oroszbarát moldovai Újjászületés Pártéra – írta a DFRLab.

A csatorna később nevet és logót változtatott, és azóta is álhíreket terjeszt moldovai hadgyakorlatokról.

Lindsay Lohan a szóban forgó felvételen
Lindsay Lohan a szóban forgó felvételen

Innen számos Telegram-oldal átvette a videót, például a több mint 9700 feliratkozóval rendelkező Gagauznews és az 5600 feliratkozót magáénak tudó Salut Moldova. A felvétel nézettsége hamar elérte a 85 ezret.

Az atlanti tanács dezinformációs egysége szerint a videó terjesztésére irányuló összehangolt munka a Facebookon is tapasztalható volt.

A Kreml kavarása és propagandája ugyanakkor a jelek szerint nem tudta letéríteni Moldovát az európai pályáról.

A szegény kelet-európai állam 2022 júniusában megkapta az EU-tagjelölti státuszt, 2023 decemberében pedig bejelentették, hogy hamarosan megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások. Chișinău tavaly az Oroszországgal szembeni szankciókhoz is csatlakozott.

Ősszel elnökválasztást rendeznek Moldovában, amelyen Sandu is indulni fog, így várhatóan ismét hevesebb támadásokra kell készülnie az interneten – vélekedett Olari.

„Az elnökválasztáshoz közeledve egyértelműen több hasonló dolgot fogunk látni, arra számítunk, hogy a technikák élesebbek lesznek” – fogalmazott.

Írta Tony Wesolowsky.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG