Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Százmillió forintért vásárol meg egy ingatlant a katolikus egyház Szombathelyen


Évek óta romosan áll a Brenner-ház Szombathelyen
Évek óta romosan áll a Brenner-ház Szombathelyen

A város egyik ikonikus épületét veszi meg százmillió forintért a Szombathelyi Egyházmegye – jelentette be Székely János megyéspüspök. A közelmúltig az önkormányzat is megvásárolta volna az évek óta üresen álló és omladozó Brenner-villát.

Hosszú idő után rendeződni látszik a hányatott sorsú Brenner-villa ügye Szombathelyen. Az ikonikus épület legkorábbi tulajdonosai a Batthyányiak voltak, később a Brenner családé lett, így olyan lakói voltak, mint a város egyik első polgármestere, Brenner Tóbiás, vagy unokája, a 2018-ban boldoggá avatott Brenner János.

A XX. század második felétől állami kézbe került az épület, iskola és úttörőház is működött benne. 1989-ben egy magáncég felújította az addigra már lerobbant villát, amelyben 1993-tól hat éven keresztül kaszinó üzemelt. A bezárás óta viszont nem történt semmi, az épület állapota egyre romlott. Kétszer gyújtogatás miatt leégett.

The Brenner House in Szombathely was bought by the Hungarian Catholic Church
Elsőként a tetőt kell megjavítani.

A Brenner-villa a város központjától nem messze található, ismert, történelmi, helyi védelem alatt álló épület, ezért a település vezetése is fontosnak tartotta, hogy megoldást találjanak a megmentésére. 2007-ben ezért az önkormányzat elővásárlási jogot jegyeztetett be rá.

2021-ben kiderült, hogy az épületben korábban kaszinót működtető Service Immobilien Kft. felszámolás alatt áll, a cég tulajdonában lévő ingatlanokat pedig elárverezik. Az árverést a GM Elektro-Mechanika Kft. nyerte meg 28 millió forintos ajánlattal. Később egy Pécsett bejegyzett vállalatot, az Office Immo Kft.-t jelölte meg vevőként.

Az önkormányzat lemondott az elővásárlási jogáról

Az önkormányzat ekkor jelezte: szeretne élni elővásárlási jogával. Emiatt több bírósági per is indult, végül idén májusban kiderült, hogy a város mégsem veheti meg az épületet, mivel túl későn jelezte vételi szándékát.

A szeptemberi közgyűlésen bejelentették, hogy tulajdonosváltás történik az ingatlannál, a korábbi ár közel négyszereséért, nettó százmillió forintért cserél gazdát. Ennyit viszont az önkormányzatnak már nem ért meg, így lemondott az elővásárlási jogról.

Az október 2-i sajtótájékoztatón Székely János megyéspüspök elmondta: nem szeretnék, ha az egyház és a város számára is fontos épület kárba veszne, ezért döntöttek úgy, hogy az utolsó pillanatban megveszik. Szerinte statikailag rendben van, de ha nincs tető, folyamatos veszélynek van kitéve. A tervekről a megyéspüspök nem szólt sokat. Ennek oka, hogy még pontosan ők sem tudják, mit fognak kialakítani a villában, azt azonban elmondta, hogy mindenképp vissza akarják adni a városlakóknak, közösségi funkciót kapna, szeretnének emlékhelyet is kialakítani Brenner Jánosnak benne.

Ehhez kapcsolódóan: Templomot építenek az 1957-ben meggyilkolt pap emlékére Szentgotthárdon

Az egyházmegye számításai szerint a tető nagyjából ötvenmillió forintba kerülne, amit elsősorban adományokból szeretnének finanszírozni, hamarosan nyitnak egy külön számlát erre. Az adásvételi szerződést még nem írták alá, mert várják a hivatalos dokumentumot arról, hogy az önkormányzat lemondott elővásárlási jogáról. Amint megérkezik, az egyházhoz kerül az ingatlan.

A Brenner-villa szinte minden része felújításra szorul
A Brenner-villa szinte minden része felújításra szorul

Melega Miklós önkormányzati képviselő elmondta: többször is beszélt a mostani tulajdonossal, aki egy szombathelyi céggel közösen hasznosította volna az épületet. Szerinte azért döntött a cég a továbbadás mellett, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben nem biztos, hogy érdemes lett volna nekiállni a felújításnak. Ha nem cselekszik az egyház, évekig tarthatott volna, mire valamelyik gazdasági társaság megveszi a villát.

Jelentősen csökkent a katolikusok száma

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a KSH friss adatai szerint jelentősen csökkent a katolikusok száma Vas megyében (is). Lapunk kérdésére, miszerint ennek fényében nem tartják-e aggályosnak, hogy az egyház újabb ingatlant akar szerezni, Székely János azt válaszolta: a cél az volt, hogy megmentsék az épületet, amely Brenner János miatt az egyházhoz is erősen kötődik.

A megyéspüspök egyébként azt is elmondta: korábban már hallottak arról, hogy a jelenlegi tulajdonos tovább akar adni az épületen, azt viszont, hogy megveszik, csak két héttel ezelőtt döntötték el. Közölte: az önkormányzat biztosította az egyházat arról, hogy ha kell, segíteni fognak az épület rendbetételében.

  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG