Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Milyen költségekkel jár a gyerekvállalás Kínában?


Babakocsit toló kínai nők egy pekingi parkban 2011. április 5-én
Babakocsit toló kínai nők egy pekingi parkban 2011. április 5-én

Jelentős változást jelentett be a kínai kormány: a házaspároknak mostantól engedélyezik, hogy három gyerekük legyen, ugyanis a legfrissebb adatok szerint drámaian visszaesett a születések száma a világ legnépesebb országában.

Elemzők szerint sokakat a gyerekvállalás költségei riasztottak el a nagyvárosokban, ezért érdemes lehet ezeket végigvenni.

A kínai közkórházakban a társadalombiztosítás általában fedezi a szülés költségeit, ideértve az azt megelőző vizsgálatokat is, a férőhelyek azonban korlátozottak, ezért egyre több kínai nő fordul magánklinikákhoz, amelyek akár százezer jüant (4,5 millió forintot) is elkérhetnek.

A jó anyagi helyzetben lévő családok gyakran dadát fogadnak az első hónapban, aki segít az anya és a csecsemő ellátásában, ez mintegy 15 ezer jüanba (670 ezer forintba) kerül. Egyre népszerűbbek a szülés utáni regenerálódást szolgáló központok. Az egy hónapos tartózkodás egy ilyen intézményben 150–350 ezer jüan (6,7–17 millió forint). De számos más tétel mellett például az Ausztráliából, Új-Zélandról importált tápszereknek is borsos áruk van.

Lakhatás, oktatás

A tehetősebb szülők általában olyan környéken keresnek lakást, ahol jók az iskolák, ehhez azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Peking Hajdian negyedében például az átlagos négyzetméterenkénti ár meghaladja a kilencvenezer jüant (négymillió forintot), ami közelít a manhattani mediánárakhoz.

Azoknak, akik nem rendelkeznek megfelelő tartózkodási engedéllyel, így nem jogosultak az állami oktatásban való részvételre, évente nagyjából 40–250 ezer jüant (1,8–11 millió forintot) kell fizetniük a magániskoláért.

A verseny rendkívül éles, így sok szülő különböző különórákra is beíratja gyakran egy szem gyermekét, például zongoraleckére, teniszórára vagy sakkozni.

A gyerekekre nehezedő nyomás mérséklése, illetve a költségek csökkentése, ezáltal pedig a születésszám növelése érdekében a hatóságok intézkedéseket hoztak a virágzó magántanári szektor visszaszorítása érdekében.

Egy 2019-es jelentés szerint Sanghaj egyik előkelő negyedében egy átlagos család csaknem 840 ezer jüant (37 millió forintot) költ a gyerekére annak 15 éves koráig, amiből egyedül az oktatás 510 ezer jüant (23 millió forintot) tesz ki.

Sok kínai fiatalt eltántorítanak a gyerekvállalástól a magas költségek, ahogyan az is, hogy egyedüli gyerekként kizárólag őket nyomja a szülők támogatásának felelőssége.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG