Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Milyen mértékű a globális bankok oroszországi kitettsége?


A Raiffeisen Bank moszkvai fiókja
A Raiffeisen Bank moszkvai fiókja

Az európai bankrészvények értékük ötödét veszítették el, mióta Oroszország múlt hónapban megtámadta Ukrajnát. A Moszkva elleni nyugati szankciók felforgatták a pénzügyi szektort, de a bankokat leginkább a gazdasági kilátásokat fenyegető és a magasabb kamatlábak veszélye sújthatja.

Annak nyomán, hogy Vlagyimir Putyin elnök parancsot adott Ukrajna megtámadására, amelyet a Nyugat egyre keményebb szankciói követnek, a befektetők attól tartanak, hogy a bankoknak ismét meg kell emelniük a hitelezési veszteségekre képzett céltartalékokat, amelyek a pandémia miatt 2020-ban megugrottak, majd visszaestek. A válság csökkenti a magasabb kamatlábak esélyét is, ami növelte volna a hitelezésből származó bevételeket.

Egyes bankok azonban közvetlenül is kitettek Oroszországnak. A legnagyobb orosz kitettséggel az olasz és a francia bankok rendelkeznek. Szeptember végén valamivel több mint 25-25 milliárd dollárral tartoztak orosz ügyfelek mindkét ország bankjainak. Őket követik az osztrák bankok 17,5 milliárd dollárral – derül ki a Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) adataiból.

Az amerikai bankok kitettsége összesen 14,7 milliárd dollár a BIS adatai szerint.

Az alábbiakban néhány jelentős orosz kitettséggel rendelkező bankot mutatunk be.

Az Európai Bankok

Raiffeisen Bank International (RBI)

Az RBI a Szovjetunió összeomlása óta működik Oroszországban. Ottani üzletága tavalyi másfél milliárd eurós nettó nyereségének közel egyharmadát adta.

Az RBI Oroszországban 2,4 milliárd euró tőkével rendelkezik, ami a konszolidált saját tőke 18 százalékát jelenti. Oroszország tizedik legnagyobb eszközállományú bankja, mintegy 8700 alkalmazottat foglalkoztat.

Az RBI közölte, hogy teljes oroszországi kitettsége az év végén elérte a 22,85 milliárd eurót, amelynek több mint fele a magánvállalati szektorhoz kapcsolódik.

Az RBI orosz kitettségének nyolc százalékát adja az Orosz Központi Bank, az államháztartási egységek négy százalékát teszik ki.

A teljes összeg 11,6 milliárd euró ügyfélhitelből áll (ami a csoport ügyfelhiteleinek 11,5 százaléka), ennek több mint nyolcvan százaléka rubeltartozás.

Az Oroszországgal szembeni, határokon átnyúló kitettség mindössze 1,6 milliárd euró, Bécsből származó anyavállalati finanszírozás nélkül. Az RBI emellett 2,2 milliárd eurót hitelezett ukrán ügyfeleknek.

Société Générale

A Société Générale, amely a Rosbankot ellenőrzi, a tavalyi év végén 18,6 milliárd euró teljes oroszországi kitettséggel rendelkezett – ami a csoport felé fennálló teljes tartozás 1,7 százaléka.

Ennek több mint nyolcvan százalékát, azaz 15,4 milliárd eurót a Rosbank helyben tart, míg a határokon átnyúló kitettség 3,2 milliárd eurót tesz ki, beleértve a hatszázmillió eurós mérlegen kívüli tételeket.

A francia bank – amely 1872-ben kezdte meg tevékenységét Oroszországban, 1917-ben távozott, majd 1973-ban visszatért – közölte, hogy oroszországi tevékenysége 2021-ben a csoport nettó eredményének 2,7 százalékát teszi ki.

A múlt héten a Société Générale azt mondta, hogy képes lenne elviselni egy olyan szélsőséges forgatókönyvet is, amelyben elkobozzák oroszországi üzletágát, ami csak fél százalékpontot faragna le az alaptőkéjéből.

A SocGen oroszországi kitettségének 41 százalékát lakossági, 31 százalékát vállalati hitelek adják. Az orosz állam adóssága 3,7 milliárd euró.

UniCredit

Az olasz bank teljes oroszországi kitettsége 2021 közepén 14,2 milliárd euró volt. Ebbe beletartoznak az orosz részlege által nyújtott, nyolcmilliárd euróra rúgó hitelek is.

A többi mérlegen kívüli tétel és határon átnyúló hitel, amelyeket az UniCredit főként Oroszországon kívüli nagyvállalatoknak nyújtott.

Az UniCredit leányvállalata, az AO UniCredit Bank Oroszország 14. legnagyobb bankja. 2,3 milliárd eurós saját tőkéje a csoport teljes tőkéjének 3,7 százalékát teszi ki.

Az orosz üzletág teljes leírása az UniCreditnek mintegy egymilliárd eurójába kerülne, ami mintegy 35 bázisponttal csökkentené az alapvető tőkemutatóját.

Az UniCredit közölte, hogy az orosz üzletág a csoport bevételeinek mindössze három százalékát teszi ki, és a céltartalékok fedezik a helyi nemteljesítő hitelek 84 százalékát.

Crédit Agricole

A francia bank hétfőn közölte, hogy teljes oroszországi kitettsége – beleértve az oroszországi és azon kívüli tételeket is – 2021. december 31-én 6,7 milliárd euró volt, ami teljes kereskedelmi hitelportfóliójának 0,6 százaléka.

Ebből 2,9 milliárd euró országon kívüli hitel tizenöt orosz nagyvállalat, nevezetesen nyersanyagtermelők és -exportőrök felé.

A Crédit Agricole Ukrajnában és Oroszországban két teljes tulajdonú leányvállalaton keresztül működik. A Crédit Agricole Ukrajna 226 millió euró saját tőkével rendelkezik. A Crédit Agricole CIB leányvállalata, a CACIB AO oroszországi részlegének részesedése 150 millió euró.

A Crédit Agricole közölte, hogy szorosan figyelemmel kíséri az Oroszországgal szembeni kitettségét, de az a 2021-es osztalékra nem lesz hatással.

Intesa Sanpaolo

Olaszország legnagyobb bankja olyan jelentős oroszországi beruházási projekteket finanszírozott, mint a Kék Áramlat gázvezeték és a Rosznyeft olajipari vállalatban való részesedés eladása. Az Olaszország és Oroszország közötti kereskedelmi tranzakciók több mint felét a bank bonyolítja.

Az Intesa oroszországi hitelkitettsége 2021 végén 5,57 milliárd euró volt, ami a teljes hitelállomány 1,1 százalékát teszi ki.

Oroszországi és ukrajnai leányvállalatai egymilliárd, illetve háromszázmillió eurós eszközállománnyal rendelkeznek, amelyek együttesen a csoport teljes állományának mindössze 0,1 százalékát teszik ki.

Az Intesa közölte, hogy stratégiai felülvizsgálatot végez oroszországi jelenlétével kapcsolatban.

ING

A holland banknak mintegy 4,5 milliárd eurónyi fennálló hitele van orosz ügyfelekkel és mintegy hatszázmillió eurónyi ukrajnai ügyfelekkel a több mint hatszázmilliárd eurós teljes hitelállományból.

Amerikai bankok

Citigroup

A Citi a múlt héten közölte, hogy teljes oroszországi kitettsége közel tízmilliárd dollárt tesz ki, és dolgozik a csökkentésén.

Ez 8,2 milliárd dollár értékű, harmadik féllel szembeni kitettséget is magában foglal, amelyből egymilliárd dollár készpénzben van a Bank of Russiánál és más pénzintézeteknél, 1,8 milliárd dollár fordított repóból áll.

A Citi az orosz leányvállalatán kívül további orosz partnerek felé 1,6 milliárd dolláros kitettséggel is rendelkezik, amely nem szerepel a 8,2 milliárd dollárban.

Összehasonlításképpen: a Goldman Sachs a múlt hónapban 293 millió dolláros nettó kitettséget jelentett Oroszországgal szemben, valamint összesen 414 millió dolláros piaci kitettséget.

A Reuters összefoglalója nyomán.
XS
SM
MD
LG