Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden évben akadnak, akik belerondítanának a szegény gyerekek karácsonyába


Cipősdoboz-ajándékok a pécsi Pákolitz István közösségi házban 2015. december 23-án (képünk illusztráció)
Cipősdoboz-ajándékok a pécsi Pákolitz István közösségi házban 2015. december 23-án (képünk illusztráció)

Kibontott csipsz, lejárt cukorka, lyukas cipő, törött játék, kiszínezett kifestő, koszos, szakadt ruhák, hiányos puzzle – vannak, akik ilyen ajándékokat adnak le a segélyszervezeteknél karácsonykor. Legutóbb az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója posztolt dühösen, amikor egy 10-12 éves kislánynak szánt dobozban szexuális játékokhoz használt fehérneműt talált.

Az Igazgyöngy Alapítvány 14 éve szervezi a karácsonyi cipősdoboz-adományozást, cégek, iskolák, magánszemélyek teljesítik gyerekek kívánságait, valamint cipősdobozban várnak felajánlásokat, amelyeken csak annyit kell jelölni, hogy hány éves fiúnak vagy lánynak szánják. Ez utóbbiakat gyűjtőpontokon veszik át, vagy postán küldik el az alapítványnak.

A mintegy 1500 becsomagolt ajándék felbontása és ellenőrzése hatalmas munka lenne, ezért csak szúrópróba-szerűen ellenőrzik őket. Idén az egyik doboznyitáskor egy egyértelműen szexuális célra használható fehérneműt találtak, amelyet 10-12 éves kislánynak szántak. Ez felháborító – mondta L. Ritók Nóra, az alapítvány igazgatója.

Tapasztalatai alapján jól alakul itthon az adományozási kultúra, egyre ritkábbak a nem megfelelő ajándékok, ilyen kirívó eset évek óta nem történt.

Hajdú-Biharban dolgoznak, 17 településen vannak jelen, de karácsonykor 25 településre juttatják el a felajánlott ajándékokat a szegény gyerekeknek. Van, ahol az óvodákba, iskolákba viszik ki az ajándékokat, máshol a családokhoz.

Összekeverik az adományozást a lomtalanítással

Háromkerekű autó, rohadó mandarin, lehányt gyerekruhák, hiányos puzzle – sorolja a legdurvább eseteket Eőry Mercédesz, az Angyaljárat Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Borzasztó a szegények lenézése, nincs felnőve az ország az adományozáshoz – összegezte több mint egy évtizedes tapasztalatait.

„Sokan összekeverik az adományozást a lomtalanítással. Nem csak karácsonykor viszünk ajándékot a szegény családoknak, egész évben gyűjtjük az adományokat, és nagyon gyakran fordul elő, hogy undorító dolgokat is leadnak az emberek adományként” – fogalmazott.

Idén mintegy 750 családnak tudnak ajándékot vinni karácsonyra. Kénytelenek minden becsomagolt cipősdobozt ellenőrizni, nehogy kellemetlen meglepetés érjen bárkit, aki ajándékot kap rajtuk keresztül.

Eőry Mercédesz elmesélte, hogy egyszer már belefutott egy ilyen esetbe, ott volt, amikor a két kislány és a fiútestvérük kinyitotta az ajándékokat. A kislányok nagyon jó dolgokat kaptak, a fiú viszont két szakadt pólót, zacskós gyümölcspépet és egy használhatatlan műanyag játékot talált a dobozban. Nagyon szörnyen érezte magát a kisfiú csalódott arcát látva.

Mint mondta, azt még nem tudta megfejteni, hogy kik lehetnek azok, és miért teszik, hogy pénzt, időt és energiát szánnak arra, hogy használhatatlan, vagy ami még rosszabb, sértő tárgyakat tesznek ajándékként egy dobozba, amelyet aztán szépen becsomagolnak, és leadnak egy segélyszervezetnek.

Idén nem volt üres doboz a II. kerületi ajándékozási akcióban

Ahogy arról tavaly ilyenkor beszámoltunk, a II. kerületi Fogadj örökbe egy karácsonyi kívánságot elnevezésű akció keretében kéttucatnyi szépen becsomagolt üres dobozt találtak a hatszáz beérkezett ajándék között, amelyeket a kerületben élők ajánlottak fel vidéki szegény gyerekeknek karácsonyra az önkormányzat szervezésében.

Az azt megelőző évben kutyaürülék is érkezett becsomagolva, ezért azóta minden dobozt átnéznek átadás előtt. Idén nem találtak üres dobozt, inkább olyan fordult elő, hogy voltak, akik több ajándékot is „örökbe fogadtak”, vagyis jelezték, hogy teljesítik, de aztán mégsem adták le. Ezeket az önkormányzat pótolta.

Korábban olyan esetek is előfordultak, hogy egy gyerek gitárt kért, és a becsomagolt gitártokban összetört játékok voltak, illetve valaki koszos lábtörlőt tett egy cipősdobozba, amit aztán becsomagolt és leadott.

Sztoriban – Még a mentők is csak nehezen találnak rájuk, mintha nem is léteznének
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:14:08 0:00
  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG