Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Üres dobozokkal akarták tönkretenni rászoruló gyerekek karácsonyát egy budai ajándékgyűjtésen


Beérkezett ajándékok az egyik II. kerületi gyűjtőponton
Beérkezett ajándékok az egyik II. kerületi gyűjtőponton

Kéttucatnyi szépen becsomagolt üres dobozt találtak a hatszáz beérkezett ajándék között, amelyeket a II. kerületben élők ajánlottak fel vidéki szegény gyerekeknek karácsonyra az önkormányzat szervezésében – mondta a Szabad Európának Őrsi Gergely polgármester. Tavaly kutyaürülék is érkezett, ezért idén minden csomagot átnéztek, az üres dobozok mellett használhatatlan játékokat is találtak.

Az önkormányzat évekkel ezelőtt indította el a Fogadj örökbe egy karácsonyi kívánságot elnevezésű akcióját, amely arról szól, hogy karácsony közeledtével összegyűjtik a szegényebb településeken élő, nehéz sorsú gyerekek konkrét karácsonyi kívánságait, amelyeket egy internetes felületen összesítenek, a II. kerületiek pedig jelentkezhetnek, hogy melyik kívánságot fogadják örökbe. A csomagokat gyűjtőpontokon adhatják le, az önkormányzat pedig eljuttatja minden gyerek számára a neki szóló ajándékot, ami mindig megható, de egyben szomorú esemény is, látva a könnyező szülőket – mondta Őrsi Gergely.

Ebbe próbált valaki belerondítani, nem először. A polgármester emlékeztetett, hogy tavaly megalázó dolgokat is találtak a gyerekeknek küldött ajándékok között, például kutyaürüléket. Felfoghatatlan számára, hogy valaki hogy képes ilyenre. Idén ezért kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy átnézzék a leadott ajándékokat, hogy minden gyerek azt kapja, amit kért.

„Közel két tucat üres, szépen becsomagolt dobozra lettünk figyelmesek, ami több szempontból is szomorú. Igazán elkeserítő, hogy valaki képes erre időt, energiát és anyagiakat szánni” – fogalmazott.

A polgármester szerint nem lehet visszakövetni, honnan érkeztek az üres dobozok, mert ha valaki fiktív névvel és e-mail-címmel regisztrál, akkor lehetetlen utolérni.

A többségnek köszöni, hogy hatszáz gyermek karácsonyi kívánságát tudják teljesíteni, a csaknem negyven nem megfelelő vagy nem létező ajándékot pótolták – mondta Őrsi Gergely, hozzátéve, hogy tanultak az esetből, és jövőre már jobban azonosíthatók lesznek az ajándékozók.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG