Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden hetedik cég elképzelhetőnek tartja a bezárást a rezsiárak megugrása miatt


Vásárlók egy élelmiszerüzletben Gávavencsellőn 2021. június 29-én
Vásárlók egy élelmiszerüzletben Gávavencsellőn 2021. június 29-én

A magyarországi cégek 14 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy be kell zárnia az egekbe szökő rezsiköltségek miatt, ráadásul sok vállalkozás még csak most szembesül majd azzal, mennyire megemelkedett a földgáz és az áram ára – derült ki a portfolio.hu körkérdéséből.

Az eredményeket ismertető keddi cikk szerint a felmérésre 1647 vállalati vezető válaszolt, ami bár nem reprezentatív, de üzemméret és ágazati kör szempontjából igen heterogén minta.

A gázév októberben, az áramév pedig januárban kezdődik, így sok cég most szembesül majd csak a rezsiköltség megugrásával, miközben az energiafelhasználás sem egyenletes az éven belül, a hidegben jelentősen megnő a gáz- és az áramfogyasztás is, ami szállodákat, fürdőket, de akár irodákat, termelő üzemeket is ellehetetleníthet.

A cégek egyharmada pillanatnyi piaci áron vásárolja az energiát. További szűk harmadának hamarosan lejár a hosszabb távú szerződése, és az új energiakereskedői ajánlat fogja meghatározni, mennyit fizet a következő időszakban. További 11 százaléknál ez a közelmúltban már megtörtént. Csak minden kilencedik vállalat nyilatkozott úgy, hogy hosszú távú szerződése miatt nem kell szembenéznie az energia drágulásával.

A számok alapján a vállalkozások több mint negyven százaléka szembesült a közelmúltban vagy fog találkozni a közeljövőben a megemelt árakkal. Ez igen magas arány, hiszen azt jelenti, hogy a vállalati szektor ekkora része kényszerül most átárazni a termékeit. A tényleges arány ennél is magasabb lehet.

A válaszadók közel fele úgy gondolja, hogy az áramköltsége egy év alatt többszörösére emelkedik. Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a magas energiaárak miatti átárazások egy jelentős része még ősszel hátravan, ami újabb inflációs sokkot okozhat a gazdaságban.

A minta szűk fele a gázár sokszoros drágulásával kalkulál. A cégek csaknem negyede mondta azt, hogy több mint ötszörösére nő a számlája.

Mintegy 57 százalék azt válaszolta, hogy áremeléssel fog reagálni az emelkedő energiaköltségekre, és csak kilenc százalék vélte úgy, hogy nincs szükség különösebb lépésekre. A válaszadók mintegy fele spórolna az energiával, harmaduk a költségcsökkentő beruházásokkal szaladna előre. Mintegy a válaszolók negyede jelezte, hogy elbocsátást tervez.

A vállalkozások 14 százaléka úgy nyilatkozott, hogy bezárásra kényszerülne. „Ez döbbenetesen magas szám, és nagyon durva krízist jelentene, ha valóban a gazdaság egészében minden hetedik vállalkozás leállna. Fontos azonban, hogy a válaszadóknak csak mintegy négy százaléka jelölte be egyetlen lehetőségként a megszűnést” – írta a portfolio.hu.

Egy vendéglátóipari vállalkozás vezetője például rámutatott: „Az áramköltségünk összességében már idén ötszáz százalékkal lett magasabb (nettó 22 Ft/kWh helyett 120 Ft/kWh), a gáz ősztől várhatóan tízszeres összeget fog felemészteni. A mi életünkben ez azt jelenti, hogy a havi nyolcszázezres költségünk várhatóan legalább 4,5 millió forint lesz.”

Eközben Kovács László, a Vendéglátók Ipartestületének elnöke azt mondta az RTL Híradónak, hogy máris több száz vendéglátóhely zárt be a megugrott rezsiszámlák miatt, ráadásul újabb elbocsátásokra kell készülni, ugyanis a cégek nagy részének hatszor-nyolcszor magasabb gázszámlával kell terveznie éves energiaszerződése októberi lejáratától kezdődően.

Mint közölte, úgy számolnak, hogy végleg vagy átmenetileg a következő hónapokban akár tízezren is kénytelenek lehetnek bezárni

„Ha ezek a kisvállalkozások nem kapnak jelentős és hathatós állami segítséget, félő, hogy sokkal többen kényszerülnek majd bezárni, mint a pandémia következtében” – hangsúlyozta.

Készült a portfolio.hu és az RTL Híradó tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG