Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több mint 16-szoros árajánlatot kapott közös földgáz pályázatára tíz település és egy kerület


Az MVM végső ajánlatának köbméter ára 1610,5 forint + Áfa. Ez a jelenlegi árhoz képest 16,6- szoros áremelkedés
Az MVM végső ajánlatának köbméter ára 1610,5 forint + Áfa. Ez a jelenlegi árhoz képest 16,6- szoros áremelkedés

Ez az ár is csak akkor lenne érvénes, ha azt mind a 11 képviselő-testület fedezetemelésről szóló döntéssel megerősíti. Ha csak egy kilép ebből, napi áras elszámolás lesz – írta Facebook bejegyzésében Balassagyarmat polgármestere. Közben a G7 arról ír, hogy a fixáras szerződések kifutása miatt a vállalati energiapiacon októbertől vagy januártól jöhet az igazi rezsiválság.

Csach Gábor, Balassagyarmat fideszes polgármestere arról számol be közösségi oldalán, hogy magkapták az MVM hivatalos ajánlatát a közös nagyfogyasztói gázközbeszerzésre, melyet 9 másik várossal és egy budapesti kerülettel együtt versenyeztettek.

Ez mintegy 260 ezer ember önkormányzati nagy intézményeit érinti.

Így Balassagyarmaton például idősotthont, óvodát, a városházát, tankonyhát, sportcsarnokot. Az MVM végső ajánlatának köbméter ára 1610,5 forint + Áfa. A jelenlegi árhoz képest (96,7 Ft) ez 16,6- szoros áremelkedést, és csak az említett intézmények esetében éves szinten bruttó 360 millió forintos többlet terhet jelent.

Mint a polgármester írja, ez „a brutálisan magas ár" is csak akkor lép életbe, ha azt mind a 11 település képviselő-testülete fedezetemelésről szóló döntéssel megerősíti. Az erről szóló döntések a hét elején várhatóak – ha egy település nemet mond, akkor nem él ez az ár. Akkor napi áras elszámolás lesz ebben az esetben pedig Csach Gábor szerint elengedhetetlen lesz a kormány beavatkozása, hogy az önkormányzati szektorban is biztosítsák a legalább havi fixált költséget.

A polgármester arról is ír, hogy az említett nagyintézményeken túl van 18 egyéb kisfogyasztóval intézményegységük (óvodák, bölcsőde, galériák, kiállítóhelyek, orvosi és védőnői rendelők, sportlétesítmények, műhelyek, strand) és további 13 továbbszámlázott bérleményük, amelyek augusztustól ún. végső menedékes gázárat" kaptak december végéig. Ezek esetében, ha nem kezdenek takarékoskodni, 21 millió helyett 160 millió forintos kiadással kell számolni.

A polgármester már nyáron a rról beszélt a 24.hu portálnak, hogy számításaik szerint kalkulációi alapján 2024-től a ma 135 millió forintos éves rezsiteher felszaladhat a 400-540 milliós sávba.

Eközben a G7 portál arról ír, hogy a vállalati energiapiacon az október és a január hozhatja meg az igazi árrobbanást. A vállalatok ugyanis piaci kereskedőkkel szerződnek, és velük alkudnak ki egy díjat egy bizonyos időszakra. Így a vállalatok nagy része jelenleg egy tavaly vagy még korábban rögzített, fix áron kapja az áramot és a gázt, vagyis eddig szinte egyáltalán nem szembesültek az idei drasztikus drágulással.

Most viszont már senki sem tud árat rögzíteni, mindenkinek a tőzsdei jegyzésekhez kötik a díjakat. Ez pedig az élő szerződések kifutása, jellemzően október és január után jobb esetben is négy-ötszörös, rosszabb esetben 10-15-szörös költségnövekedést okoz majd egyik pillanatról a másikra.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG