Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minden szem Herszonra szegeződik – Ukrajna bátor húzásról beszél


Egy férfi rommá vált otthona előtt egy rakétatámadás után Mikolajivban, a most orosz ellenőrzés alatt álló Herszon mellett 2022. augusztus 29-én
Egy férfi rommá vált otthona előtt egy rakétatámadás után Mikolajivban, a most orosz ellenőrzés alatt álló Herszon mellett 2022. augusztus 29-én

A déli frontvonalon folyó harcok fokozódása és az orosz állások elleni újabb támadásokról szóló ukrán állítások kedden tovább táplálták azt a feltételezést, hogy megindult a régóta várt ellentámadás, amely megpróbálja megfordítani a háború menetét.

Az ukrán tisztviselők óva intenek a túlzott optimizmustól egy olyan háborúban, amelyben már korábban is voltak várakozások, hogy megfordul a szerencse. Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy az ukrán csapatok támadási kísérlete kudarcot vallott és súlyos veszteségekhez vezetett.

Még ha rendkívül nehéz is ellenőrizni független módon a harctéri mozgásokat, a brit védelmi minisztérium hírszerzési jelentése közölte, hogy hétfő reggel óta „az ukrán fegyveres erők több dandárja a korábbinál hevesebb tüzérségi támadásokat hajt végre a frontvonal szektoraiban egész Dél-Ukrajnában”.

A figyelem középpontjában azok az esetleges károk állnak, amelyeket Ukrajna okozhatott az orosz állásokban Herszon kikötőváros környékén. Herszon a Fekete-tengerhez közel fekvő jelentős gazdasági központ és Moszkva egyik értékes szerzeménye az invázió alig több mint fél évvel ezelőtti indítása óta.

Megsemmisítették a környék összes hídját az ukránok

Az ukrán elnöki hivatal kedden jelentette, hogy „nappal és éjjel is folytatódtak az erőteljes robbanások a herszoni területen. Kemény csaták folynak gyakorlatilag az egész stratégiai körzetben.” A jelentés szerint az ukrán erők számos lőszerraktárt megsemmisítettek a régióban, akárcsak a Dnyeperen átívelő összes nagy hidat, amelyek létfontosságúak az orosz csapatok ellátásához.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség kedd reggel öt robbanásról számolt be Herszonban, amelyek valószínűleg a működő légvédelmi rendszerek számlájára írhatók.

Az ukrán hadsereg Déli Hadműveleti Parancsnoksága is azt jelentette, hogy megsemmisítettek egy, az orosz erők által felállított pontont a Dnyeperen, és az ukrán tüzérség egy tucatnyi parancsnoki pontot talált el a herszoni régió több területén.

„Az a legfontosabb, amit az ukrán tüzérség elért a hidakon, amelyeket az orosz hadsereg már nem használhat” – mondta Oleh Zsdanov ukrán független katonai elemző az Associated Pressnek.

„Még az uszályok is megsemmisültek. Az oroszok nem tudnak kitartani Herszon közelében – ez a legfontosabb.”

Áttörték az első védelmi vonalat, de van még kettő

Hétfőn a déli parancsnoki központ munkatársa, Natalija Gumenjuik a Liga.Net ukrán hírtelevíziónak azt mondta, hogy az ukrán erők „sok irányban indítottak támadó hadműveleteket a mi parancsnoki területünkön, és áttörték az ellenség első védelmi vonalát”. A nyilatkozat gyorsan a címlapokra került, miután hetek óta érkeztek hírek arról, hogy az ukrán erők offenzívára készülnek arrafelé, és az ukrán támadások felerősödtek a herszoni terület ellen.

Zsdanov szerint Oroszországnak három védelmi vonala van a herszoni régióban, és az első áttörése csak „az ukrán hadsereg elszigetelt támadó akcióit” jelzi.

A háború az elmúlt hónapokban holtpontra jutott, nőtt az áldozatok száma, és a helyi lakosság szenved a könyörtelen támadásoktól keleten, akárcsak az oroszok által megszállt Zaporizzsja Atomerőmű körüli tágabb területen, amely szintén a harcok központjában áll Ukrajnában.

Miután tartani lehet attól, hogy az erőmű megsérülhet, és ez radioaktív szivárgáshoz vezethet, az ENSZ nukleáris megfigyelőcsoportja Kijevbe érkezett, és előkészíti küldetését, hogy megvédje az oroszok által megszállt erőművet a nukleáris katasztrófától.

Nagy a tét az atomerőműnél

A tét nem is lehetne nagyobb a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői számára, akik egy olyan országban keresik fel az erőművet, ahol az 1986-os csernobili katasztrófa sugárszennyezése érintette az egész régiót, sokkolta a világot, és lökést adott a globális elszakadáshoz a nukleáris energiától.

A már amúgy is bonyolult feladatot tovább bonyolítja, hogy a háborúban részt vevő mindkét fél képtelen megegyezni sok mindenben azon túl, hogy a küldöttséget odaengedik. Ukrajna és Oroszország egymást vádolja azzal, hogy újra és újra lövi az Európa legnagyobb atomerőművét körülvevő tágabb régiót.

A Dnyeper folyó túlpartján, a zaporizzsjai erőművel szemben fekvő Nikopol ismét heves tűz alá került – közölték a helyi hatóságok –, egy buszpályaudvar, több üzlet és egy gyermekkönyvtár is megsérült.

A mintegy ötven kilométerre lévő Zaporizzsja városa is orosz rakétacsapás célpontja volt – jelentette az ukrán elnöki hivatal.

A szivárgás veszélye most olyan magas, hogy a hatóságok megkezdték a sugárzás elleni jódtabletták osztogatását a közelben lakóknak.

Zelenszkij nem árulja el

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő éjszakai videóbeszédében reagált azokra a találgatásokra, amelyek arról szóltak, hogy az ukrán erők komoly ellentámadásba kezdtek-e.

„Akarja valaki tudni, hogy mik a terveink? Nem fogtok konkrétumokat hallani egyetlen igazán felelős személytől sem. Mert ez háború.”

Tanácsadója, Mihajlo Podoljak óva intett az ellentámadással kapcsolatos „szuper szenzációs bejelentésektől”.

A másik oldalon a Krím Moszkva által kinevezett területi vezetője, Szergej Akszjonov hamisnak minősítette az ukrán állítást, miszerint offenzíva indult a herszoni régióban. Azt mondta, az ukrán erők nagy veszteségeket szenvedtek el a térségben. Az orosz védelmi minisztérium a maga részéről azt közölte, hogy erői súlyos veszteségeket okoztak az ukrán csapatoknak katonában és hadi felszerelésben egyaránt.

A herszoni terület a Krím félszigettől északra található, Oroszország 2014-ben csatolta el Ukrajnától, elindítva a február 24-i invázióig jórészt befagyott konfliktust.

Közben a támadások és az ágyúzások Kelet- és Dél-Ukrajna többi részén a halál és a pusztítás egyhangú ütemében folytatódtak.

Legkevesebb kilenc civilt öltek meg az újabb orosz ágyúzások – közölték ukrán tisztviselők – a fekete-tengeri Mikolajiv kikötőtől az északkeleti ipari központig, Harkivig, ahol öten a város központjában vesztették életüket.

Készült a AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG