Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Mindennapos lesz, hogy a vásárlók nem kapnak bizonyos üzemanyagfajtából”


A Mobil Hofherr Albert utcai üzemanyagtöltő-állomása Budapesten 2021. november 15-én
A Mobil Hofherr Albert utcai üzemanyagtöltő-állomása Budapesten 2021. november 15-én

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint az is komoly eredmény, ha tartani tudják az üzemanyagellátást a jelenlegi színvonalon. A nyaralóhelyeket, így a Balatonnál kialakult hiányról azt mondta, nem tudnak rákészülni a hétvégén megnövekvő fogyasztásra.

Grád Ottó az ATV-ben beszélt arról, hogy jelenleg nem tudják biztosítani azt a színvonalú ellátást, mint amit korábban a vásárlók megszokhatták. Együtt kell élni azzal, hogy az üzemanyagok egy-egy típusa elfogy, vagy akár a teljes benzinkúton nincs üzemanyag-ellátás.

A főtitkár szerint a következő időszakban az is komoly eredmény lesz, ha ezen a színvonalon tartani tudják az ellátást. Önmérsékletet kért a fogyasztóktól, mert a jelenlegi a helyzet kialakulásában szerepet játszik az is, hogy az év első felében több mint 20 százalékkal magasabb volt a fogyasztás, mint a korábbi években bármikor. Igaz, ennek a többletnek a jelentés része a külföldiek által megvásárolt üzemanyag volt.

Grád Ottó szerint a helyzet normalizálódhat, miután a külföldiek már csak piaci áron tankolhatnak Magyarországon. Ugyanakkor a szigorításoknak, például a napi tankolási limit bevezetésének, egyelőre még nincs látható eredménye. Már most van olyan benzinkút, ahol a napi 50 literes tankolási kvótánál is csak kevesebb üzemanyagot, 20 litert vagy ennél is kevesebbet lehet egyszerre venni.

A balatoni tankolási krízist a szakember azzal magyarázta, hogy a hétvégi megnövekedett fogyasztásra jelenleg nem tudnak rákészülni, ehhez nincs elegendő logisztikai kapacitása, ezért is kérik azt a vásárlóktól, hogy induljanak el inkább teletankkal. A nagyvárosokban általában van üzemanyag.

A kormány szerint télen már termelhet az első kút a békési gázmezőn

A Portfolio a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közleményére hivatkozva ír arról, hogy a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet kiemelt beruházássá nyilvánították. A gyorsított hatósági engedélyezés mellett az első, már lefúrt kút 2023 januárjáig termelésbe állhat.

A közlemény szerint a következő öt évre ütemezett teljes Corvinus projekt révén a békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG