Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mindössze hat orvos szerződött az új ügyeleti rendszerre eddig Borsod-Abaúj-Zemplénben


Illusztáció
Illusztáció

Ez a megye lesz a negyedik, hogy élesben is elindul az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítása alá került új orvosi ügyeleti rendszer. Az Index érdeklődésre, hogy hol tartanak az előkészületek, az OMSZ azt válaszolta, hogy március 20-ig hat orvos írta alá a szerződést. A megyében a KSH adatai szerint 311 háziorvos praktizál.

Az OMSZ január 1-jétől vette át az önkormányzatoktól a háziorvosi/gyermekorvosi ügyelet működtetését. Az orvosoknak havi két ügyelet ellátásáról kell(ene) szerződniük velük. Eddig három megyében indult el az új rendszer: február 1-től Hajdú-Biharban, március 1-vel pedig Győr-Moson-Sopronban és Szabolcs-Szatmár-Beregben.

A hírportállal a mentőszolgálat közölte a borsodi adatokat, hozzátették ugyanakkor, hogy további ötven szerződés van folyamatban. A megyében április elsején indul a tervek szerint élesben az új ügyeleti rendszer. Arra a kérdésre, hogy a házi gyermekorvosok esetében hol tart a folyamat, az Index nem kapott választ.

Mint arról a Szabad Európa beszámolt, Szabolcs-Szatmár-Beregben a vármegyei kormányhivatal, egyelőre csak figyelmeztetésként, elkezdett büntető határozatokat küldeni olyan háziorvosoknak, akik nem írták még alá új ügyeleti szerződésüket a mentőszolgálattal. Akár ötmillió forintos büntetést és a működési engedély bevonását helyezték kilátásba velük szemben, volt olyan orvos, aki ennek hatására felhagyott a tiltakozással.

Kincses Gyula, az orvosi kamara elnöke online tájékoztatón beszélt arról, hogy a törvény szerint a háziorvos köteles az ügyeletben részt venni, tehát azoknak, akik határozatot kaptak a kormányhivataltól, menniük kell ügyelni. Jogszerű magatartásra van szükség.

A kamara ugyanakkor azt javasolja, hogy támadják meg az érintettek a határozatot, mert arra van mód. Szerveződjenek pertársaságba, a kamara magára vállalja ennek a költségeit. Az online tájékoztatón arra is kitértek, hogy a törvény az ügyelet ellátására kötelezheti a háziorvost, nem pedig az új ügyeleti rendszerről szóló szerződés aláírására. Ezt azért is hangsúlyozták, mert számos orvos nem az új ügyeleti rendszerre, hanem az arról szóló szerződésre mondott nemet. A kamara tapasztalatai szerint teljesen kaotikus a helyzet, a MOK kapott olyan levelet háziorvostól, hogy nem osztották be ügyeletbe, mert nem volt hajlandó szerződni, míg egy másik megyében másik orvost simán beosztottak ügyelni szerződés nélkül is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG