Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Minszk engedélyezi az ukrán gabona tranzitját, ha cserébe ők is használhatják a balti-tengeri kikötőket


Egy kombájn búzát arat Hrebeni falu közelében, Kijev régióban, Ukrajnában 2020. július 17-én
Egy kombájn búzát arat Hrebeni falu közelében, Kijev régióban, Ukrajnában 2020. július 17-én

Minszk kész engedélyezni az ukrán gabona tranzitját a balti-tengeri kikötőkbe Fehéroroszországon keresztül, ha cserébe biztosítják, hogy belorusz árut is szállíthassanak – idézte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőt a Belta hírügynökség pénteken.

Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre nem tudja használni fekete-tengeri kikötőit a szállításokhoz az orosz invázió óta.

Az ukrán gabona Fehéroroszországon keresztüli exportja volt az egyik lehetőség az ENSZ által vezetett tárgyalásokon, amelyek célja a globális gabonakínálat fellendítése, mert súlyos élelmiszerválság fenyeget. Egy másik lehetőség Ukrajna fekete-tengeri kikötőinél az orosz blokád feloldása lenne.

Lukasenka pénteken beszélt telefonon António Guterres ENSZ-főtitkárral, és kijelentette, hogy Fehéroroszország kész felszabadítani a szükséges vasúti kapacitásokat az ukrán gabona számára, és javasolta, hogy kezdődjenek tárgyalások Fehéroroszország, Ukrajna és azon országok között, amelyek készek hozzáférést adni kikötőikhez – közölte a Belta.

„Ugyanakkor a legfontosabb az, ahogy az a beszélgetés közben is elhangzott, hogy ezek a kikötők – Németországban, Lengyelországban, a balti államokban vagy Oroszországban – a belorusz áruk számára is nyitva legyenek” – idézte a Belta Lukasenkát.

„Ha az ukrán gabona tranzitjához megvalósulnak a feltételek, az azt kezelő kikötőkben a belorusz árukat is be kell tudni rakodni” – tette hozzá.

Fehéroroszországot, a világ egyik legnagyobb káliumtermelőjét tavaly és idén sújtották kemény nyugati szankciók, amelyek megakadályozták a belorusz műtrágya exportját a balti-tengeri kikötőkön keresztül.

A február 24. óta a Moszkva ellen bevezetett pénzügyi szankciók az orosz műtrágyaexportőröket is sújtották. A sérült globális ellátási lánc növeli az élelmiszerválság kockázatát.

Guterres a hét elején arra figyelmeztetett, hogy a megállapodás a régióból érkező áruszállítások blokkolásának feloldásáról még messze van, mert „az a tény, hogy minden összefügg, különösen bonyolulttá teszi a tárgyalásokat”.

Moszkva és Minszk a nyugati szankciókat hibáztatja a gabona- és műtrágyaexport zavaraiért és a globális élelmiszerválság kockázatáért.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG