Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka egyensúlyozni próbál, hogy elkerülje a súlyosabb következményeket


Aljakszandr Lukasenka Minszkben 2022. május 9-én
Aljakszandr Lukasenka Minszkben 2022. május 9-én

Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető a jelek szerint nagyon ügyel rá, hogy elkerülje a közvetlen részvételt Oroszország ukrajnai háborújában, mert tart a további gazdasági szankcióktól, Kijev megtorlásától és saját hadseregének esetleges elégedetlenségétől – közölte a brit hírszerzés hétfőn.

A nyugati szankciók érzékenyen érintették Belaruszt a 2020-as választást követően, amelyeket az ellenzék szerint jelentősen manipuláltak Lukasenka javára, aki aztán keményen leszámolt a tüntetőkkel, aktivistákkal és a sajtóval.

Az elszigetelt és gazdaságilag meggyengült Lukasenka újra régi szövetségeséhez, Vlagyimir Putyinhoz fordult támogatásért, és miután Moszkva elindította a háborút Ukrajna ellen, megengedte Oroszországnak, hogy belarusz területről indítson támadásokat és onnan szállítson utánpótlást.

A kezdeti találgatások ellenére azonban Belarusz nem vett részt közvetlenül a konfliktusban – közölte a brit védelmi minisztérium a Twitteren közzétett napi hírszerzési jelentésében.

Belarusz a hónap elején végrehajtott katonai mozgásokat követően bejelentette, hogy különleges alakulatokat telepít az ukrán határ mentén, ami a brit védelmi minisztérium szerint valószínűleg arra kényszeríti Ukrajnát, hogy a határvidéken tartsa erőinek egy részét, ezzel megakadályozva azok keletre csoportosítását.

Lukasenka azonban „valószínűleg egyensúlyoz az orosz invázió támogatása és a közvetlen katonai részvétel elkerülésének vágya között, a nyugati szankciók, az ukrán megtorlás és a belarusz hadseregen belüli esetleges elégedetlenség kockázata miatt” – olvasható a közleményben.

XS
SM
MD
LG