Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mintegy százhúsz fertőzöttet azonosítottak eddig a kínai téli olimpiához kapcsolódóan


Helyi nő a pekingi olimpiai és paralimpiai játékok kabalafiguráit ábrázoló óriásplakát előtt a kínai fővárosban 2022. január 19-én
Helyi nő a pekingi olimpiai és paralimpiai játékok kabalafiguráit ábrázoló óriásplakát előtt a kínai fővárosban 2022. január 19-én

Mintegy százhúsz koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az utóbbi négy napban a pénteken kezdődő pekingi téli olimpiához kapcsolódóan a sportolók és a személyzet körében.

A szervezők tájékoztatása szerint vasárnap 37, szombaton pedig 34 embernek lett pozitív a vírustesztje. A legtöbb esetet a repülőtéren szűrték ki, előző nap például huszonnyolcat, köztük nyolc atlétát és csapattagot.

Valerija Vasznyetszova orosz biatlonista arról számolt be, hogy a vírus szertefoszlatta olimpiai álmait, miután megérkezését követően kétszer is kimutatták nála a kórt. Rajta kívül két másik orosz fertőzöttet is azonosítottak hétfőn.

„Olimpiai álmom sajnos csak álom marad. Talán egy nap sikerül erőt gyűjtenem újra, de az teljesen más történet lesz” – írta a közösségi médiában.

Az olimpiai játékokat szigorú járványügyi előírások mentén rendezik a kínai fővárosban, a sportolóktól az újságírókig valamennyi résztvevőt teljesen elkülönítik a lakosságtól. A fertőzötteket az erre kijelölt szállodában szigetelik el, és a karantén feloldásához két, legalább 24 óra különbséggel végzett negatív eredményre van szükség.

A február 4-én kezdődő rendezvényen nagyjából háromezer sportoló, edző, bíró, újságíró és egyéb tisztségviselő vesz részt.

A világ legtöbb országával ellentétben a kínai kormány továbbra is kitart arra irányuló politikája mellett, hogy nullára csökkentse az országban az esetek számát. A hatóságok lezárásokkal, tömeges teszteléssel és utazási korlátozásokkal fojtanak el minden járványkitörést, legyen az bármilyen kicsi is. Ez a stratégia viszonylag alacsonyan tartja a fertőzöttek és a halálozások számát Kínában, de kihívást jelent a vezetés számára, hogy kilépjen belőle.

A Kínai Kommunista Párt lapja, a Zsenmin Zsipao egy friss cikkében üdvözölte az intézkedéseket, amelyek e szerint nem pusztán a járvánnyal szemben hatásosak, de az ország erejét és tartását is jól demonstrálják.

Az Egyesült Államok vezetésével több ország is diplomáciai bojkottot jelentett be a pekingi téli olimpiával szemben, tiltakozásul amiatt, hogy Kína több mint egymillió ujgur muszlimot tart őrizetben az ország északnyugati részében fekvő Hszincsiang tartományban, és máshol is szigorúan fellép az emberi jogok érvényesülése ellen. Ez ugyanakkor nem akadályozza meg az érintett országok sportolóit abban, hogy részt vegyenek a játékokon.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG