Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kivannak a kínaiak a pekingi olimpia Covid-intézkedéseitől


Egy nő várakozik a buszmegállóban Pekingben 2022. január 19-én, háta mögött a téli olimpia és paralimpia kabalafiguráival
Egy nő várakozik a buszmegállóban Pekingben 2022. január 19-én, háta mögött a téli olimpia és paralimpia kabalafiguráival

A pekingiek millióinak ismételt Covid–19-tesztje kezdi próbára tenni egyesek türelmét, miközben a város le akar számolni a vírussal a közelgő téli olimpia előtt.

Fengtaj kerületben szerdán indult az ott élő kétmillió ember tömeges tesztelésének harmadik köre. A lakosok csoportokba tömörültek, hogy ezzel is védjék magukat a széltől, miközben sorban álltak a napsütéses égbolt alatt a fagypont körüli hidegben.

A tesztelésről a közösségi médiában kedden este közzétett hivatalos bejelentés bíráló megjegyzések tucatjait váltotta ki, ezekhez reggel Fengtaj lakói közül is csatlakoztak páran.

„Azt hiszem, ez túl gyakori – mondta egy nő, Ma, aki csak a vezetéknevét adta meg. – Éppen tegnap csináltattam tesztet, és ma ismét felszólítottak rá. Rákérdeztem erre a személyzetnél, azt mondták: »Az elv az, hogy mindenkit teszteljünk, akit kell, hát csináljuk, ha már úgyis itt van.«”

A kínai főváros tizennégy új helyi esetről számolt be az elmúlt 24 órában, ezzel a delta-változat mostani hullámának körülbelül ötven fertőzöttje van Pekingben. Országszerte huszonnégy új, nem külföldről behozott esetről számolt be a Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Megfáztál? Csináltass tesztet!

A számok más országokhoz képest alacsonyak – Dél-Korea legutóbbi napi adata például meghaladta a tizenháromezret –, de komoly aggodalmat jelentenek a kormánynak, amely arra készül, hogy kilenc nap múlva a téli olimpiai játékok házigazdája legyen.

A kínai főváros tovább szigorított az ország amúgy is szigorú pandémiás intézkedésein. Városrészek és épületek lakóinak tömeges tesztelése folyik városszerte, a helyi önkormányzat pedig a héten bejelentette, hogy aki lázra, fejfájásra vagy megfázásra való gyógyszert vásárol, annak 72 órán belül Covid–19-tesztet kell végeznie.

„Ez nem kényelmes, de alkalmaznunk kell minden stratégiát, amit a kormány kitalál – mondta Zsang Jian-ping, egy bevásárlóközpont eladója az új előírásról. – Óvnunk kell magunkat a megfázástól, hogy ne legyünk terhére az országnak.”

Zéró tolerancia

A múlt hétvége óta harmadszor tesztelik Fengtaj kerület mind a kétmillió lakosát, itt jegyzik ugyanis a pekingi esetek felét. A kerület egyes részeit lezárták, így a lakosok nem hagyhatják el lakókörzetüket vagy a környéket.

Körülbelül kilencvenen írtak megjegyzést a tesztelésről szóló kormányzati bejegyzéshez, többnyire panaszkodtak. Egyesek szerint a gyakori tesztelés pazarolja az erőforrásokat, megzavarja a munkát és a mindennapi életet, megterheli az egészségügyi dolgozókat és a közösségi tisztviselőket.

A kínai kormány kitart amellett, hogy nullára csökkenti az országban a fertőzések számát, jóllehet máshol lazítottak a korlátozásokon. A hatóságok lezárásokkal, tömeges teszteléssel és utazási korlátozásokkal fojtanak el minden járványkitörést, legyen az bármilyen kicsi is. Ez a stratégia viszonylag alacsonyan tartja az esetek és a halálozások számát Kínában, de kihívást jelent a kormány számára, hogy kilépjen belőle.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG