Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mit kell tudni a Lengyelországban becsapódó Sz–300-as rakétáról?


Sz–300-as rakéták egy oroszországi hadgyakorlaton 2019. június 19-én
Sz–300-as rakéták egy oroszországi hadgyakorlaton 2019. június 19-én

A jelek szerint egy régi, szovjet gyártmányú Sz–300-as rakéta csapódott be kedden Lengyelországban, ez a típus az orosz és az ukrán hadseregben is rendszeresítve van.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arról számolt be, hogy feltehetőleg eltévedt ukrán légvédelmi rakétáról van szó, azonban szavai szerint mivel erre csak azért kerülhetett sor, mert Oroszország megtámadta a szomszédos országot, így a végső felelősség Moszkvát terheli.

Milyen fegyver az Sz–300-as rakéta?

Ezt a föld-levegő rakétatípust a Szovjetunió fejlesztette ki a hetvenes években repülőgépek, drónok, ballisztikus rakéták és manőverező robotrepülőgépek ellen.

Az eszköznek számos változata van különböző műszaki specifikációval. A Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) szerint a sztenderd verzió hatótávolsága 150 kilométer, a hordozott robbanófej tömege pedig 133–143 kilogramm. Egyelőre nem tudni, hogy melyik típus csapódhatott be Lengyelországban.

Siemon Wezeman, a Stockholmi Békekutató Intézet (SIPRI) szakértője elmondta, hogy az Sz–300-as többé-kevésbé az amerikai Patriot rendszer orosz megfelelője.

A rendszernek része az érkező eszközök észlelésére szolgáló radar, a rakétát pedig olyan technológiával szerelik fel, amelynek révén a végső szakaszban automatikusan próbálja eltalálni a célpontot. Egyszerre több rakétát is kilőhetnek több célpontra.

Az Sz–300-as rakéta legújabb változata, a 2010-es években rendszerbe állított úgynevezett Antej–2500 hatótávolsága 350 kilométer az orosz állami fegyverexportáló ügynökség (Roszoboronexport) szerint. Mint írták, az eszköz a legfontosabb polgári, ipari és katonai létesítmények védelmére is alkalmas.

Wezeman rámutatott: az Sz–300-as eléggé hatékony rendszer, de Oroszországban a következő években a tervek szerint lecserélik a fejlettebb Sz–400-as, Sz–350-es és Sz–500-as eszközökre.

Mely országok használják az Sz–300-as rakétákat?

Oroszországban és Ukrajnában is rendszeresítve van a rendszer, ahogy tizennyolc másik országban, köztük több NATO-tagállamban, így Bulgáriában, Görögországban és Szlovákiában is.

Az orosz hadsereg szakértők szerint az ukrajnai háborúban számos alkalommal bevetett átalakított Sz–300-as rakétákat szárazföldi célpontok ellen, ami a súlyos fegyverhiány jele lehet.

Oroszország korábban Iránnak, Egyiptomnak, Kínának és Venezuelának is eladott a rendszerből, illetve ilyen rakétákat telepített Szíriába és az Ukrajnától 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigeten.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG