Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mit lehet tudni az afganisztáni Iszlám Államról?


Palvasa, két fiú anyja Kunar tartományból. Az egyik fiú az ISIS harcosa volt, a másik afgán rendőr. Mindkettőt megölték a tálibok. 2012. március 5.
Palvasa, két fiú anyja Kunar tartományból. Az egyik fiú az ISIS harcosa volt, a másik afgán rendőr. Mindkettőt megölték a tálibok. 2012. március 5.

Íme néhány tény az Iszlám Állam afgán „leányvállalatáról”. Amerikai tisztviselők szerint ez a csoport áll a kabuli repülőtérnél elkövetett öngyilkos merényletek mögött.

– A térség régi nevéről elnevezett Horászán (angolul Khorasan) Iszlám Állam (ISIS-K) 2014 végén jelent meg Afganisztán keleti részén, és gyorsan hírhedtté vált szélsőséges brutalitásáról.

– Több térségbeli, iszlám militánsokkal foglalkozó szakértő szerint a pakisztáni tálibok keményvonalasai alapították, akik Afganisztánba menekültek, amikor a pakisztáni biztonsági erők lecsaptak rájuk.

– A keményvonalas szunnita muzulmán csoport, amelyet általában Daes néven ismernek, a kezdetektől konfrontálódott a tálibokkal a Pakisztán határán fekvő kulcsfontosságú, drog és egyéb áruk csempészésében szerepet játszó területek ellenőrzése miatt.

– Ezzel egy időben számos öngyilkos merényletet hajtott végre Kabulban és más városokban mind a kormány, mind külföldi katonai célpontok ellen. Ezzel szemmel láthatóan az erőszakosabb és szélsőségesebb fegyveres mozgalom címkéjét igyekezett magára aggatni.

"Drága testvérem, hirtelen robbantás történt ott, ahol voltunk" - egy szemtanú az Iszlám Állam kabuli merényletéről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:12 0:00

– Támadásai a falusi elöljárók brutális kivégzéseitől a Vöröskereszt munkatársainak megöléséig és zsúfolt célpontok elleni öngyilkos támadásokig terjedtek, beleértve a síita kisebbség elleni véres öngyilkos akciókat.

– A kezdetben Pakisztán határán csak néhány területre korlátozódó csoport második fő arcvonalat létesített az északi tartományokban, köztük Dzsozsanban és Farjábban. A West Point-i Terrorellenes Központ szerint az ISIS-K-ban az afgánokon kívül más militáns csoportokból érkezett pakisztániak és üzbég szélsőségesek is vannak.

– 2017 áprilisában egy amerikai teherszállító repülőgép ledobott egy 9500 kilós MOAB (vagyis minden bomba anyja) néven ismert bombát az ISIS-K-hoz kapcsolható barlangrendszerbe az Asín törzsi területen, Afganisztán keleti részén. Ez a legnagyobb hagyományos bomba az Egyesült Államok arzenáljában.

– Az ISIS-K harcolt mind a Nyugat támogatását élvező kormány, mind a tálibok ellen, de hogy van-e érdemi kapcsolata az Iszlám Állam fő iraki és szíriai szárnyával, továbbra is bizonytalan.

– Amerikai titkosszolgálati tisztviselők úgy vélik, hogy a mozgalom a Nyugat által támogatott kormány augusztusi összeomlásához vezető instabilitást arra használta fel, hogy megerősítse pozícióit és fokozza a jogfosztott tálibok toborzását.

– Legutóbbi célpontjai között volt egy szúfi mecset, több elektromosvezeték-tartó oszlop és üzemanyagtartály-hajó, valamint egy síita busz az utasaival Kabulban. Az amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy egy, a síita hazara kisebbség számára létesített leányiskola elleni támadás szintén az ISIS-K számlájára írható.

Készült a Reuters összeállításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG