Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mitől védik a gyerekeket az orosz általános iskolákban megjelenő tanácsadók?


Tiltakozók egy Alekszej Navalnij mellett tartott, nem engedélyezett tüntetésen. Moszkva, 2021. január 31.
Plakát: "Elég volt a bűnöző hatalom védelméből!"
Tiltakozók egy Alekszej Navalnij mellett tartott, nem engedélyezett tüntetésen. Moszkva, 2021. január 31. Plakát: "Elég volt a bűnöző hatalom védelméből!"

„A gyerekekre gyakorolt káros befolyás elkerülésére” tanácsadókat vesz fel jövő évtől az orosz iskolákba az oktatási minisztérium és a Kreml által létrehozott ifjúsági szövetség. De mitől is akarják megóvni az iskolásokat? Ennek járt utána a Szabad Európa oroszországi szerkesztősége.

Január végén megrázták Oroszországot az Alekszej Navalnij ellenzéki vezető szabadon engedéséért folyó tüntetések. Az orosz oktatási miniszter közben a parlamenti felsőházban, a Föderációs Tanácsban egy új programot ismertetett.

Hogyan érjék el a gyerekek a nekik kitűzött célokat? Mi befolyásolhatja világnézetüket? Hogyan lehet megakadályozni, hogy valaki káros hatást gyakoroljon a gyerekekre?” – ezeket a kérdéseket tette fel Szergej Kravcov oktatási miniszter.

Megjegyzéseivel részben arra utalt, hogy állami hivatalnokok és a Kreml-párti média (bizonyítékok hiányában) azt állította, hogy Navalnij és a tiltakozások más szervezői kiskorúakat csábítottak a tüntetésekre.

„Navigátorok” tartják majd a helyes úton a gyerekeket

Kravcov maga adott választ a kérdéseire. Bejelentette a Gyermekkor Navigátorai nevű programot. Ennek részeként egy új posztot hoznának létre az orosz iskolákban „a nevelési igazgató tanácsosa” néven. Az ezt betöltő alkalmazott együttműködne a diákszervezetekkel is.

Egyes megfigyelők szerint azonban a kezdeményezés valódi célja az, hogy távol tartsa az iskoláskorú oroszokat a kormányellenes tüntetésektől. Illetékesek már 2017. óta figyelmeztetik a gyerekeket, hogy ne menjenek tüntetésekre – akkor tizenévesek is ott voltak a tömegben, miután Navalnij Korrupcióellenes Alapja egy olyan virális videót tett közzé, amely bemutatta a Dmitrij Medvegyev miniszterelnöknek tulajdonított luxuslakásokat.

Étel és ügyvéd helyett fenyegetések és megalázás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:10 0:00

Ellenkező hatás?

Konsztantyin Kalacsjov politológus szerint ha tényleg az a cél, hogy visszatartsák a tinédzsereket a tüntetésektől, akkor az új projekt az ellenkező hatást érheti el. A politikai szakértő szerint a hatóságoknak mindenképpen kerülniük kellene a „politikai komisszárok” telepítését az iskolákba. (Komisszárnak hívták a szocialista forradalom utáni időkben azokat az illetékeseket, akik biztosították a fegyelmet és a Kommunista Párthoz való hűséget a hadseregben és a munkahelyeken.)

Ha bármiféle politikai komisszárok vagy nevelők jelennek meg az iskolákban és elkezdik azt magyarázni a gyerekeknek, hogy milyen veszélyes tüntetésre menni, azzal csak még jobban felkeltik az érdeklődésüket” – mondta Kalacsjov a Szabad Európának.

A Gyermekkor Navigátorai kezdeményezést 2022-től terjesztik ki az egész országra, de már most 10 régióban tesztelik. Ezek közé tartozik a balti-tengeri Kalinyingrád, a távolkeleti Szahalin sziget és 2014-ben annektált Krímben található Szevasztopol városa.

A projekt gazdája az Orosz Iskolásgyerekek Szövetsége. Annak ellenére, hogy a név egy önszerveződő módon létrejött szervezetre utal, a szövetséget valójában Putyin elnök hozta létre 2015-ben. Putyin ekkor indította útjára ifjúsági kezdeményezését azzal a céllal, hogy „az orosz társadalom alapértékei mentén formálják a fiatalok személyiségét”.

"Politikai pedofilok" - az orosz tv a Navalnij-tüntetések szervezőiről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:06 0:00

Egy azóta lendületét vesztett Putyin-párti ifjúsági projekthez hasonlít

A kisiskolás szövetséget a 33 éves Irina Plescseva vezeti, aki korábban az Össz-orosz Népfront, a Moszkvai regionális kormányzat és a Nási (Mieink) nevű Putyin-párti ifjúsági mozgalomnál dolgozott.

A Szabad Európának adott interjújában Plescseva tagadta, hogy az iskolai tanácsadók terve válasz lehetett a Navalnij letartóztatása utáni tiltakozásokra.

Ez a projekt már hat hónapos. Tavaly kezdtük. Talán emlékszik rá, hogy az Állami Duma májusban vitát rendezett egy hazafias nevelési projektről. A tanácsadói posztot is akkor hozták nyilvánosságra” – mondta.

Plescseva szerint a kezdeményezés célja, hogy „javítsák a gyerekekkel folytatott kommunikációt és hogy közvetítsék a hatóságok felé a gyerekeket aggasztó kérdéseket”.

Tudom, hogy az oktatáson kívül a gyerekeink nem sokat kapnak az iskolától. Nincsenek más lehetőségeik, például hogy a közösségi média kihagyásával egymással tartsák a kapcsolatot. Tetejébe még itt van a járvány is, amely miatt sok korlátozást vezettek be. A tanárok azt mondják, hogy egyszerűen nincs idejük a gyerekekre”.

Plescseva azt mondta a Szabad Európának, hogy a tanácsadók tanórán kívüli tevékenységeket szerveznek majd a gyerekekkel együtt – például számítógépes játékprogramokkal játszhatnak, önkéntes munkát végeznek, és felügyelik az iskolai étkeztetést.

Az iskolásokat általában nem érdekli a politika. Ha ránézünk a TikTokon az elmúlt hetekben megjelent videókra, amikor arra provokálták a gyerekeket, hogy menjenek tüntetni, azt látjuk, hogy jobban érdeklik őket a legújabb táncok, mémek és az, hogy ki szerelemes kibe. A pubertás korban a gyerekeket más dolgok érdeklik, mint a politika”.

„Integrálni kell őket”

Nem politikai oktatásról van szó, hanem a gyerekekkel való kommunikációról. A kommunikációnak pedig az a lényege, hogy válaszokat ad az őket érdeklő kérdésekre” – tette hozzá Irina Plescseva.

A tanácsadóknak „ismerni kell a gyerekek és a mémek nyelvét, ugyanazokat az internetes streameket és filmeket kell nézniük, és ugyanazt a zenét kell hallgatniuk, mint ők. Aktívnak kell lenniük a közösségi médiában, és érteniük kell a számítógépes játékokat” – fejtegette.

Az iskolás szövetség vezetője a Kommerszant című lapnak nyilatkozva elmondta még, hogy külön figyelmet szentelnek majd a nem engedélyezett tüntetéseken őrizetbe vett gyerekeknek, „hogy ne higgyék azt, hogy haragszunk rájuk vagy hogy magukra hagyták volna őket. Integrálni kell őket a szövetség projektjeibe” – mondta.

Az iskolások szövetsége havi 15 ezer rubeles (nagyjából 60 ezer forintos) fizetéskiegészítéssel csábítja az új tanácsadókat, akiket tanárok és tanárképző főiskolák végzős diákjai közül toboroznak. A képzés része lesz egy 106-órás oktatási program. Várakozások szerint 2 500 tanácsadót képeznek ki az első évben, és ők munkába állnak a 40 ezer orosz iskola egyikében.

Konsztantyin Kalacsjov politológus jóslata az, hogy a kezdeményezés a Nási mozgalom sorsára jut. A Kreml által támogatott ifjúsági mozgalom egy évtizede még ismert volt, de mára már nem létezik.

Már régen befejezte a működését és sok egykori aktivistája ellenzéki beállítottságú lett. Csalódtak a nekik beígért, de soha meg nem valósult jövőben” – mondta.

Szvetlana Kacsmar gyermekpszichológus szintén szkeptikus:

Szerintem ezt a projektet olyanok irányítják, akik régen a Násiban voltak. De ahogy abbahagyták annak a mozgalomnak a támogatását, eltűnt a mindennapi életünkből. A társadalom kivetette magából”.

Békés teázgatás: az orosz tévé kedves testőrökként mutatja be a rendőröket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:56 0:00

Csökkentették az iskolai pszichológusok létszámát

Szerintem biztos, hogy nem lesznek megfelelően kiképezve arra, hogy politikáról beszéljenek a gyerekekkel... a gyerekeink nem olyan hülyék, hogy ne vennék észre, amikor valaki befolyásolni akarja őket vagy rájuk akar tukmálni valami információt.” – mondta Kacsmar.

Hozzátette, hogy a közelmúltban a hatóságok csökkentették az iskolai pszichológusok, beszédterapeuták és más szakemberek számát az orosz iskolákban.

Meg kéne kérdezni az Oktatási Minisztériumtól, miért csökkentették a támogatás ilyen formáit és most miért próbálják eltüntetni a nyomokat ezeknek az új posztoknak a létrehozásával? Követelnünk kell a valódi szakemberek visszatérését!” – mondta.

Vszevolod Luhovickij, a Tanár nevű szakmai szervezet vezetője szerint a projekt valószínűleg kudarcot vall, mert túl kevés olyan fiatal van, aki havi 15 ezer rubelért vállalná a munkát.

Szerintem a bürokraták néhány hónapon belül elfelejtik ezt az ötletet” – mondta.

A január 31-i, Putyin-ellenes tömegdemonstráció idején végzett felmérés szerint a résztvevőknek kevesebb, mint 2 százaléka volt 18 évnél fiatalabb. A tiltakozók 66%-a 18 és 35 év közötti személy volt.

Ljubov Csizsova és Robert Coalson írása.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG