Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyolcból három ember kapott első fokon letöltendőt a Magyar Nemzeti Arcvonal ügyében


A rendőrség többek között RPG gránátvetőt, kézigránátokat, gépkarabélyokat, egy kiló robbanószert és több mint 18 ezer éleslőszert foglalt le a szervezet tagjainál. A rendőrség által közzétett kép 2017. december 8-án
A rendőrség többek között RPG gránátvetőt, kézigránátokat, gépkarabélyokat, egy kiló robbanószert és több mint 18 ezer éleslőszert foglalt le a szervezet tagjainál. A rendőrség által közzétett kép 2017. december 8-án

Első fokon hárman kaptak végrehajtandó, négyen pedig felfüggesztett börtönbüntetést a Magyar Nemzeti Arcvonal ügyében lefolytatott büntetőügyben. A bőnyi rendőrgyilkosság miatt is országos hírű ügyben csaknem hat év után született döntés.

A rendőrség 2016 őszén több helyszínen – Jászberényben, Galgagután, Bőnyön – tartott házkutatást a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű szélsőjobboldali, hungarista szervezet tevékenysége kapcsán.

A bőnyi házkutatás során az MNA vezetője, az akkor 76 éves Gy. István tüzet nyitott a rendőrökre, Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot zavaros körülmények között agyonlőtték, Gy. Istvánt pedig hasba. Utóbbinál a golyó semmilyen létfontosságú szervet nem ért, kora ellenére felgyógyult sérüléseiből.

Pálvölgyi Péter rendőr őrnagy a Nemzeti Nyomozó Iroda tagjaként vett részt az házkutatásban. Pintér Sándor belügyminiszter halála után rendőr alezredessé léptette elő, és hősi halottá nyilvánította
Pálvölgyi Péter rendőr őrnagy a Nemzeti Nyomozó Iroda tagjaként vett részt az házkutatásban. Pintér Sándor belügyminiszter halála után rendőr alezredessé léptette elő, és hősi halottá nyilvánította

Gy. Istvánnál illegálisan tartott fegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást a rendőrség, amelyet Pálvölgyi Péter vezetett. Hajdu János, a TEK vezetője később azt mondta, hogy Gy. István azzal fenyegetőzött, hogy aki közelebb jön, azt ki fogja végezni.

Máig nem teljesen világos, miért nem biztosította a TEK a házkutatást, ha sejtették, hogy Gy. Istvánnak fegyvere lehet, és nem biztos, hogy együttműködik a rendőrséggel.

Azt későbbi információkból lehet tudni, hogy csaknem félórányi egyezkedés után az előszobájában lőtték meg a gépkarabéllyal felfegyverzett Gy. Istvánt, ahogy Pálvölgyi Pétert is. Utóbbi két rendőrtársa ekkor kiszaladt a házból. Pálvölgyi biztosan nem vette elő a fegyverét. A sérült Gy. Istvánt végül a TEK-kel együtt fogták el. A 46 éves Pálvölgyi Péter fejlövést kapott, már nem lehetett rajta segíteni.

Orosz kapcsolat

Gy. István alapította az MNA szélsőjobboldali csoportot, félkatonai szervezete az akkori hírek szerint kapcsolatban állt orosz diplomatákkal és az orosz katonai hírszerzés, a GRU embereivel is. A kapcsolatot a magyar kémelhárítás is megerősítette a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának. Ezzel együtt egyetlen orosz diplomata kiutasítására sem került sor az ügy miatt.

Gy. Istvánék 2012-ben alapították a Hídfő.net nevű híroldalt, első Facebook-bejegyzésüket még oroszul tették ki. Az oldal főleg orosz propagandát és álhíreket fordított magyarra, később átköltözött a Hídfő.ru URL-re, majd a bőnyi tragédia után idővel meg is szűnt. Facebook-oldaluk viszont máig próbál változatos álhíreket terjeszteni, például azt, hogy a lengyel hadsereg hamarosan bevonul Ukrajnába, vagy hogy Németországban az óvodásokat arra tanítják, hogy az oroszok nem emberek.

Az MNA egyébként még a bőnyi lövöldözés előtt kettészakadt Gy. Istvánék a Munkáspárthoz és az oroszokkal szintén jó kapcsolatokat ápoló Thürmer Gyulához való közeledése miatt.

Viszonylag sok fegyvert találtak

Az MNA elleni nyomozás során a rendőrség 44 házkutatást tartott több mint 250 ember igénybevételével, döntően kisvárosi és falusi helyszíneken.

Ezek során lefoglaltak számos gépkarabélyt, gépágyúkat, kézigránátokat, aknavető gránátokat, majdnem egy kiló robbanóanyagot, RPG gránátvetőt és többek között több mint 18 ezer éleslőszert is.

A megtalált, illegálisan tartott lőfegyverek többségét el akarták rejteni, ezek földbe ásott hordókból, zsákokból, illetve fegyverek és lőszerek tárolására speciálisan kialakított PVC-csövekből került elő, közölte korábban a rendőrség.

A rendőrség korábban 17 személlyel szemben folytatott nyomozást, de a mostani első fokú ítélet csak nyolc vádlottról szól. Az ügyészség ugyanis kilenc gyanúsítottal szemben megszüntette a nyomozást bizonyítottság hiánya okán.

Az ügyészségi közlemény szerint a vádlottak közül ketten „népcsoportok elleni aktív gyűlölet keltésére alkalmas írások” publikálásában is részt vettek. Ez eggyel pontosabban a zsidókat és a migránsokat jelentette, ellenük 2015–2016 során adtak ki gyűlöletkeltésre alkalmas cikkeket.

Jellemzően alacsony jövedelmű gyanúsítottak
A gyanúsítottak döntően férfiak voltak, átlagosan 35 évesek, havi nettó jövedelmük átlaga 118 ezer forint volt a rendőrök szerint. Legmagasabb iskolai végzettségük jellemzően középiskola volt, beosztottként vagy szakmunkásként dolgoztak, vidéki városokban vagy falvakban éltek.

A bíróság hét vádlottat lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettében – közülük kettőt emellett robbanóanyaggal, illetve robbantószerrel visszaélés bűntettében –mondta ki bűnösnek első fokon. A gyűlöletkeltő írások miatt két főt – egyiküket lőszerrel visszaélés bűntette mellett – közösség elleni uszítás bűntettében találta a bíróság bűnösnek. Három vádlottat végrehajtandó, négy vádlottat felfüggesztett börtönbüntetésre, nyolcadik társukat pénzbüntetésre ítélték, közölte az ügyészség. A főügyészség a büntetések súlyosításáért fellebbezett.

A bőnyi rendőrgyilkosság ettől különálló ügyként fut. Gy. István tagadja, hogy ő ölte volna meg a rendőrt, ahogy az orosz katonai hírszerzéssel fenntartott kapcsolatait is. Azt azonban az Úgytudjuk.hu-nak tavaly elmondta, hogy szerinte Európa jövője a putyini Oroszország, velük szimpatizál, ahogy belföldön a Fidesz jó pár intézkedésével is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG