Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrajnai háborúra hivatkozva lezárja a kormány a Modern Városok Programot


Családi házakkal beépített lakónegyed az Érd Megyei Jogú Város, járási székhely központi részéhez közel eső domboldalon, a Harangvirág utcában és annak környékén. Érd Pest megye 70 ezer lakosú, legnagyobb települése, a főváros agglomerációjában
Családi házakkal beépített lakónegyed az Érd Megyei Jogú Város, járási székhely központi részéhez közel eső domboldalon, a Harangvirág utcában és annak környékén. Érd Pest megye 70 ezer lakosú, legnagyobb települése, a főváros agglomerációjában

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében ott, ahol a program megvalósítása meghiúsult, a fel nem használt támogatásokat az önkormányzatoknak vissza kell utalniuk az Államkincstárnak. Egy melléklet 52 fejlesztés leállítását sorolja fel.

A rendelet szerint a vidéki nagyvárosokkal kötött megállapodásokat a kormány felülvizsgálja és módosítja. A felülvizsgálat Lázár János építési és beruházási miniszter feladata.

Az eddigi kedvezményezetteknek 30 napon belül el kell számolniuk egymással. A rendelet hatálybalépésének napjáig fel nem használt központi költségvetési forrás összegét a kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük az Államkincstárnak. Ezalól az érintettek a rendelet hatálybalépését követő 15 napon belül részleges vagy teljes felmentést kérhetnek és kaphatnak Lázár János minisztertől. Amennyiben ezt megkapják, a továbbiakban az érintett projekt állami építési beruházásként valósul meg.

Ehhez kapcsolódóan: Mérlegen a Modern Városok Program: hatalmas különbségek a megvalósításban

Egy másik rendelkezés szerint a rendelet hatálybalépését követő 23. napon megszűnnek a Modern Városok Program felsorolt projektjeire hazai forrásból biztosított támogatási jogviszonyok.

A melléklet 52 fejlesztés leállítását sorolja fel, az érintett városok: Debrecen, Dunaújváros, Eger, Érd, Győr, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Pécs, Salgótarján, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szekszárd, Szombathely, Tatabánya, Veszprém és Zalaegerszeg. Érden állítják le a legtöbbet, összesen hetet.

A Szabad Európa korábban részletesen foglalkozott a 2015-ben indított Modern Városok Programmal, amelyhez jelentős uniós forrásokat használtak fel, és amelynek keretében a 23 megyei jogú városnak mintegy 3500 milliárd forint értékben ígért fejlesztéseket a kormány, összesen – számításaink szerint – 283-at. A program nem valósult meg teljes mértékben, de számos nagyvárosban valóban jelentős fejlesztések történtek annak keretében.

Ehhez kapcsolódóan: Csőzik László: 2024-ben polgármesterekből lehet majd ellensúlyt szervezni a kormánnyal szemben

Legutóbb arról írtunk, hogy a 2024-es választások után ezermilliárdos önkormányzati fejlesztési programot indíthat a kormány. Erről Csőzik László, Érd polgármestere beszélt a Szabad Európának adott interjúban. Úgy fogalmazott, hogy már több alkalommal rákérdezett erre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternél, és minden alkalommal pozitív volt a válasz.

XS
SM
MD
LG