Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Távozik Kincses Gyula, az orvosi kamara elnöke


Kincses Gyula elnök és Álmos Péter alelnök a MOK rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten 2023. február 27-én
Kincses Gyula elnök és Álmos Péter alelnök a MOK rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten 2023. február 27-én

Több mint négy év után távozik a Magyar Orvosi Kamara éléről Kincses Gyula elnök, aki bejelentette, hogy nem indul a novemberi elnökválasztáson. Lehet, hogy nem lesz verseny a tisztségért, Álmos Péter alelnök az új elnökjelölt.

„Mindenkinek köszönöm azt, hogy szakmai életemet ezzel a szép küldetéssel zárhatom, és bár az elnökség tagjai egységesen maradásra akartak bírni, nem indulok a november 25-i választáson” – jelentette be Facebookon Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

Kincses még az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportból kinövő Újratervezés csoport hívására jött vissza nyugdíjas életéből kamarai elnöknek bő négy éve, a kamara működésének megújítása érdekében.

Leírása szerint elnökségének négy fő célkitűzése volt:

  • A béremelés, pontosabban „a hivatás presztízsének megfelelő bér elérése”,
  • a hálapénz betiltása,
  • a kamara társadalmi presztízsének, súlyának, ismertségének helyreállítása
  • és a kamara belső működésének korszerűsítése.

Kincses szerint a két legfontosabb célt el is érték, és a szervezeti átalakításban is előreléptek, de ez a része még egyáltalán nincs kész.

Emellett a kötelező kamarai tagság állami megszüntetése is mélyebb és gyorsabb változásokra szorítja a szervezetet.

Szakmai vita közben szüntette meg hirtelen a kormány
A kötelező kamarai tagság eltörlése nehezebb helyzetbe hozna minden kamarát, így a MOK-ot is. A probléma abból pattant ki, hogy a kamara tavasszal szakmailag elhibázottnak tartotta a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakításának módját, mire a kormány válaszul egy nap alatt megszüntette a kötelező kamarai tagságot, és automatikusan ki is léptette volna a kamarából azokat, akik nem jelezték maradási szándékukat. Szintén nagyon erős változtatás volt, hogy elvették tőlük az orvosi etikai eljárások kezelését, és Pintér Sándor belügyminiszter alá helyezték. A kamarát viszont végül egyáltalán nem sikerült jelentéktelenné tenni, több mint 33 ezer orvos, a tagság több mint kétharmada jelezte, hogy kamarai tag kíván maradni.


Kincses szerint olyan új elnökre van szükség, aki szakmailag megfelelő, továbbviszi az elmúlt időszak eredményeit, „az árnyéka sem vetül [rá] a politikai kötődésnek (…) a kollégák között él, személyes tapasztalásokból ismeri a tagok gondjait”.

Kincses Gyula állítása szerint visszatér a nyugdíjas életbe, de az új elnökség is számíthat a szakmai támogatására, ha kéri.

Ehhez kapcsolódóan: Az etikai ügyek elvétele még súlyosabb, mint a kötelező tagság megszüntetése a MOK-alelnök szerint

Egy új elnökjelölt van jelenleg, Álmos Péter pszichiáter, az eddigi alelnök. Álmos maga is az 1001 orvos hálapénz nélkül, majd az Újratervezés csoport aktivistája volt.

„A kormányzat nem egy öncélú klubot akar ellehetetleníteni, hanem egy állami alapfeladatához, az állampolgárok egészségének biztosításához hozzájáruló fontos köztestület – nem véletlenül – kemény fellépését, visszajelzését akarja félresöpörni azt üzenve, hogy a gyógyítást illetően a gyógyítók ne fogalmazzanak meg saját, ellentétes véleményt. Ezzel az állampolgárokat károsítják meg” – magyarázta a MOK-ot büntető szabályozási átalakításokról Álmos Péter alelnök még márciusban a Medical Online-nak.

Az alelnöki tisztségért hárman indulnak: Böszörményi-Nagy Géza, Meglécz Katalin és Nagy Ákos.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG