Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elfogadta az Országgyűlés a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetését


A kép illusztráció, Deményi Zsolt háziorvos vizsgál egy hajléktalan nőt Debrecenben 2017. január 5-én
A kép illusztráció, Deményi Zsolt háziorvos vizsgál egy hajléktalan nőt Debrecenben 2017. január 5-én

Két nap alatt átment a kormány törvénymódosító javaslata az Országgyűlésen. Hétfőn nyújtották be, kedden pedig már meg is szavazták sürgősséggel, hogy megszűnik a kötelező orvosi kamarai tagság. A Pintér Sándor belügyminiszter által jegyzett módosítás azt állítja, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát azzal, hogy hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, fenyegeti őket. A kamara valótlan állításokról beszél és azt mondja, hitelrontásért pert kezdeményez a minisztérium ellen.

Az Országgyűlés 122 igen, 31 nem szavazattal és tartózkodás nélkül elfogadta a hétfőn benyújtott törvénymódosító javaslatot, amely nem csak megszünteti a kötelező orvosi kamarai tagságot, hanem automatikusan ki is lépteti az orvosokat a kamarából, csak az maradhat tag, aki harminc napon belül erről külön nyilatkozatot tesz.

A módosítással az etikai eljárásokat is elveszik a kamarától, azok az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz kerülnek, amely új etikai kódexet készít.

Az ügy előzménye az új orvosi ügyeleti rendszer bevezetése, amelyet úgy képzelt el a kormányzat, hogy olyan, az Országos Mentőszolgálattal szerződött háziorvosokkal oldaná meg, akik szerződésben vállalják ezt. Noha szerződni hivatalosan nem kötelező, a kamarához több jelzés érkezett arról, hogy különféle módszerekkel próbálnak nyomást gyakorolni az orvosokra, hogy szerződjenek. Hajdú-Biharban már be is vezették az új ügyeleti rendszert, noha február 14-én még mindig tartott a toborzás, mert nem sikerült a feladatok ellátásához elegendő háziorvost bevonni.

Korábbi cikkünk a témában: Listázást, szerződésbontást is belengethettek az új ügyeleti rendszer ellen tiltakozó orvosoknak

A MOK február elején tartott küldöttgyűlésén úgy döntöttek: addig bojkottálják az új rendszert, amíg a kormány nem teljesíti követeléseiket. A kamara alelnöke, Álmos Péter szerint az a négyszáz fő, aki döntött a MOK küldöttközgyűlésén a kamara nyomásgyakorlásáról, ötvenezer orvos véleményét tükrözi. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bírálta a kamara lépését a legutóbbi Kormányinfón, két nappal később pedig – ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt – a kormány olyan törvényjavaslatot nyújtott be sürgősséggel az Országgyűlésnek, amely megszüntetné a kötelező orvosi kamarai tagságot, a folyamatban lévő etikai eljárásokat pedig az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezné át.

A Belügyminisztérium azt állítja, hogy a kamara „hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket”, a kamarából való kizárást, etikai eljárást helyez kilátásba a szerződő orvosokkal szemben.

A MOK hétfő rendkívüli sajtótájékoztatón tiltakozott, bár hivatalos formában akkor még nem ismerte a Belügyminisztérium javaslatát. A kamara elnöke, Kincses Gyula szerint a kormány hazugságok alapján indított nagyon durva támadást a kamara ellen. Az Álmos Péter MOK-alelnök által írt levélben hangsúlyozzák: a kamara egyetlen orvost sem fenyeget azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést.

„Mi egy kollegiális vezetővel szemben tettünk bejelentést, mert a vezető nem tájékoztatott, hanem közel száz orvos előtt a kollégáit súlyos értékítélettel minősítette és fenyegette. Ez a kamara etikai kódexébe ütköző tett. A kolléga fellépését a bejelentést követően az Etikai Bizottság fogja megvizsgálni, ami független a kamara többi tisztviselőjétől. Hagyjuk őket dolgozni” – áll a levélben.

Korábbi cikkünk a témában: MOK: Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat

A MOK szerint az új ügyeleti rendszer és a tervezett kórházátalakítások kockázatosak, mert semmilyen adatot nem ismernek, a kórházi osztályok politikai alku mentén alakuló bezárása, orvosok vezényelgetése pedig egész régiókra lehetetleníti el az ellátást. A kamara álláspontja, hogy ezeket a változásokat csak a szakma bevonásával lehet végrehajtani. Emlékeztettek arra, hogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök 2020-ban megígérte a kamarának, de az ígéret teljesülése még várat magára.

Az Országgyűlés ma kivételes eljárásban tárgyalja, el is fogadhatja a kötelező kamarai tagság megszüntetéséről szóló javaslatot, amely akár március elsejével hatályba is léphet.

Helyettes államtitkárok mennek, jönnek

Pintér Sándor belügyminiszter javaslatára Orbán Viktor február 28-i hatállyal felmentette posztjáról az egészségügy szakmai irányításáért felelős Tóth László helyettes államtitkárt és az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztéséért felelős Boér Gábor helyettes államtitkárt. Helyükre Bidló Juditot és Lengyel Lászlót nevezte ki a kormányfő március 1-jei hatállyal.

Boér Gáborról abban a tavaly decemberi cikkben írtunk először, amelyben a kórházi laborvizsgálatok ez év márciusától tervezett központosításával foglalkoztunk. Egy tavaly novemberi rendelet szerint ugyanis a laborok központosítása miatt létrehozott laborhálózatot az állami tulajdonú Nemzeti Orvoslaboratóriumi Diagnosztikai Nonprofit Kft. (NOLD) felügyeli. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó társaság vezetője pedig a mérnök, jogász, közgazdász végzettségű Boér Gábor. Az általa vezetett laborcéget a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozza, amelynek a felügyeletét is ő látta el eddig helyettes államtitkárként.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG