Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

MOK: Nem teljesülnek a megszabott határidők az onkológiai ellátásban


MR-készülék átadása a Debreceni Egyetem MR Diagnosztika épületében, Debrecenben 2023. október 18-án (képünk illusztráció)
MR-készülék átadása a Debreceni Egyetem MR Diagnosztika épületében, Debrecenben 2023. október 18-án (képünk illusztráció)

Jelentős különbségek vannak az elvek, a kommunikáció, a szabályok, valamint a gyakorlat között a magyar egészségügyben – mondta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára. Az onkológiai ellátásban például megalapozott gyanú esetén két héten belül képalkotó diagnosztika, hat héten belül terápia kellene, a gyakorlatban azonban ez sokszor számottevően több idő.

Svéd Tamás MOK-főtitkár szerint a kormánytól azok a mondatok és elvek köszönnek vissza, amelyeket ők is régóta hangoztatnak a centralizáció szükségességéről, a hatékonyság növeléséről, az átszervezésről, az alapellátás, az egynapos sebészet és a szakrendelők megerősítéséről. Hallják azt is – amivel szintén egyetértenek –, hogy a megfelelő ellátásokat a megfelelő gyakorisággal a megfelelő színvonalon végző kórházakhoz érdemes csoportosítani. A tervezett átstrukturálás helyett azonban a gyakorlatban sokkal inkább a humán erőforrás és az eszközhiány szabja meg, hogy mely osztályok zárnak be vagy szüneteltetik rövidebb-hosszabb időre az ellátást – mondta a 24.-hu-nak.

Szerinte hajmeresztő, hogy például az urológia esetében a szakrendelés Veszprémben, a sürgős műtét Győrben, az elektív műtéti ellátás Sopronban, az onkoteam pedig Zircen működik.

Szerinte meg kellene lépni fájdalmas lépéseket is, ki kell mondani, hogy nincs létjogosultsága egy olyan szülészeti osztálynak, ahol heti átlagban nem vezetnek le többet öt-tíznél szülésnél. Hiába része az adott város identitásának a szülészet, ki kell mondani, hogy így nem működhet, mert veszélyes és gazdaságtalan. Nincs meg a kellő gyakorlat, rutin, nem fenntartható baj esetére a szükséges háttér. Helyette egy távolabbi, de nagyobb és felszereltebb szülészetet kellene kijelölni – mondta Svéd Tamás.

Szerinte ugyanez igaz a kisebb a sebészeti osztályokra, de sok más egyéb ellátásra is. Ki kell mondani, hogy mi az, amiből a betegek némi utazás árán jobb ellátást kaphatnak. Igen, ehhez le kell nyelni a békát, hogy az eddig a szomszédban lévő kórház mostantól szakrendelőként, nappali kórházként, esetleg rehabilitációs központként működik majd.

XS
SM
MD
LG