Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lemondott a moldáv kormány


 Ion Chicu moldáv miniszterelnök 2020. július 27-én.
Ion Chicu moldáv miniszterelnök 2020. július 27-én.

Lemondott a moldáv kormány, írja a Szabad Európa moldáv szolgálata. A cél az előrehozott választás.

Ion Chicu miniszterelnök szerdán jelentette be a döntést, miután tárgyalt a karácsonykor lejáró mandátumú Igor Dodon elnökkel és Zinaida Greceaniival, a parlament elnökével.

"Ez [az új választás] a cél, amit elsődlegesnek jelöltünk ki annak érdekében, hogy újra normális mederbe tereljük az országot"

- mondta Chicu.

Az országgyűlés bizalmatlansági indítványról szavazott volna szintén szerdán.

Korábban decemberben Kisinyovban nagyjából húszezer ember tüntetett, miután a képviselők megszavaztak egy törvényt, ami az ország titkosszolgálati szervezetét az elnöktől a parlament hatásköre alá helyezte.

Ezt sokan úgy értékelték, hogy Dodon elnök a parlamentben többségben lévő Moszkva-barát szocialistákkal szövetkezve utóbbiak hatalmát erősíti. A titkosszolgálatok segítségével az államfő lépéseket tehetne az elmúlt évek korrupciós ügyeinek feltárására, és az ellenzék szerint a szocialista többségű parlament ennek elkerülése érdekében akarja megkötni Sandu kezét.

Az új elnököt, a Dodont legyőző, EU-barát Maia Sandut december 24-én iktatják be hivatalába.

Maia Sandu a Világbank korábbi közgazdásza, aki a korrupcióellenes ígéreteivel nyerte meg a választást Európa egyik legszegényebbé vált országában. Vlagyimir Putyin orosz elnök nyíltan Igor Dodont támogatta az elnökválasztás során.

Maia Sandu felszólította az orosz kormányt, hogy vonja ki a csapatait Transznyisztriából, a Csongrád megyényi, oroszok által támogatott szakadár régióból. Az orosz kormány szerint viszont "komoly destailizációhoz" vezethetne, ha kivonulna az orosz hadsereg.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG