Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Most lesz csak igazán vakrepülés a vasárnapi választás Budapesten


Egy már másodlagos frissességű kampányplakát: Szentkirályi Alexandra mint főpolgármester-jelölt
Egy már másodlagos frissességű kampányplakát: Szentkirályi Alexandra mint főpolgármester-jelölt

Rögtön mondjuk a legfontosabbat: sem a Fideszben, sem Vitézy Dávid, sem Karácsony Gergely stábjában nem tudja senki, milyen eredmény várható Szentkirályi Alexandra visszalépése nyomán a főpolgármesteri tisztséget és a Fővárosi Közgyűlés összetételét illetően.

Ha Magyar Péter váratlan megjelenése és áprilisi pártalapítása felforgatta az országos politikát, akkor elmondhatjuk, hogy Szentkirályi Alexandra utolsó pillanatban bejelentett visszalépése a főpolgármesteri küzdelemből még bizonytalanabbá tette a budapesti választások kimenetelét. A Fidesz – először úgy tűnt – az egész választást elengedte a fővárosban. Ennek jele volt, hogy magát a főpolgármester-jelöltjüket is csak későn, április közepén jelentették be. Ráadásul – mint először megírtuk – a fővárosi listájukról is levettek minden ismertebb politikust, és teljesen kezdőkkel töltötték fel a helyeket.

Az elengedésről beszélt korábban lapunknak egy befolyásos budapesti Fidesz-politikus is, aki ennek alátámasztására felidézte, hogy Tarlós István 2019-es vereségét követően Orbán Viktor azzal vigasztalta a szomorkodó főpolgármestert: Ne búslakodj, Pista. Ez mindig is egy liberális város volt. Nekünk ez a kilenc év volt a kegyelmi időszak, amíg te kormányoztál! Szentkirályi Alexandra ehhez képest meglepően erős kampány indított, és több felmérés szerint is a vártnál jobban teljesített. De annyira nem jól, hogy reális esélye legyen akár csak megszorongatni Karácsony Gergelyt.

Máig kísért a „zuglói rémálom”

Visszalépése így a Fidesz szempontjából borítékolható volt. „Alexandra küzdött, de nyilván megvannak a fővárosi politikai realitások és a számok, amikkel nem lehet vitatkozni. Három jelölt esetében esély sincs Karácsony Gergelyt megszorítani, ez azért végig látható volt, akárhogy szerepel Alexandra és akármennyit hoz Vitézy Dávid. A pártvezetés előtt lebeghetett akár Zugló példája is, ahol 2002-ben (az azóta elhunyt) Rátonyi Gábor úgy tudott a Fidesz jelöltjeként 33,42 százalékkal polgármester lenni, hogy az SZDSZ jelöltje 32,58, az MSZP-é 29,38 százalékot kapott” – mondta egy befolyásos fővárosi fideszes politikus.

Karácsony Gergely akár jól is járhat a helyzettel a stábja szerint
Karácsony Gergely akár jól is járhat a helyzettel a stábja szerint

A Fidesz sem tartalmi, sem személyi kérdésekben nem szívbajos, ha változtatni kell a politikai kárenyhítés érdekében. Előbbire az internetadó, a választási regisztráció vagy a vasárnapi boltzár visszavonása, utóbbira pedig éppen a kegyelmi botrány, Novák Katalin és Varga Judit gyors megbuktatása a jellemző példa. Most – két nappal a választás előtt – nyilvánvalóvá vált, hogy a hármas felállás Karácsony Gergely fölényes győzelmét hozza, Vitézy Dávid sokkal erősebb másodlagos preferenciákkal rendelkezik (vagyis többen szavaznának rá második helyen, mint Szentkirályi Alexandrára), így racionális döntés volt a visszaléptetése.

Benne volt a levegőben

Ami ennek ellenére sem volt egy előre megtervezett forgatókönyv – állítják forrásaink. „A politikai racionalitást tekintve az elejétől benne volt a levegőben, de ettől függetlenül mi is csak az utolsó pillanatban, csütörtök este tudtuk meg” – mondta már említett fideszes forrásunk. Vitézy Dávid csapatából szintén többen azt hangsúlyozták (sajtótájékoztatóján maga a jelölt is), hogy nem volt összejátszás, ők sem tudták előre, mi várható, nincs alku a két tábor között, vagyis nem kért és nem is kapott semmit a Fidesz a gesztusért. Ettől függetlenül természetesen a történtek komoly kommunikációs győzelmet hoztak Karácsony Gergelynek, aki április óta folyamatosan mondja, hogy Szentkirályi Alexandra csak falból indult el, az utolsó pillanatban úgyis visszalép Vitézy javára.

Ehhez kapcsolódóan: Van, ahol kötelező, nálunk csak lehetőség, de kár lenne veszni hagyni

„Tiszta a kép. Mi előre megmondtuk, számítani lehetett rá, így is lett, részünkről nincs semmilyen meglepetés, és nem is nevezném Gergő szempontjából negatív fejleménynek. Eddig neki állt a zászló, szerintem ezután is, de való igaz, hogy most már sokkal kiszámíthatatlanabb lett minden” – kommentálta a történteket a főpolgármester kampányának egyik alakítója.

Van ugyanis egy csomó kérdés, amire felelősséggel senki nem tudja a választ megmondani. A Fidesz 14 éve minden kampányban a „Csak a Fidesz!” jegyében kommunikál. Nagy kérdés, hogy most hány szavazóhoz jut el Szentkirályi Alexandra üzenete, miszerint visszalépése ellenére továbbra is listavezető marad, tehát tessék a Fidesz-listán behúzni az X-et, ezzel együtt Vitézy Dávidra szavazni a főpolgármester-jelölti küzdelemben. Azt még egy, a párt országos kampányaiban aktív szerepet játszó képviselő is elismerte lapunknak, hogy sosem voltak ilyen helyzetben, ezért maguk sem tudják, hogyan reagálnak majd a saját szavazóik.

„El kell magyarázni”

A Fidesz saját bevallása szerint ma és holnap még egymillió embert keres fel személyesen. „A fővárosban nyilván most nemcsak azt kell elmagyarázni, hogy el kell menni szavazni, hanem azt is, hogy hogyan” – mondta már idézett budapesti fideszes forrásunk. Vitézy Dávid számára nyitott kérdés, hogy hány fideszes szavaz rá át. A párt szavazóinak fegyelmezettségét ismerve lehet oka optimizmusra, de rögtön adódik a következő kérdés: hányan lehetnek olyanok, akik nem fideszesek, eddig támogatták volna, de így, hogy az általuk utált kormánypárt beállt mögé, inkább mégis Karácsony Gergelyt választják? Erre szintén nincs válasz, nem véletlen, hogy a Vitézy-csapat egyik meghatározó alakja elismerte, hogy innentől vakrepülés lesz a választás.

Vitézy Dávid is abban bízik, hogy jól jár a visszalépéssel
Vitézy Dávid is abban bízik, hogy jól jár a visszalépéssel

És persze szintén kérdés, hogy a visszalépés mozgósító erővel bírhat-e olyan, nem kormánypárti fővárosi szavazókra, akik eddig esetleg egyáltalán nem akartak választani, mert Karácsony Gergellyel sem voltak elégedettek. „Most, hogy Karácsony Gergely már nem a »DK–MSZP–Párbeszéd jelöltje« a Fidesz és a magát pártpolitika fölött állónak hirdető Vitézy Dávid mellett, hanem AZ ellenzéki jelölt a Fidesszel szemben, akár még javulhat is az eredménye ahhoz képest, mint amit vártunk” – mondta a főpolgármesteri kampány már idézett résztvevője. Állítását arra alapozta, hogy a felmérések szerint egy Karácsony vezette „pártlista” 11 mandátumot jelentene a 33 fős közgyűlésből, de ha csak egy pártok nélküli „Karácsony-listára” kérdeztek rá, az 12-13 helyet is érne.

Ehhez képest információink szerint Vitézy Dávidék még így is visszafogottak, négy mandátumra számítanak vasárnap este. Ha azt vesszük, hogy a Fidesz 35 százalékot szokott hozni Budapesten – Karácsony Gergelyék úgy számolnak, ezt az eredményt most is elérik –, akkor az szintén 11 körüli mandátumot jelenthet. De ehhez még figyelembe kell venni, hogy ha – mint a 2022-es választás megmutatta – a párt veszélyben érzi a pozícióit (most pedig ez a helyzet), akkor példátlan mozgósító képességgel tudja elérni saját szavazóit, így ismét rekordrészvétel születhet vasárnap. A Tisza Párt, az MKKP, a Momentum mandátumbecslésével most nem bonyolítanánk tovább a képet – nyilván az is számítana, ha Magyar Péter esetleg támogató nyilatkozatot tenne Vitézy Dávid mellett. Hogy keretes szerkezetbe foglaljuk: a következtetés ismét csak az, hogy jelenleg senki nem tudja, hogy alakulhat át vasárnap késő estére Budapest politikai térképe.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG