Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Most már gyertya védi” – a háború és a bizonytalanság miatt az oroszok látnokokhoz és mágusokhoz fordulnak


Elemzők szerint 2023 márciusában hússzor annyi orosz iratkozott be mágikus technikákat oktató online kurzusokra, mint egy évvel korábban
Elemzők szerint 2023 márciusában hússzor annyi orosz iratkozott be mágikus technikákat oktató online kurzusokra, mint egy évvel korábban

Alja egy 27 éves nő a szibériai Krasznojarszkból, a barátja mozgósított katona, aki részt vesz az Ukrajna ellen indított háborúban. A férfi hosszú távollétei és a gyakori kommunikációs nehézségek arra késztették, hogy a tarotkártyákról tanuljon, egy középkori módszerről, amely állítólag természetfeletti jóslásra képes.

„Már régóta szerettem volna tarotot tanulni, de sohasem kezdtem bele – mondta Alja, aki – mint a cikk megszólalói közül többen – kérte, hogy ne közöljük a vezetéknevét . – Amikor a barátom elment harcolni, elkezdtem jósolni a kártyákból. Ez megnyugtat” – tette hozzá.

Alja messze nem az egyetlen, aki így érez, miután az ukrajnai háború a második évfordulójához közeledik, és még nem látszik vége.

A Kommerszant orosz gazdasági napilap márciusi cikke szerint elemzők azt mondták, hogy 2023 márciusában hússzor annyian iratkoztak be mágikus technikák, például a tarotkártya online tanfolyamaira, mint egy évvel korábban.

A Padma online okkult iskola például mágikus tanulmányokat kínál kezdő és haladó szinttől, valamint gyakorlati ezotériát kezdőknek és haladóknak. A négynapos online szemináriumok ára körülbelül 8500 rubel (32 ezer forint). Az Elara online misztikus „akadémia” tanfolyamokat kínál tarotolvasásból, gyertyamágiából, valamint szemmel verés és átkok elleni védekezésből.

„A jóslás és a tarotolvasás a mágikus megnyugtatás egyik formájává válik ezekben a zavaros időkben, a problémák megoldásának varázspirulájává – mondta Jelena Oszter szentpétervári pszichológus. – Az egyik oka annak, hogy az emberek ilyen időkben erősebben vonzódnak a mágiához, az a vágy, hogy stabilitást találjanak a változó világban. A mágia a külvilág feletti kontroll érzetét kelti” – tette hozzá.

Oszter szerint a megbízható, független információs csatornák hiánya Oroszországban sokakat késztet arra, hogy félrevezető internetes forrásokból tájékozódjanak, köztük olyanokból, amelyek misztikus dolgokkal foglalkoznak.

„A jelenlegi, digitális korban, amikor eltűnik a valóság és az illúzió közötti határ, jelentősen csökken a kritikus gondolkodásra való képességünk – folytatta. – Válság idején az emberek elveszítik a jövőbe vetett bizalmukat, a mágia pedig a sorsunk feletti hatalom illúzióját kelti” – magyarázta.

2023-ban jelentősen nőtt a vallási és okkult témájú könyvek piaca, míg az Ozon online kereskedőnél 36 százalékkal emelkedett a tarotkártyák eladása 2022-hez képest – írta az Izvesztyija orosz napilap múlt hónapban. Egyre több jövendőmondó és kártyajós hirdeti szolgáltatásait az interneten.

Jóslással kapcsolatos online hirdetések Szentpéterváron
Jóslással kapcsolatos online hirdetések Szentpéterváron

Júliusban a Kommerszant arról számolt be, hogy az orosz televízióban növekszik az érdeklődés a misztikus műsorok iránt. „A televíziócsatornák elkezdték újra sugározni a régi műsorokat, és újakat is bemutatnak” – írta a napilap szakértőkre hivatkozva, akik a tendenciát azzal a növekvő igénnyel hozták összefüggésbe, hogy az emberek megértsék „mindannak az okát, ami történik”.

„Azt hiszem, újra megyek”

Nem sokkal azután, hogy Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, Jekatyerina Bikanova barátja önként jelentkezett harcolni. Később szerződést kötött a hírhedt Wagner zsoldoscsoporttal.

„Folyamatosan jósoltam a kártyákból – mondta a Szabad Európának (RFE/RL) a 23 éves, kurszki Bikanova. – Ezeknek köszönhetően tudtam meg mindent, ami vele történt. Egyszer valamilyen lábsérülésről olvastam a kártyákban. Akkor már egy ideje nem hallottam felőle. Körülbelül tíz nappal később írt, és azt mondta, hogy minden rendben van. Egy hónappal később elmondta, hogy egy barátja a lábán sebesült meg.”

„Most már itthon van, de azt tervezi, hogy újabb szerződést köt. Nem tudom, hogyan fogom átvészelni, el sem tudom képzelni. Ez valami ismeretlen és félelmetes dolog számomra. De hinnem kell a legjobbakban” – tette hozzá.

Zavaros és bizonytalan időkben a mágiába vetett hit a kontroll illúzióját keltheti – mondja Jelena Oszter pszichológus
Zavaros és bizonytalan időkben a mágiába vetett hit a kontroll illúzióját keltheti – mondja Jelena Oszter pszichológus

Tatjána, egy 27 éves krasznojarszki nő tarotkártyát használt, hogy megtudja, vajon bevonult barátja hűséges-e hozzá.

„A barátom – inkább volt barátom – a Herszoni területen teljesít szolgálatot – mesélte. – Gyanítottam, hogy hűtlen, miután titokzatos és ellenséges lett. Egy hónappal ezelőtt úgy döntöttem, elmegyek egy mágushoz, hogy ellenőrizzem. Végül beigazolódtak a félelmeim. Megtudtam, amit tudnom kellett. Szörnyű volt, hogy amíg én vártam rá, ő megcsalt – és nem csak egyszer” – tette hozzá.

Azt mondta, hogy a barátja később bevallotta. „Úgy tűnik, belefáradt a tagadásba.”

„Végül szakítottunk. A mágus varázskártyák segítségével csinálta. Ez segített rájönnöm a megcsalásra és a kapcsolatunkban lévő harmadik félre. Örülök, hogy elmentem a mágushoz. Azt hiszem, újra elmegyek, és megnézem, mi vár rám a jövőben” – mondta.

A 31 éves, szentpétervári Anna egy moszkvai médiumhoz fordult, hogy megtudja, férje megcsalja egy katonanővel.

„Gyanítottam, hogy a férjem megcsal, amíg a háborúban van, és a médium megerősítette – mesélte. – Meglátta a hűtlenséget a kártyákban, és leírta a nőt. Végül a férjem bevallotta. Akkor miért ne hihetnék a mágiában? De ez így van rendjén. Vissza fog jönni, és túl leszünk rajta” – tette hozzá.

Margarita Jeszenina húszéves, és Pszkovában él. Férje mozgósított katona Ukrajnában. A nő fizetett egy moszkvai médiumnak, hogy gyertyát gyújtson a férje védelmében.

„Kétszer fizettem ezer rubelt (3800 forintot) egy egészségrituáléért, miután a férjem egyik bajtársát megölték – mondta. – A férjem túlélte, de agyrázkódást szenvedett. Most egy gyertya védi. Ugyanezt a rituálét rendeltem a gyerekeinknek is. Hiszek ebben a mágiában, és most már tudom, hogy minden rendben lesz a családommal.”

„Az erő köre”

Oroszországban és más volt szovjet tagköztársaságokban a Szovjetunió összeomlása idején és után fellendült a miszticizmus. Az állami televízió hitgyógyító adásokat sugárzott olyan médiumokkal, mint Anatolij Kaszpirovszkij, aki a kilencvenes években Oroszország egyik legismertebb embere volt, sőt még az Állami Dumába is beválasztották. Kaszpirovszkij 2009-ben, a pénzügyi világválság idején váratlanul visszatért a rivaldafénybe Oroszországban.

2017-ben az Orosz Tudományos Akadémia jelentése szerint Oroszországban mintegy nyolcszázezer hitgyógyító és okkultista dolgozott, szemben a mindössze 640 ezer orvossal.

2019 februárjában önjelölt boszorkányok egy csoportja „mágikus rituálét” hajtott végre, amelyet „a hatalom körének” neveztek, hogy „misztikus energiát” adjanak át Vlagyimir Putyin elnöknek.

„A mágikus gondolkodás gyökerei évszázados mélységekbe nyúlnak vissza – mondta Jelena Oszter szentpétervári pszichológus a Szabad Európának. – Egy olyan világban, amely tele van váratlan eseményekkel, amelyeket nem lehet irányítani, a rituálék, a varázsigék, a mágikus amulettekbe vetett hit a kontroll illúzióját kelti” – tette hozzá.

A riport Robert Coalson, a Szabad Európa munkatársa közreműködésével készült, és az RFE/RL North.Realities orosz szolgálatának tudósításain alapul.
XS
SM
MD
LG