Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mostantól „Teflon” Mark Rutte a leghosszabb ideje hivatalban lévő holland miniszterelnök


Rutte nemrégiben ellátogatott a háborúban hatalmas károkat elszenvedő ukrajnai Irpinybe Kijev közelében. 2022. július 11.
Rutte nemrégiben ellátogatott a háborúban hatalmas károkat elszenvedő ukrajnai Irpinybe Kijev közelében. 2022. július 11.

Mark Rutte lett kedden a leghosszabb ideje hivatalban lévő holland miniszterelnök. A kormányfő, akit egyesek „Teflon Marknak” neveznek, mert nem ragadtak rá botrányok, egyáltalán nem mutatja jelét annyak, hogy fáradna, jóllehet országát zavargások sújtják, és pártja népszerűsége csökkent.

Rutte 4311 napja, azaz csaknem tizenkét éve van kormányon, 2010 októberében lett először miniszterelnök.

„Ez a világ legnagyszerűbb munkája, hihetetlen megtiszteltetés. Meg kell mondanom, hogy most sok a megoldásra váró dolog előttem, de van ilyen” – mondta Rutte múlt hónap végén, amikor a holland politikában megkezdődött a nyári szünet.

A legfontosabb ezek közül a kormány célja, a nitrogénszennyezés visszaszorítása, ami dühös tiltakozást váltott ki a gazdálkodók körében, akik az elmúlt hetekben közlekedési káoszt okoztak, traktorokkal zárták el az utat és az autópályákat, trágyát és azbesztet borítottak az útra, és szénabálákat gyújtottak fel.

Lábjegyzet

Az 55 éves Rutte, aki a jobbközép Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) élén egy négypárti kormánykoalíció vezetője, azt mondta, nem tervezi a megünneplését annak, hogy ő lett a leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnök. A tényt lábjegyzetnek nevezte, és közölte, hogy aznap nem is lesz az országban. Bár pártja népszerűsége a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint hanyatlóban van, továbbra is a legnagyobb a fragmentálódott holland politikai palettán.

Ez a széttagoltság segítette Ruttét hatalomra, és ez az oka annak, hogy olyan sokáig hivatalban maradt: immár a negyedik koalíciós kormányát vezeti – véli André Krouwel, a Vrije Universiteit Amsterdam politológusa.

Azt mondja, Rutte akkor nyerte meg a saját pártján belüli hatalmi harcot, amikor a holland politika hagyományos erői – a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták – hanyatlóban voltak, és úgy is maradtak.

Mások kudarca és nem a saját eredményei okán

„Alapvetően mások kudarca miatt lett miniszterelnök, nem a saját eredményei okán – csak azért, mert a többiek jobban összeomlottak, mint a VVD” – közölte Krouwel egy telefonos interjúban.

Ez segített Rutténak megtartani a holland politika vezető posztját a hivatali ideje tizenkét éve alatt tapasztalt káros válságok ellenére. Különös tekintettel arra a botrányra, amelyben fiatal családok ezrei adósodtak el és estek kétségbe, miután igazságtalanul azzal vádolták őket, hogy visszaéltek a gyermekek után járó támogatásokkal. Rutte harmadik koalíciója a botrány miatt lemondott, de ő hamar kiheverte ezt, és győzelemre vezette a VVD-t a néhány héttel később tartott, 2021. márciusi általános választáson.

Nehezen legyőzhető játékos

Egyes körökben ügyeskedőnek látják, és a parlamentben azzal vádolják, hogy hazudik a törvényhozóknak, ugyanakkor hatékony vezetőnek tartják, aki képes irányítani a dolgokat – mondja Krouwel.

„Ez a két elem (…) – és szerintem mindkettő igaz – nehezen legyőzhető játékossá teszi” – véli.

Most megdöntötte a korábbi, 4310 napos hivatali idővel fenntartott rekordot, amelyet a kereszténydemokrata Ruud Lubbers állított fel, aki 1982. november 4-től 1994. augusztus 22-ig vezette Hollandiát. Rutte a második leghosszabb ideje hivatalban lévő megválasztott vezető az Európai Unió huszonhét országában, csak a magyar kormányfő, Orbán Viktor előzi meg.

Rutte a politikai spektrum különböző részeiről választott pártokat négy koalíciójába, amelyek a Geert Wilders iszlámellenes törvényhozó támogatásával 2010. október 14-én hivatalba lépett kisebbségi koalíciótól a jelenlegi négypárti kormányzásig terjednek.

Csak Orbán előzi meg az unióban

Az EU egyik legrégebb óta hivatalban lévő vezetőjeként Ruttéra a kulisszák mögötti közvetítőként tekintenek a brüsszeli csúcstalálkozókon, de huzamosabb ideje feszültebb a kapcsolata a dél- és kelet-európai vezetőkkel, akik szerint ő az egyik irányítója a „takarékos” országok csoportjának, amely ragaszkodik a szigorú költségvetési szabályokhoz.

Rutte rengeteg válsággal szembesült hivatali ideje alatt, kezdve a Malaysia Airlines MH17-es járatának 2014-es lelövésével Kelet-Ukrajna felett, amikor is a fedélzeten tartózkodó mind a 298 ember – sokuk holland állampolgár – meghalt, a Covid–19-világjárványig.

És még nem áll készen arra, hogy abbahagyja.

„Számomra az a döntő, hogy vannak-e ötleteim, energiám. Összefut-e a nyál a számban, amikor a péntek reggeli kormányülés elkezdődik, hogy megoldjuk a problémákat? Amíg így van, addig szeretném folytatni” – mondta.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG