Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva állhat a bulgáriai fegyvergyárakban történt robbanások mögött


Szijka Mileva sajtótájékoztatója Szófiában, 2021. április 28-án
Szijka Mileva sajtótájékoztatója Szófiában, 2021. április 28-án

A bolgár hatóságok szerint hat orosz állampolgárnak köze lehetett az ország különböző fegyvergyáraiban 2011 és 2020 között történt robbanásokhoz, az ügyben vizsgálat indult.

„Az eddigi bizonyítékok alapján nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az orosz állampolgárok tetteinek célja az volt, hogy elvágják bizonyos különleges termékek szállítását Georgiának és Ukrajnának” – közölte szerdán Szijka Mileva, a bolgár főügyészség szóvivője.

Emellett „észszerű feltételezésnek” nevezte azt, hogy ezen incidenseknek közük van Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedő 2015-ös, kis híján halállal végződő megmérgezéséhez és a csehországi Vrbeticében lévő hadianyagraktár 2014-es felrobbantásához.

„Észszerű feltételezés, hogy kapcsolat állhat fenn a bulgáriai robbanások, három bolgár állampolgár megmérgezése, valamint egy külföldi ország területén végrehajtott súlyos bűncselekmények között” – jelentette ki.

Sajtótájékoztatóján Mileva arról számolt be, hogy bizonyos „hasonlóságokat” figyeltek meg a négy incidens során. Minden esetben tűz előzte meg a robbanásokat, és egyikben sem voltak áldozatok. Egyik esetben sem tudták azonosítani a tűz keletkezésének okát, a megsemmisült árukat pedig mind Georgiába vagy Ukrajnába szánták.

A szóvivő kiemelte: a Gebrev megmérgezésével gyanúsított három orosz, illetve két bolgár állampolgár „nagy valószínűséggel” az orosz katonai hírszerzés ügynöke.

Hozzátette, a nyomozás során arra jutottak, hogy a robbanások és a mérgezés időpontjának környékén legkevesebb hat GRU-ügynök tartózkodott Bulgáriában.

Orosz tagadás

Április 17-én a cseh kormány kiutasított 18 orosz diplomatát kémkedés miatt. Válaszul Moszkva kiutasította Csehország nagykövetségének 20 dolgozóját. A két ország viszonya azután vált kivételesen feszültté, hogy április 17-én, Csehországban lezárult a vrbeticei lőszerraktár 2014-es, két emberéletet követelő felrobbantásával kapcsolatos vizsgálat. A jelentés szerint a robbantásért az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei felelősek. Az utóbbi hetekben szolidaritásból a NATO és az Európai Unió több tagállama is kiutasított a területéről orosz diplomatákat.

Az orosz kormány tagadja, hogy bármi köze lett volna a Bulgáriában vagy Csehországban történtekhez.

„A bolgár fél vagy nem tudott semmit, és csak most, a Cseh Köztársaság 2014-es incidenssel kapcsolatos bejelentését követően döntött úgy, hogy túlszárnyalja a cseheket, és még messzebbre tekint vissza a történelemben. Vagy tudtak erről végig, de valamilyen okból nem hozták nyilvánosságra” – húzta alá Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

XS
SM
MD
LG