Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán akadályozta meg a V4-ek Oroszországgal szembeni kemény fellépését


Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában 2018. szeptember 18-án
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában 2018. szeptember 18-án

A visegrádi országok kedden nyilatkozatban fejezték ki szolidaritásukat Csehországgal Oroszországgal szemben. Az már csak Orbán Viktoron múlt, hogy nem egy Oroszországot elítélő nyilatkozat született.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök akadályozta meg, hogy a V4-ek vezetői egy Oroszországot keményen elítélő nyilatkozatot fogadjanak el, írja az Euractiv. A Szabad Európa cseh forrásai megerősítették az értesülést, akárcsak a pozsonyi tudósítónknak név nélkül nyilatkozó szlovákiai diplomáciai források, lengyel oldalról viszont nem kommentálták a hírt.

Márpedig a közös nyilatkozat első verzióját épp a lengyel kormány tette le az asztalra. Abban a szövegben az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték építésének leállítására szólítottak volna fel, és határozott kiállást fogalmaztak meg Ukrajna és Belarusz mellett – Moszkvával szemben. A lengyel javaslat szerint azt is kijelentették volna, hogy az Északi Áramlat 2 „hátrányosan befolyásolná Európa energiabiztonságát”.

Az Oroszországgal baráti viszonyt ápoló Orbán Viktor ellenállásán azonban megbukott ez a verzió, írja az Euractiv. Így a V4-ek csupán szolidaritásukat fejezték ki Csehországgal.

„Elítéljük Oroszországnak ezen újabb sajnálatos, európai földön elkövetett agressziós cselekményeit és jogsértéseit. Elítéljük a Cseh Köztársaságnak a 18 orosz hírszerző kiutasításáról szóló, teljességgel jogos döntésére válaszul Oroszország által elrendelt aránytalan intézkedéseket, s diplomáciai és konzuli támogatásunkat ajánljuk fel Csehországnak” – írták.

„Csehország miniszterelnökével együtt határozottan elítéljük az orosz titkosszolgálatok ügynökei által végrehajtott illegális és erőszakos cselekményeket. Nem fogjuk hagyni, hogy ezek a tevékenységek megosszák Európát. A visegrádi csoport országai eltökéltek, hogy az Európai Unió többi tagállamával együtt intézkedéseket fogadjanak el ellenálló képességünk megerősítése érdekében” – hangsúlyozták a közlemény végül megjelent verziójában.

Április 17-én a cseh kormány kiutasított 18 orosz diplomatát, akikről úgy vélik, kémkedtek. Válaszul Moszkva kiutasította Csehország nagykövetségének 20 dolgozóját. A két ország viszonya azután vált kivételesen feszültté, hogy április 17-én, Csehországban lezárult a vrbeticei lőszerraktár 2014-es felrobbantásával kapcsolatos vizsgálat. A cseh titkosszolgálatok jelentése szerint a robbantásért az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei felelősek.

Szolidaritásból már Szlovákia is kiutasított három orosz diplomatát. Oroszország a moszkvai lengyel nagykövetség öt munkatársát utasította ki, miután Lengyelország három orosz diplomatát nyilvánított nemkívánatosnak.

Magyarország egyelőre csak a szolidaritását fejezte ki Csehországgal.

XS
SM
MD
LG