Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva és Peking megvétózta az amerikai határozattervezetet, amely azonnali tűzszünetet követel Gázában


Az al-Rabaja család ramadáni vacsorát főz az izraeli légicsapásokban lerombolt otthona előtt a Gázai övezetben, Rafahban 2024. március 18-án
Az al-Rabaja család ramadáni vacsorát főz az izraeli légicsapásokban lerombolt otthona előtt a Gázai övezetben, Rafahban 2024. március 18-án

Oroszország és Kína pénteken megvétózta az Egyesült Államok által támogatott ENSZ-határozatot, amely azonnali és tartós tűzszünetre szólít fel a gázai háborúban, hogy megvédje a civileket, és lehetővé tegye a humanitárius segélyek eljuttatását több mint kétmillió éhező palesztinhoz.

A tizenöt tagú Biztonsági Tanácsban tizenegyen szavaztak igennel, és hárman nemmel egy tartózkodás mellett.

A szavazás előtt Vaszilij Nebenzia, Oroszország ENSZ-nagykövete azt mondta: Moszkva támogatja az azonnali tűzszünetet, de megkérdőjelezte a határozat nyelvezetét, és azzal vádolta Antony Blinken amerikai külügyminisztert és Linda Thomas-Greenfield amerikai nagykövetet, hogy „politikai okokból félrevezetik a nemzetközi közösséget”.

A határozat kimondta volna, hogy a tűzszünet elengedhetetlen.

Ehhez kapcsolódóan: Az Egyesült Államok azonnali gázai tűzszünetet sürget az ENSZ-ben

A szavazásra bocsátott tervezet az előző tervezettel ellentétben nem tett közvetlen említést a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása során ejtett túszok szabadon bocsátásáról, ám egyértelműen támogatta azokat a diplomáciai erőfeszítéseket, amelyek célja „tűzszünet biztosítása az összes megmaradt túsz szabadon bocsátásával összefüggésben”.

A Biztonsági Tanács már két határozatot fogadott el a romló gázai humanitárius helyzetről, de ezek egyike sem tartalmazott tűzszüneti követelést.

Oroszország és Kína október végén már megvétózott egy, az Egyesült Államok által támogatott határozatot, amely a segélyszállítás és a civilek védelme érdekében a harcok szüneteltetését és a Hamász felfegyverzésének leállítását kérte. Azt mondták: ez nem tükrözi a tűzszünetre irányuló globális felhívásokat.

Az Egyesült Államok, Izrael legközelebbi szövetségese három tűzszüneti határozatot vétózott meg, legutóbb egy arabok által támogatott lépést, amelyet február 20-án a BT tizenhárom tagja támogatott egy tartózkodás mellett.

A szavazással egy időben Blinken amerikai külügyminiszter hatodik sürgős misszióján vesz részt Izrael és a Hamász háborújának kitörése óta. A tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról, valamint a háború utáni lehetséges forgatókönyvekről tárgyal.

Közben a Biztonsági Tanács tíz választott tagja saját határozatot dolgozott ki, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követel a március 10-én elkezdődött muzulmán szent hónap, a ramadán idejére, amelyet „minden félnek tiszteletben kell tartania ahhoz, hogy eljussunk egy tartós, fenntartható tűzszünethez”.

Követeli továbbá „minden túsz azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését”, és hangsúlyozza, hogy sürgősen meg kell védeni a civileket, és humanitárius segélyt kell szállítani a Gázai övezet minden részébe.

Palesztin fegyveresek mintegy 1200 embert öltek meg a háborút kiváltó október 7-i meglepetésszerű támadásukban Dél-Izrael ellen, és további 250 embert hurcoltak el. A Hamász még mindig mintegy száz túszt tarthat fogva harminc ember maradványaival együtt.

Gázában az egészségügyi minisztérium csütörtökön mintegy 32.000-re módosította a palesztin halálos áldozatok számát. A tárca nem tesz különbséget civilek és harcosok között, de azt mondja, hogy a halottak kétharmadát nők és gyerekek teszik ki.

Ehhez kapcsolódóan: Súlyosbodó éhínséggel kezdődik a ramadán a Gázai övezetben

Az amerikai tervezet „mély aggodalmának adott hangot a konfliktusok okozta éhínség és járványveszély miatt, amelyek jelenleg a gázai polgári lakosságot fenyegetik, akárcsak az alultáplált emberek száma miatt, illetve azért, mert Gázában az éhezés katasztrofális szintet ért el”.

Hangsúlyozta, hogy „sürgősen ki kell terjeszteni a humanitárius segélyek eljuttatását a civileknek az egész Gázai övezetre”, és fel kell számolni minden akadályt a nagyszabású segélynyújtás előtt.

Franciaország új tűzszüneti ENSZ-határozaton dolgozik

Franciaország új ENSZ-határozaton dolgozik a gázai tűzszünet érdekében az orosz és a kínai vétó után – mondta Emmanuel Macron francia elnök pénteken.

„Oroszország és Kína néhány perccel ezelőtti vétóját követően egy francia határozattervezet alapján folytatjuk a munkát a Biztonsági Tanácsban, együttműködve amerikai, európai és arab partnereinkkel egy megállapodás érdekében” – mondta Macron az Európai Unió vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozója végén.

A francia külügyminisztérium csütörtökön jelentette be, hogy diplomatákkal közösen hozzálátott egy határozattervezet kidolgozásához, és közölte, hogy akkor nyújtják be, ha nem megy át az Egyesült Államok határozata.

Netanjáhú Blinkennek: Akár egyedül is bemegyünk Rafahba

Benjámin Netanjáhú miniszterelnök pénteken közölte: Izraelnek továbbra is eltökélt szándéka, hogy csapatokat küld a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városába, ahol több mint egymillió palesztin keresett menedéket, és szükség esetén az Egyesült Államok támogatása nélkül is megteszi.

Netanjáhú közleményében azt állította: megmondta az izraeli látogatáson lévő Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy nincs mód a Hamász iszlamista mozgalom legyőzésére anélkül, hogy bemennének Rafahba. „Azt mondtam neki: remélem, az Egyesült Államok támogatásával tesszük ezt, de ha kell, egyedül is megtesszük” – közölte.

Készült az AP, az AFP és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG