Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva fokozza a nyomást Kelet-Ukrajnában, Zelenszkij a fronton lelkesítette az ukrán védőket


Zelenszkij ukrán elnök Harkivba utazott, ahol megnézte az orosz katonai csapások által okozott károkat 2022. május 29-én
Zelenszkij ukrán elnök Harkivba utazott, ahol megnézte az orosz katonai csapások által okozott károkat 2022. május 29-én

Az orosz erők folytatták a támadásokat a Donbász régióban, házról házra harcolnak Szeverodonyeckben, és Harkivot is újra lőni kezdték, miután Zelenszkij ukrán elnök a háború kezdete óta először elhagyta Kijevet, és a második legnagyobb városba látogatott, hogy megnézze az orosz bombázások pusztítását és lelkesítse az ukrán katonákat.

Az orosz hadsereg fokozta a nyomást a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckre és Liszicsanszkra, miután azt állították, hogy elfoglalták a közeli Liman városát. Ukrán tisztviselők szerint a védők helyzete kritikus, de még kitartanak ezeken a stratégiai fontosságú területeken.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója azt mondta, hogy jelentősen romlott a helyzet Liszicsanszkban az elmúlt órákban, és „halálos áldozatok, sebesültek vannak”.

Az ukrán vezérkar közlése szerint Szeverodonyeckben az orosz erők támadó hadműveletet indítottak. Hajdaj szerint utcáról utcára harcolnak a Donyec folyó partján lévő városban.

Zelenszkij vasárnap váratlan látogatást tett az északkeleti Harkivban. Először hagyta el a fővárost az Oroszország által indított háború február 24-i kezdete óta.
Meglátogatta a fronton lévő katonákat, tárgyalt helyi tisztviselőkkel, köztük Ihor Terehov harkivi polgármesterrel, Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzóval, valamint a katonai parancsnokság tagjaival.

„Önök mindannyiunkért és a hazánkért kockáztatják az életüket” – mondta Zelenszkij a katonáknak az elnöki hivatal tájékoztatása szerint. Közzétettek egy videót Telegramon, amelyen Zelenszkij golyóálló mellényben járja végig a városban és környékén azokat a területeket, amelyeket az elmúlt hetekben lőttek az oroszok.

A Reuters arról számolt be, hogy órákkal Zelenszkij látogatása után több robbanás is hallatszott a városból, a központtól északkeletre pedig nagy füstfelhőt láttak.

Az ukrán katasztrófavédelem szerint az orosz lövések több helyen is tüzet okoztak Harkivban. Az ukrán védők néhány héttel ezelőtt szorították vissza a település közelében lévő állásaikból az orosz erőket.

Az orosz hadsereg Ukrajna keleti része, a Donbász régió felé fordult, miután a kemény ellenállás miatt nem tudta bevenni Kijevet a háború kezdetén.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap a francia televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a Donbász „felszabadítása” Moszkva számára a legfontosabb cél. A többi ukrán terület saját maga dönthet a jövőjéről – tette hozzá.

Az ukrán elnöki hivatal szerint a Harkiv megyei kormányzó, Szinyehubov azt mondta Zelenszkijnek, hogy az ukrán erők ellentámadása sikeres volt az oroszok legutóbbi offenzívájával szemben.

„Néhány felszabadított települést még nem tudtunk teljesen átvizsgálni, mert a tüzérségi támadások folytatódtak, ezért teljes aknamentesítést sem tudtunk végezni, és a kritikus infrastruktúra újjáépítését sem tudtuk megkezdeni” – mondta a kormányzó.

Hozzátette, hogy az orosz erők 2229 lakóépületet lőttek Harkiv térségében, amelyek közül 225-öt teljesen leromboltak. Mint mondta, Harkiv északi és keleti kerületei szenvedték el a legnagyobb károkat, a lakások több mint harminc százaléka megsemmisült.

Az adatokat eddig nem lehetett ellenőrizni.

Ezt megelőzően, szombat késő este közzétett videóüzenetében Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy a szövetségesek biztosítják a szükséges fegyvereket, miközben az ukrán erők megpróbálják megállítani az ország keleti részében előrenyomuló orosz hadsereget.

Zelenszkij azt mondta, hogy a héten jó híreket vár a fegyverszállításokkal kapcsolatban, részleteket azonban nem árult el. Mint mondta, nehéz a helyzet a Donbász régióban, a védelem több helyen kitart, köztük Szeverodonyeckben és Liszicsanszkban, a luhanszki terület utolsó nagyobb, ukrán ellenőrzés alatt álló városaiban. „Leírhatatlanul nehéz ott a helyzet. Hálás vagyok mindazoknak, akik ellenálltak a támadásnak” – tette hozzá.

Az orosz megszálló erők a jelentések szerint az elmúlt napokban előretörést értek el a kelet-ukrajnai Donbászban, amely a luhanszki és a donyecki területet jelenti. Folytatódtak a harcok Szeverodonyeck ellenőrzéséért, az orosz erők szombaton támadást indítottak – közölte az ukrán vezérkar vasárnap.

„Az orosz erők tüzérségi támogatással gyalogsági támadásokat hajtottak végre Szeverodonyeck város területén” – közölte a vezérkar Facebook-oldalán. Azt írták, hogy az orosz erők nagy része nem tudott bejutni a városközpontba, veszteségeket szenvedtek el, de azt is közölték, hogy az ukrán védők még nem tudták kiszorítani őket a városból.

Zelenszkij azt ígérte, hogy továbbra is ellenállnak ebben a fontos városban.​ „Az épületek mintegy kilencven százaléka megrongálódott. A város lakásainak több mint kétharmada teljesen megsemmisült. Nincs távközlés. Folyamatosan lőnek – mondta Zelenszkij.​ – Szeverodonyeck elfoglalása alapvető céljuk a megszállóknak (…) Mindent megteszünk, hogy ellenálljunk az előrenyomulásnak” – tette hozzá.

Az orosz tüzérség a Liszicsanszk–Bahmut-utat is támadta, amelyet azért akarnak elfoglalni, hogy bekerítsék az ukrán erőket. A helyi rendőrség szerint jelentős pusztítás történt Liszicsanszkban.

Ukrán katonák ülnek egy páncélozott szállítójárművön a donyecki területen, a Kosztyantinyivka és Bahmut közötti úton 2022. május 28-án
Ukrán katonák ülnek egy páncélozott szállítójárművön a donyecki területen, a Kosztyantinyivka és Bahmut közötti úton 2022. május 28-án

Ukrán tisztviselők vasárnap közölték, hogy visszaszorították az orosz erőket Bahmutból, de a harctéri információkat eddig nem lehetett ellenőrizni.

A brit védelmi minisztérium szombati hírszerzési jelentésében azt írta, hogy ha Oroszországnak sikerülne elfoglalnia ezeket a területeket, azt a Kreml valószínűleg olyan érdemi politikai eredménynek tekintené, amellyel igazolhatná az inváziót az orosz lakosság előtt.

Zelenszkij késő esti beszédében azt mondta, hogy Ukrajna közeledik ahhoz a ponthoz, hogy mind technológia, mind csapásmérő képesség tekintetében túlerőben legyen az oroszokkal szemben.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közölte, hogy már érkeznek Ukrajnába a Harpoon hajóelhárító rakéták Dániából, és az önjáró ágyúk az Egyesült Államokból.

„Országunk partjainak védelmét nem csak a Harpoon rakéták erősítik – kiképzett ukrán katonák fogják használni” – írta Reznikov szombaton Facebook-oldalán.

Elmondta, hogy a hajók elleni Harpoon rakétákat az ukrán Neptun rakétákkal együtt fogják bevetni az ország partjainak védelmében, például a déli Odessza kikötőjénél.

Oroszország fekete-tengeri flottájának zászlóshajója, a Moszkva a múlt hónapban süllyedt el, miután Ukrajna szerint eltalálták egy hajóelhárító rakétával. Oroszország szerint baleset történt, lőszerek robbantak fel a hajón, ami tüzet okozott.

Készült az AP, az AFP, a Reuters és a TF1 tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG