Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva haditengerészeti támaszpontot tervez Georgia szakadár fekete-tengeri régiójában


Orosz hadihajók sorakoznak fel a flotta napjának ünnepségére Novorosszijszkban 2022. július 31-én
Orosz hadihajók sorakoznak fel a flotta napjának ünnepségére Novorosszijszkban 2022. július 31-én

Oroszország haditengerészeti támaszpontot tervez a Fekete-tenger partján, a szakadár georgiai területen, Abháziában – idézte az Izvesztyija csütörtökön a térség vezetőjét, aki egy nappal korábban Vlagyimir Putyinnal találkozott.

Aszlan Bzsania, az orosz támogatást élvező szakadár terület önjelölt elnöke azt mondta: megállapodást írtak alá egy állandó haditengerészeti támaszpont létrehozásáról Ocsamcsira közelében.

„Aláírtunk egy megállapodást, a közeljövőben állandó bázisa lesz az orosz haditengerészetnek Ocsamcsira körzetében” – mondta Bzsania az Izvesztyijának.

„A cél mind Oroszország, mind pedig Abházia védelmi képességének növelése. Ez a fajta együttműködés folytatódni fog – mondta. – Vannak olyan dolgok is, amelyekről nem beszélhetek” – tette hozzá.

Oroszország 2008-ban független államként ismerte el Abháziát és egy másik szakadár területet, Dél-Oszétiát, miután az orosz csapatok 2008-ban, az augusztus 12-én véget ért ötnapos háborúban visszaverték Georgia kísérletét a terület visszaszerzésére.

A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy Oroszország az ukrán támadások miatt kivonta fekete-tengeri flottájának nagy részét az elcsatolt Krím félszigeten lévő, legnagyobb támaszpontjáról.

Moszkva eddig nem kommentálta a hírt.

Ehhez kapcsolódóan: „Kérjük, mindenki maradjon higgadt!” – A veszélyhelyzeti riasztórendszert tesztelték Oroszországban

Kölcsönös dróntámadások

Közben az orosz és az ukrán erők éjjel újabb dróntámadásokat indítottak. Ezek az infrastruktúrában tettek kárt Ukrajna középső részén, Oroszországban pedig kiterjedt áramszünetet okoztak a határ közelében, a Kurszki terület 67 településén – jelentették ukrán és orosz források. Áldozatokról nem érkezett hír.

Oroszországot – amely számtalan gyilkos drón- és rakétatámadást intézett Ukrajna városai és energetikai infrastruktúrája ellen tavaly februári inváziója óta – az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban érik légicsapások, elsősorban a határ menti területeken, de akár Moszkvában is.

Október 4-én az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy légvédelme 31 ukrán drónt lőtt le, és megakadályozta egy kommandós csapatot szállító ukrán motorcsónak kikötését a Krímben. Az információt független forrásból lehetetlen ellenőrizni.

Ehhez kapcsolódóan: Légiriadó Ukrajna-szerte, drónokat lőttek le több helyen Oroszországban

Biden beszédre készül

Közben Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy hamarosan nagy beszédet tervez az Ukrajnának nyújtott nyugati segítségnyújtás fenntartásának fontosságáról, de dátumot nem jelölt meg.

Újságíróknak arról beszélt: aggodalmai szerint a kongresszusban jelenleg uralkodó káosz árthat az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeknek, de hozzátette, hogy lát megoldást a folytatásra, még akkor is, ha egyes, főként republikánus képviselők egyre kevésbé támogatják.

Nagy-Britanniában Rishi Sunak miniszterelnök szerdán arra buzdította a nyugati szövetségeseket, hogy folytassák a fegyverszállítást Ukrajnának. „Azt mondom szövetségeseinknek: ha megadjuk Zelenszkij elnöknek az eszközöket, az ukránok befejezik a munkát” – mondta Sunak a konzervatív párt konferenciáján Észak-Angliában.

Közben a frontvonalon heves harcokat vívnak az ukrán erők az orosz csapatokkal, keleten és délen egyaránt. Mindkét oldal hajt végre támadó és védekező műveleteket is a Donyecki, a Harkovi és a Zaporizzsjai területen.

Focizva gyógyulnak együtt az ukrán végtaghiányos veterán katonák
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:22 0:00
Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG