Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva keresi az ellenszert a hamis Covid-igazolások feketepiacára


Egy telefonhívás az „orvosi igazolást és az egyes munkakörök betöltéséhez szükséges egészségügyi igazolványt” kiállító szolgáltatónak, és jön a hamis Covid–19-vakcina-igazolás.
Egy telefonhívás az „orvosi igazolást és az egyes munkakörök betöltéséhez szükséges egészségügyi igazolványt” kiállító szolgáltatónak, és jön a hamis Covid–19-vakcina-igazolás.

Oroszországban brutálisan megugrott a napi új koronavírus esetek száma (átlagban 17 ezer), aminek nyomán egyre gyakrabban kérnek oltási igazolást a munkahelyeken, a rendszeres orvosi kezeléshez és az utazáshoz. Ennek nyomán viszont felpörgött a hamis vakcinaigazolványok piaca.

Az oroszok egyszerre bizalmatlanok a Covid-védőoltásokkal szemben (és ódzkodnak az vakcináktól), miközben vágynak a normális életre. Ám az utazáshoz vagy akár a normál munkához való visszatérés lehetőségéhez is egyre inkább megkövetelik tőlük az oltási igazolást.

Mi a megoldás? Egyesek megpróbálnak ügyeskedni. Sokan vannak olyanok, akik telefonon kérnek igazolást, még ha nem is oltották be őket.

Halló! Tudnak Covid oltási igazolást készíteni? – kérdezte a Current Time, az RFE/RL és az Amerika Hangja (Voice of America – VOA) által közösen működtetett digitális csatorna tudósítója egy internetes cégtől, amely orvosi dokumentumokat kínál anélkül, hogy megvizsgálnák a kérelmezőt. – Igen, háromezer rubelbe (körülbelül negyven dollár, azaz 12 000 forint) kerül – szól a válasz. – Rengeteg megrendelésünk van, szóval jobb, ha siet.

Futár hozza a hamis Covid-igazolást

Ahogy ígérték, másnap egy futár hozta a frissen kinyomtatott igazolást az összes hivatalos bélyegzővel, aláírással és nyilvántartási számmal. Hogy mi történt a be nem adott, de igazolt vakcinaadaggal – kidobták-e vagy másnak adták-e be –, az rejtély.

A Current Time több tucat olyan oldalt fedezett fel, amelyik oltási igazolványokat kínál. A papíralapú dokumentumok már negyven dollárért elérhetők, a hivatalos oltási adatbázisban történő regisztráció és dokumentáció pedig maximum 350 dollár.

Christo Grozev oknyomozó újságíró – a Bellingcat nyílt forrásokat használó nyomozó szervezet orosz ügyekkel foglalkozó vezető kutatója – június 19-én egy szarkasztikus tweetben utalt azokra az összeesküvés-elméletekre, amelyek szerint az oltással mikrochipet juttatnak be az emberek szervezetébe:

„Nem kell orvoshoz menni és megkockáztatni a chipbeültetést. Nincs semmi, ami ne lenne eladó Oroszországban” – gúnyolódott.

Az oltási okmányokra azután ugrott meg a kereslet, hogy egyes orosz régiók hatóságai és vállalkozásai új intézkedéseket vezettek be, amelyek az egészségügyi intézmények felkeresésétől kezdve a vendéglátóhelyek látogatásán át a külföldi utazásig megkövetelik a vakcinaigazolást.

Kreml: „Elkerülhetetlen a diszkrimináció”

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő június 22-i napi koronavírus-sajtótájékoztatóján azt mondta:

„A valóság az, hogy a diszkrimináció elkerülhetetlenül be fog következni. Az oltás vagy védettség nélküli emberek nem fognak tudni mindenhol dolgozni. Nem lesz lehetséges, mert veszélyt jelentenek a körülöttük lévőkre.

Moszkvában június 28-tól már csak az oltottak vagy a betegségen az elmúlt hat hónap során igazoltan átesettek mehetnek éttermekbe. A szabályszegők ötezer rubel (hetven dollár, azaz húszezer forint) bírsággal sújthatók. A koncertek, sportversenyek és egyéb rendezvények közönségét szintén ötszáz főnél alacsonyabban kell tartani, kivéve ha a szervezők biztosítani tudják, hogy minden résztvevő be van oltva.

Ingyenjegyekkel és pénznyereményekkel ösztönöznék az oltás felvételét

Eközben több mint 170 moszkvai kávézó és étterem önkéntesen feliratkozott a Covid-mentes létesítmények listájára. Július 1-jétől ezek időkorlátozás nélkül tarthatnak nyitva. Ha a vendégek QR-kóddal igazolják, hogy hivatalosan regisztrálták az oltottságukat, maszk viselése és a biztonsági távolság betartása nélkül látogathatják a vendéglátóhelyeket.

Az oroszoknak tetszik az ötlet, amely szerint országszerte kedvezményt biztosítanának a kávézókban, valamint ingyen múzeum-, színházjegyeket és készpénznyereményt ígér az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek.

Ami a munka világát illeti, a moszkvai tiszti főorvos rendeletben tette kötelezővé az oltást a szolgáltatói szektorban dolgozók többsége számára.

„Megbízható védelemre van szükségünk, el kell kerülnünk több ezer moszkvai polgár halálát – írta Szergej Szobjanyin polgármester az intézkedés bejelentésekor. – Van ilyen védelem – a védőoltás” – tette hozzá.

Bár Szobjanyin arra kérte az embereket, hogy „támogassák ezt a rendkívül nehéz, de szükséges és felelősségteljes döntést”, nem mindenki vállalja a vakcinát.

„Nihil” – az oroszok több mint fele nem hiszi, hogy elkapja

A Levada Központ nevű független közvélemény-kutató júniusi felmérése szerint az oroszok 55 százaléka nem fél attól, hogy elkapja a koronavírust, és a számuk még növekszik.

A Levada áprilisban végzett hasonló felmérése azt mutatta, hogy visszaesett a vakcinákba vetett bizalom, és a megkérdezetteknek csak 26 százaléka volt hajlandó beoltatni magát a hazai gyártású Szputnyik V-vel. Peszkov szóvivő ezek után jegyezte meg, hogy „a széles körben elterjedt nihilizmus” is közrejátszik az újabb Covid-hullámban.

Vlagyimir Putyin elnök a hónap elején jelentette be, hogy Oroszország 144 milliós lakosságából mintegy 18 millióan vették fel a védőoltást, bár azt nem közölte, hogy csak egy adagot kaptak-e, vagy mindkét előírt dózist.

Miközben az oroszok oltási hajlandósága alacsony, az országban kedvelt beszédtéma, hogy mennyi antitestre van szükség a Covid-immunitáshoz.

Ezt lovagolta meg Mihail Murasko egészségügyi miniszter, aki a héten egyrészt azt állította, hogy a Szputnyik V elegendő antitestet generál ahhoz, hogy fél évre garantált védelmet nyújtson.

A miniszter már újraoltási programról beszél

Másrészt viszont közölte: újraoltási programon dolgoznak, mert előfordulhat, hogy minimum félévenként újra kell oltakozni az immunitás fenntartásáért.

Szobjanyin polgármester helyettese, a pandémiaügyekkel megbízott Anasztaszija Rakova egy interjúban sürgette:

„Aki fél éve átesett a Covid–19-en vagy fél éve oltatta be magát, most tegye meg újra.”

Ő és környezete is így járt el – tette hozzá. Ezt azzal indokolta, hogy a moszkvai új fertőzések kilencven százalékáért felelős delta-vírusvariáns ellen „több antitestre van szükség, mint a vuhanival szemben”.

Murasko miniszter mellett Szobjanyin moszkvai polgármester és Peszkov elnöki szóvivő is az újraoltás szükségességéről beszélt. „A védőoltás és az újraoltás elkerülhetetlen” – jegyezte meg Putyin elnök szóvivője.

Az oroszokat vádolták dezinformáció-terjesztéssel, de most otthon lecsapnak

Közben az orosz távközlési felügyelet beszállt a Covid-dezinformáció elleni küzdelembe, és közölte: nemrég eltávolított mintegy ezer olyan weboldalt, amely a Coviddal kapcsolatos félrevezető anyagokat tartalmazott, és blokkolt vagy törölt mintegy százötven, köztük ismeretlen, számú hamis oltási bizonyítványt árusító weboldalt.

Az orosz bűnüldöző szervek pedig a jelentések szerint megkezdték a feketepiaci oltási bizonyítványok kereskedelmének visszaszorítását. A hamis papírok használatáért akár fél év börtönbüntetés is kiszabható.

Vadim Kudrjavcev ügyvéd a Current Time csatornának elmondta, hogy az utazók ellen büntetőeljárás indulhat például akkor, ha hamis igazolást mutatnak be a határon. Azt jósolta, hogy az ilyen esetek miatt megugrik a büntetőügyek száma és fokozzák majd az egészségügyi intézmények ellenőrzését.

Annak ellenére, hogy hamis igazolásokat találtak, Jurij Drugacs kiberbiztonsági szakértő szerint több száz oldal várja „alvó üzemmódban”, hogy aktiválják.

Bella Bragvadze moszkvai gyermekorvos és immunológus, egy orvosi tanácsokat adó népszerű Instagram-csatorna gazdája sajnálkozik az Oroszországban kialakult helyzet miatt.

Ha megtudja a világ, „sehova se engednek majd be bennünket”

„Háromezer rubelért a mosogatóba öntik a vakcinát és igazolást adnak róla – írta egy június 21-i posztban. – Ez hatalmas bűn!”

„Az egész civilizált világ kezd visszatérni a normális élethez (…) nálunk pedig ismét megtelnek az intenzív osztályok – tette hozzá. – El tudjátok képzelni, mi lesz, amikor a nemzetközi közösség tudomást szerez a nálunk vásárolható igazolásokról? Rémülten gondolok arra, hogy soha többé sehova nem engednek majd be bennünket.”

A felháborodottak táborához csatlakozott egy Telegram-posztban Dmitrij Konanykin író és az Orosz Rádió Egyetem műsorvezetője is, aki követelte, hogy azonnal állítsák le a hamis oltási papírok kereskedelmét.

Konanykin elég nyíltan fogalmazott, amikor egy „nagyon okos emberekből” álló családnak válaszolt, akik hamis oltási bizonyítványaikkal hencegtek.

„A vírus élőhalott, nem érdekli a ravaszságotok, a pénzetek és az ármánykodásotok” – írta, és hozzátette: a koronavírus a hullazsákot lezáró cipzár hangjával adná meg a választ.

Mennyi pénzzel támogatta Oroszország Belaruszt?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:39 0:00
Gleb Belicsenko, a Current Time munkatársa és Michael Scollon írása alapján.
XS
SM
MD
LG