Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilépnek a homályból: Putyin lányai feladták a rejtőzködést


Katyerina Tyihonova, Vlagyimir Putyin és Marina Voroncova (balról jobbra)
Katyerina Tyihonova, Vlagyimir Putyin és Marina Voroncova (balról jobbra)

Vlagyimir Putyin orosz elnökről közismert, mennyire kerüli, hogy a gyerekeiről beszéljen, így azt sem lehetett tőle hallani, valójában hányan is vannak. Most viszont két nő – akiket széles körben a lányainak tartanak – megjelent egy rendezvényen.

Azt követően, hogy az orosz elnök két állítólagos lánya viszonylag nagy nyilvánosságot kapott a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, vezető elemzők találgatni kezdték, vajon ez arra utal-e, hogy prominensebb közszereplőkké lépnek elő.

A nemzetközi rendezvényen az egyik felszólaló Katyerina Tyihonova, a Moszkvai Állami Egyetem (MGU) Nemzeti Intellektuális Források Központjának főnöke volt. Tyihonova hatperces előadást tartott videón keresztül a befektetések növelését elősegítő „új technológiákról”.

Ugyanezen a rendezvényen adott tizenhárom perces interjút Marina Voroncova génkutató; a ritka betegségekről folytatott beszélgetést a YouTube-on és a nemzeti tévében is közvetítették.

Egyik fellépés sem váltott volna ki különösebb visszhangot a fórum háromnapos zsúfolt programjának ismeretében, csakhogy a két nő – jelentések szerint – a tekintélyelvű orosz elnök, Vlagyimir Putyin lánya.

Putyin és a Kreml többször sem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni az erről szóló híreket, a privát szférára hivatkozva. A két nő identitása azonban Oroszországban nyílt titoknak számít.

A szentpétervári klán „családi fóruma”

A fórumon egyikőjüktől sem kérdezték meg, hogy valóban az elnök lánya-e. Az egyetlen utalás az volt, amikor a moderátor – ahogy az orosz ajkú kultúrában szokásos – apai nevén szólította Tyihonovát: Katyerina Vlagyimirovna.

A Tyihonova részvételével zajló panelbeszélgetés végén a moderátor viccelődni próbált, miközben a nő beszélt, erre a panel egyik tagja – Konsztantyin Csuicsenko igazságügyminiszter – figyelmeztette, hogy ne szakítsa félbe, írta a The Washington Post.

„Már felnőttek – mondta a lányokról a Kreml-kapcsolatokkal rendelkező politikai elemző, Szergej Makrov a Szabad Európának. – Elég fontos és komoly beosztásban vannak. Ambiciózusak, és független személyiségként akarnak kiállni az elit elé.”

A pétervári fórum – teszi hozzá Makrov – ideális hely a bemutatkozásra, mert „gyakorlatilag családi esemény” Putyin és a belső köréhez tartozó más szentpéterváriak számára.

„Nem titok, hogy Oroszországot szentpéterváriak irányítják, és ezt a nagy fórumot is szentpéterváriak hozták létre. Ez az Oroszországot vezető elit, a szentpéterváriaknak a városban tartott rendezvénye, így logikus volt, hogy a család sok tagja megjelenjen ezen a családi fórumon” – mondta.

Fagyos viszony: feszültség a sarkvidéken Oroszország és az USA között
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:41 0:00

Ők lesznek az orosz Ivankák?

Tyihonova és Voroncova az utóbbi években valamelyest növelték ismertségüket, de a szentpétervári eseményen szintet léptek. Ennek nyomán pedig beindultak a találgatások arról, hogy az ország népe többször láthatja-e őket a jövőben.

„Miért kell Putyin állítólagos lányait egy ilyen rendezvényen bemutatni, mi az értelme annak, hogy nyilvánosan felszólalnak?” – tette fel a kérdést Andrej Kolesznyikov, a Moszkvai Carnegie Központ elemzője.

„Vagy lobbisták használták őket a saját céljaikra – mert Katyerina Tyihonova esetében erős volt a benyomás, hogy így volt –, vagy csak úgy gondolták, érdekes lehet most bemutatni Putyin lányait a külföldi médiának, hogy lássák, hogy gondolkoznak és hogy néznek ki” – fejtegette.

„Az is lehet, hogy csak kicsit elhúzták a függönyt, de nem engedték látni, hogy valójában milyen funkciót töltenek be Putyin lányai. Lehet, hogy csak kóstoló volt, mielőtt kilépnének a nagyszínpadra.”

Az állítólagos lányok szerepeltetésének célja lehet, akár növelni Putyin népszerűségét. Az orosz elit sok tagját bírálják azért, mert külföldön tanulnak vagy élnek a gyerekei, miközben a Putyin lányok jobbára Oroszországban maradtak.

„Ez pozitívan hat ki az elnök imázsára. A lányai nagyon professzionális benyomást keltenek és teljesen más szférában dolgoznak. Az egyik gyakorlatilag orvos. A másikról nem teljesen világos, mit csinál, de valami komplex dolog lehet, és nyilvánosan beszél befektetési lehetőségekről” – teszi hozzá Kolesznyikov.

A potenciális Putyin-utód

Tyihonova fellépésének célja az is lehetett, hogy népszerűsítsék a vele együtt a panelbeszélgetésen részt vevő Kirill Dmitrijevet. Ő az Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RFDI) vezetője. Amellett, hogy ez a szervezet népszerűsíti a Szputnyik V Covid-vakcinát, Dmitrijevet Putyin lehetséges utódjaként emlegetik.

Dmitrijev és tévés műsorvezető felesége, Natalija Popova már régóta közeli kapcsolatban vannak Tyihonovával és exférjével, Kirill Samalov milliárdossal. Tyihonova és Popova a jelentések szerint egy egyetemen tanult.

Dmitrijev közben az amerikai Stanford és Harvard Egyetemeken szerzett diplomát. 2017-ben azzal került be a nemzetközi híradásokba, hogy elhangzott: a Seychelles-szigeteken titokban találkozott az amerikai magánbiztonsági cég, a Blackwater alapítójával, Erik Prince-szel. Prince tagadta, hogy kapcsolatban állt volna Donald Trump megválasztott elnök tranzíciós csapatával és hogy a két ország közötti „nemhivatalos kommunikációs csatorna” létrehozásáról beszéltek volna Dmitrijevvel.

„Kirill Dmitrijevet gyakran nevezik meg Putyin egyik lehetséges utódjaként. Nem titok, hogy a család barátja. Tudjuk, hogy ott volt Katyerina Tyihonova és Kirill Samalov esküvőjén” - mondta Szergej Jezsov, a The Insider weboldal újságírója.

Kolesznyikov szerint Dmitrijev szerepe az RFDI élén különösen fontos a Putyin-rendszer számára.

„Gyakorlati okok miatt hasznos, mert mindenféle ügyleteket hoz tető alá a kormány részvételével. A fő játékos mindig a kormány, mert máskülönben hogyan is működne a mi állam által dominált kapitalizmusunk? A kormány köti meg a megállapodásokat, a kormány engedi, hogy megszülessenek a megállapodások. A kormány belemászik a megállapodásokba, hogy hasznot húzzon magának. És itt van ez az ember, aki nem miniszter és nem túl magasrangú az elnöki adminisztrációban, de nagy hatalomra tesz szert. Mert rajta keresztül folynak ide-oda a hatalmasok pénzek, amivel a kormány számára fontos projekteket valósítanak meg.

„Ez teljességgel egybevág Putyinnak azzal az elképzelésével, hogyan működjön a gazdaság” – tette hozzá.

Az elnöknek hivatalosan két gyereke van, Ljudmilla Putyinával való házasságából. Ők Marija Putyina (a feltételezések szerint ő Voroncova), aki 1985. áprilisában született az akkori Leningrádban (ma Szentpétervár). A másik lány Jekatyerina Putyina (feltételezések szerint ő Katyerina Tyihonova), aki 1986-ban, Drezdában született. Putyin nem hajlandó róluk beszélni, csak azt erősítette meg, hogy Oroszországban élnek és dolgoznak.

„Soha nem beszélek senkivel a családomról. Minden embernek joga van a sorsához. Élik a saját életüket, és méltósággal teszik” – mondta a 2015-ös év végi maratoni sajtótájékoztatón.

Putyin és felesége 2014-ben elváltak.

Az elnök (további) gyerekei?

Az elnök a 2017-es monstre évzárón jelentette be, hogy két unokája (két fiú) van, de megint csak keveset mondott. Az egyik már óvodás, a másik „nemrég” született – mondta.

2020-ban a Projekt tényfeltáró oldal anyaga azt állította, hogy Putyinnak van egy további lánya, Jelizaveta, aki 2003-ban született egy Szvetlana Krivonogih néven emlegetett nővel folytatott viszonyból.

Az orosz média szerint Putyinnak van még egy, 2015-ben született lánya és két, 2019-ben született ikerfia. Állítások szerint az anya Alina Kabajeva egykori tornász, aki ma az Állami Duma képviselője. Putyin soha meg erősítette meg a köztudatban sokáig élő találgatást Kabajevával folytatott kapcsolatáról.

Írta Robert Coalson, a Szabad Európa tudósítója, a Szabad Európa orosz szolgálata tudósítója, Jelena Rikovceva
XS
SM
MD
LG