Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva öt újabb államot vett fel a diplomáciai szempontból barátságtalan országok listájára


Emberek sétálnak a moszkvai Vörös téren, háttérben a Szpasszkaja toronnyal (jobbra) és a Boldog Vazul-székesegyházzal (középen) 2021. december 28-án
Emberek sétálnak a moszkvai Vörös téren, háttérben a Szpasszkaja toronnyal (jobbra) és a Boldog Vazul-székesegyházzal (középen) 2021. december 28-án

Horvátországot, Dániát, Görögországot, Szlovákiát és Szlovéniát vette fel Oroszország azon országok listájára, amelyek barátságtalan lépéseket tesznek az orosz diplomáciai és konzuli képviseletek ellen – írja a Crimea.Realities, a Szabad Európa (RFE/RL) ukrán szerkesztőségének lapja.

Az orosz kormány közleménye szerint Mihail Misusztyin miniszterelnök pénteken írta alá a rendeletet.

A kormány sajtószolgálata szerint az említett országok nagykövetségeinek mostantól korlátozniuk kell a személyzetük létszámát.

„Görögországnak nem lehet 34 főnél több alkalmazottja, Dániának 20, Szlovákiának pedig 16. Szlovénia és Horvátország nem vehet fel orosz állampolgárokat alkalmazottként diplomáciai képviseleteire és konzulátusaira” - közölte a sajtószolgálat.

A listán szerepel az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Ukrajna, Ausztrália, Szingapúr, Japán, Új-Zéland, Tajvan, Mikronézia, Montenegró, Albánia, Svájc, Andorra, Dél-Korea, Lichtenstein, Monaco, Norvégia, San Marino, Csehország és Észak-Macedónia.

Magyarország ezen a listán nem szerepel, mert nem utasított ki orosz diplomatát az ukrajnai háború kitörése óta.

Magyarország a Moszkva elleni szankciókat megszavazó, barátságtalan országok listáján szerepel, az összes uniós tagállammal közösen. Itt az a büntetés, hogy az orosz állam, állampolgárok és vállalatok a listán szereplő külföldi hitelezőkkel szemben rubelben rendezhetik devizatartozásukat.

XS
SM
MD
LG