Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva szerint csaknem ezer ukrán "adta meg magát" az Azovsztalnál


Az orosz hadsereg tüzérségi támadása miatt füstölgő Azovsztal acélmű az Azov ezred által 2022. május 11-én közzétett fotón
Az orosz hadsereg tüzérségi támadása miatt füstölgő Azovsztal acélmű az Azov ezred által 2022. május 11-én közzétett fotón

Oroszország közlése szerint majdnem ezer ukrán harcos "adta meg magát" az Azovsztal acélgyárban, a Mariupol déli kikötővárosban lévő utolsó ukrán erődítményben.

Az Azovsztalban 694 ukrán harcos "adta meg magát" az elmúlt 24 órában, köztük 29 sebesült katona – közölte Igor Konaszenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán.

Egy nappal korábban 265 ukrán katona, köztük 51 sebesült "adta meg magát" – tette hozzá.

Ezzel 959-re emelkedett azoknak az ukrán katonáknak a száma, akik a héten elhagyták az üzemet Moszkva szerint. A jelentések alapján mindenkit az Oroszország által támogatott szakadárok irányítása alatt álló, kelet-ukrajnai területre vitték.

Az ukrán hatóságok nem erősítették meg a számokat.

Kijev közölte, reméli, hogy a magukat feladó ukrán harcosokat orosz hadifoglyokra cserélhetik. Oroszország egyelőre nem erősítette meg, hogy a most elfogott ukrán katonák fogolycsere részét képezik-e, egyes moszkvai parlamenti képviselők már most határozottan tiltakoznak egy ilyen lépés ellen.

Egyes jelentések szerint akár kétezer ukrán harcos is rejtőzhetett az Azovsztal kiterjedt alagút- és bunkerlabirintusában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a mostani tárgyalásokban „a legbefolyásosabb nemzetközi közvetítők is részt vesznek”.

Készült az AP, a Reuters, az AFP és a dpa tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG