Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkva szerint Washington olajat önt a tűzre az Ukrajnába küldött rakétákkal


Amerikai katonák a HIMARS rakétarendszerhez tartozó rakétákat rakodnak egy teherautóra a wyomingi Guernsey-ben található Regionális Kiképző Intézetben 2019. június 18-án
Amerikai katonák a HIMARS rakétarendszerhez tartozó rakétákat rakodnak egy teherautóra a wyomingi Guernsey-ben található Regionális Kiképző Intézetben 2019. június 18-án

Oroszország élesen bírálta szerdán az Egyesült Államok döntését, hogy fejlett rakétarendszert szállít Ukrajnának, és figyelmeztette Washingtont a közvetlen konfrontáció növekvő kockázatára.

„Szerintünk az Egyesült Államok szándékosan és szorgalmasan önti az olajat a tűzre” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország hogyan reagálna, ha Ukrajna az Egyesült Államok által szállított rakétákkal orosz területet támadna, Peszkov azt mondta: „Ne beszéljünk a legrosszabb forgatókönyvekről.”

Joe Biden amerikai elnök kedden jóváhagyta, hogy olyan fejlett rakétarendszert szállítsanak Ukrajnának egy új katonai csomag részeként, amely képes pontos csapást mérni nagy távolságban lévő orosz célpontokra.

Washington beleegyezett olyan rakéták szállításába, amelyek akár nyolcvan kilométer távolságra lévő célpontokat is képesek eltalálni, miután Ukrajna biztosítékot adott arra, hogy nem vetik be a rakétákat orosz területen – közölték magas rangú amerikai tisztviselők.

Peszkov szerint Moszkva nem bízik az ilyen biztosítékokban. Mint mondta, felmérték a kockázatát annak, hogy a rakétákat orosz területre lőhetik, és megtették a szükséges intézkedéseket, Washington lépését pedig „rendkívül negatívan” értékelték.

Azt mondta, az ilyen szállítmányok nem ösztönzik az ukrán vezetést a megrekedt béketárgyalások folytatására.

Ukrán tisztviselők a háború állásának megfordítása érdekében olyan nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket kértek a szövetségesektől, amelyek több száz kilométeres távolságra is képesek rakétát kilőni.

Joe Biden amerikai elnök a New York Timesban megjelent véleménycikkében azt írta: „Gyors lépéseket tettünk, hogy jelentős mennyiségű fegyvert és lőszert küldjünk Ukrajnának, hogy harcolhassanak a harcmezőn, és a lehető legerősebb pozícióba kerüljenek a tárgyalóasztalnál.”

„Bármilyen folytatódó fegyverszállítás növeli egy ilyen fejlemény kockázatát” – mondta a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes, amikor az Egyesült Államok és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció kilátásairól kérdezték.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG