Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington fejlett rakétarendszert küld Ukrajnának, de Kijevnek meg kell ígérnie, hogy nem lő vele orosz területre


HIMARS rakétakilövő rendszerek érkeznek Romániába az Egyesült Államoktól 2022. január 29-én
HIMARS rakétakilövő rendszerek érkeznek Romániába az Egyesült Államoktól 2022. január 29-én

Tovább fokozódnak a harcok Kelet-Ukrajnában, az orosz erők már elfoglalták a stratégiai fontosságú Szeverodonyeck városának nagy részét. Közben az Egyesült Államok bejelentette, hogy közepes hatótávolságú rakétarendszereket küld Ukrajnának. A hírre reagálva Moszkva a nukleáris erőknél rendelt el gyakorlatot.

Az Egyesült Államok jóváhagyta a HIMARS néven ismert, nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer szállítását Ukrajnának, amely akár nyolcvan kilométerre lévő célpontokra is képes pontos csapást mérni. Ukrajna biztosítékot adott arra, hogy a rakétákat nem használja Oroszországon belüli támadásra – mondta egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő.

Joe Biden amerikai elnök a The New York Times keddi számában megjelent írásában erősítette meg, hogy úgy döntött, „még fejlettebb rakétarendszert és lőszereket ad az ukránoknak, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy pontosabban csapjanak le a kulcsfontosságú célpontokra az ukrajnai harcmezőn”.

Az újabb harcokban mind az ukrán, mind az orosz fél súlyos veszteségeket szenvedett, a luhanszki terület vezetője szerint már az orosz csapatok ellenőrzik Szeverodonyeck nagy részét.

„Az oroszok rohamozzák Szeverodonyeck központját, közben folytatják az infrastruktúra és az ipari létesítmények lerombolását” – írta Szerhij Hajdaj szerda reggel Telegramon.

A brit védelmi minisztérium szerdai hírszerzési jelentésében azt írta, hogy „a város több mint felét valószínűleg már elfoglalták az orosz erők, köztük csecsen harcosok”.

A brit hírszerzési jelentés szerint a Donbászon kívül „Oroszország továbbra is nagy hatótávolságú rakétacsapásokat hajt végre az infrastruktúra ellen Ukrajna több pontján”.

Hajdaj szerint egy orosz légicsapás egy salétromsavtartályt talált el egy szeverodonyecki vegyi üzemben. Arra szólította fel a város megmaradt lakóit, hogy ne hagyják el otthonukat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a légicsapás teljesen őrültség volt, de azt mondta, hogy „már nem meglepő, hogy az orosz hadsereg, az orosz parancsnokok és az orosz katonák számára bármilyen őrültség teljesen elfogadható”.

Zelenszkij arról is beszámolt, hogy az ukrán erők némi sikert értek el a déli Herszon város közelében, és előrenyomulnak a Kijevtől keletre fekvő Harkiv régió egyes területein.

„Védőink bizonyítják hatalmas bátorságukat, és továbbra is uralják a fronton kialakult helyzetet, annak ellenére hogy az orosz hadsereg jelentős fölényben van felszerelés és létszám tekintetében is” – mondta kedd esti beszédében.

Az orosz előny ellensúlyozására Washington egy új, hétszázmillió dolláros biztonsági segélycsomag részeként HIMARS rakétarendszert küld Ukrajnának – jelentették be szerdán. A név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselők szerint a csomag helikoptereket, Javelin páncéltörő rakétákat, taktikai járműveket, pótalkatrészeket és egyéb felszereléseket is tartalmaz majd.

Washington döntése a fejlett HIMARS rakétarendszer szállításáról megpróbál egyensúlyozni, hogy Ukrajna kapjon segítséget a kegyetlen orosz tüzérségi támadások ellen, ugyanakkor ne adjon olyan rendszert, amely lehetővé tenné Kijevnek, hogy mélyen Oroszországon belüli célpontokat támadjon, ezzel eszkalálva a konfliktust.

Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákat kért az Egyesült Államoktól, az M270 MLRS és az M142 HIMARS típusokat, amelyek egyszerre több rakétát képesek kilőni, és hatótávolságuk akár háromszáz kilométer is lehet.

Az MLRS „tényleg az a fegyver, amelyre nagy szükségünk van” – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter múlt héten a svájci Alpokban megrendezett Világgazdasági Fórumon, ahol nehézfegyvereket kért a nyugati szövetségesektől.
Végül azonban Washington csak közepes hatótávolságú HIMARS rakétarendszert küld, amely akár nyolcvan kilométeres távolságból is képes precízen csapást mérni.

Washington arra számít, hogy Ukrajna ezeket a fegyvereket a Donbász régióban veti be, ahol az ukrán városokat célba vevő orosz tüzérségi egységek ellen lehet majd csapást mérni velük.

Nem sokkal azután, hogy Biden írása megjelent a The New York Timesban, orosz katonai tisztviselők bejelentették, hogy az ország nukleáris erői gyakorlatozni kezdtek a Moszkva melletti Ivanovo tartományban – jelentette az Interfax hírügynökség.

A Norvég Menekültügyi Tanács (NRC) kedden közölte, hogy Szeverodonyeckben akár 12 ezer civil is bent rekedhetett, akik segítségre szorulnak.

„Elborzadva látom, hogy Szeverodonyeck, a virágzó város, ahol operatív központunk volt, a brutális ukrajnai háború újabb fejezetének középpontjává vált” – mondta Jan Egeland, az NRC vezetője.

„Attól tartunk, hogy akár 12 ezer civil is kereszttűzbe került a városban, elegendő víz, élelem, gyógyszer és áram nélkül. A szinte folyamatos bombázások arra kényszerítik a civileket, hogy bunkerekben és pincékben keressenek menedéket, és nagyon kevés lehetőségük van a menekülésre” – tette hozzá.

Háborúban születtek: „Végül az élet győzedelmeskedik a halál felett”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:19 0:00
Készült a Reuters, a BBC, a CNN, a Nytimes.org, az AP és az AF tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG