Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkvából hívta a NATO-főtitkárt Orbán Viktor


A miniszterelnök magyar idő szerint délben kezdi meg hivatalos tárgyalását Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de már hétfő este az orosz fővárosba érkezett, és telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Szijjártó Péter az orosz-ukrán feszültségre utalva azt mondta, a jelenlegi helyzetben ez lesz Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin eddigi legfontosabb egyeztetése.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének közleménye szerint Orbán Viktor és az észak-atlanti szervezet vezetője áttekintette az orosz-ukrán határon kialakult biztonsági helyzetet, és hitet tett a feszültség csökkentése, a viták párbeszéd útján történő megoldása mellett.

Moszkvának imponál

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Magyarország politikájának önállóságát méltatta a Putyin-Orbán találkozó előestéjén Moszkvában.

Az MTI szerint Peszkov úgy fogalmazott, "nagyon imponál nekünk az a független megközelítés, amellyel Magyarország a saját érdekeit érvényesíti és megválasztja partnereit".

Ez a tizenkettedik találkozó, és Szijjártó Péter szerint a legfontosabb

A magyar érdekek szempontjából fontos, alapvetően energetikai és gazdasági kérdések lesznek napirenden kedden Moszkvában - erősítette meg közleményében a külgazdasági és külügyminiszter.

Ahogyan arról korában a Szabad Európa is beszámolt, tárgyalni fognak a magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási megállapodás bővítéséről, Paks 2-ről, miután több engedélykérelem az Országos Atomenergia Hivatal előtt van, és pozitív elbírálás esetén a beruházást tavasszal átléphetne a létesítési fázisba. Szó lesz élelmiszeripari és űripari kérdésekről, valamint a légiközlekedési és vasúti szállítási együttműködésről is.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor magyar idő szerint délben kezdődő tárgyalásával párhuzamosan Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyal.

A magyar külügy közleménye szerint ez Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tizenkettedik találkozója, és a jelenlegi kiélezett európai helyzet miatt ez lesz az eddigi legfontosabb egyeztetésük. A közlemény megerősítette, hogy Orbán Viktor már egyeztetett az Európai Unió soros elnökségét betöltő Emmanuel Macron francia államfővel, illetve még este telefonon beszél Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG