Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkvából hurcoltak el belarusz ellenzékieket


Kormányellenes tüntetés Minszkben, 2020 decemberében
Kormányellenes tüntetés Minszkben, 2020 decemberében

Moszkvai útján elrabolták és Minszkbe hurcolták az egyik belarusz ellenzéki párt regionális vezetőjét, aki amerikai állampolgár. Egy másik ismert belarusz ellenzéki szintén Moszkvában tűnt el nyomtalanul.

Jurasz Zjankovics ügyvéd, az ellenzéki Belarusz Népfront volt regionális vezetőjének letartóztatásáról felesége, Alena Dzeniszavec beszélt kedden a Szabad Európának. Mint mondta, az amerikai–belarusz kettős állampolgárságú férfi április 11-én Moszkvában tartózkodott, ahol a hotelszobájából „szó szerint elrabolták”, és visszavitték Belaruszba. Jelenleg a KGB minszki börtönében tartják fogva.

Felesége elmondása szerint Juraszt civilruhás emberek vitték el, akik azt mondták neki, hogy terrorizmussal gyanúsítják.

Régóta Amerikában élt, útlevelet is kapott

Zjankovics korábban az egyik ellenzéki párt politikusa volt, egy időben az elnökválasztáson való elindulást is fontolgatta. A férfi 2007 óta az Egyesült Államokban élt, ahol diplomát és állampolgárságot is szerzett, de gyakran látogatott vissza Belaruszba, ahol részt vett politikai gyűléseken is.

Zjankovics letartóztatásával egyidőben, szintén Moszkvában nyoma veszett az egyik ismert belarusz politikai elemzőnek, Aljakszandr Fjadutának is. Fjaduta az orosz fővárosban dolgozott médiatanácsadóként, hétfőn azonban családja az orosz rendőrséghez fordult, miután hosszú ideig nem tudták elérni.

Nem tudni, milyen vádakkal tartóztatták le

A moszkvai rendőrség a hét elején azt közölte, keresik a férfit. Később a belarusz KGB közleményben azt írta: Fjadutát Minszkben tartják őrizetben. Közlésük szerint szintén letartóztatták a Belarusz Népfront elnökét, Rjhor Kasztoszjut – azt, hogy pontosan milyen vádak miatt vették őket őrizetbe, nem közölték.

Tavaly nyár óta közel 30 ezer embert tartóztattak le Belaruszban, amiért felszólaltak az elnök, Aljakszandr Lukasenka diktatórikus uralma ellen, és mert vitatták a tavalyi választások tisztaságát. A belarusz ellenzék és nemzetközi megfigyelők szerint az elnökválasztáson nem az azóta is hatalmon levő Lukasenka, hanem ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja kapta a legtöbb szavazatot.

Cihanouszkaja azóta arra kényszerült, hogy elhagyja az országot, jelenleg Litvániában él. Szintén elmenekült több ellenzéki politikus, miután a karhatalom a tüntetések leverése után elkezdte letartóztatni az ismert ellenzéki szereplőket.

XS
SM
MD
LG