Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Moszkvai figyelmeztetés: háborús okként tekinthetnek a szankciókra


Dmitrij Medvegyev videókonferencián vesz részt 2022. április 19-én
Dmitrij Medvegyev videókonferencián vesz részt 2022. április 19-én

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese „otrombának és cinikusnak” nevezte csütörtökön a nyugati büntetőintézkedéseket, amelyek szerinte határosak a „gazdasági háborúval”.

„Bizonyos körülmények között az ilyen ellenséges lépéseket nemzetközi agressziós cselekménynek, sőt casus bellinek (háborús oknak) lehet tekinteni – jelentette ki a volt orosz kormányfő. – Ezekre válaszul egy állam fenntartja magának a jogot az egyéni és a kollektív védelemre” – tette hozzá.

Majd úgy vélekedett, hogy az ukrajnai háború nyomán elrendelt nyugati szankciók „világos célja, hogy a lehető legnagyobb fájdalmat okozzák a lehető legtöbb orosz állampolgárnak, mégpedig a hétköznapi polgároknak, nem az ország vezetésének vagy a gazdasági elitnek”.

„A legfőbb cél, hogy megbüntessék az orosz népet azáltal, hogy megpróbálják visszafogni a gazdasági aktivitást, és hiperinflációt idéznek elő” – mondta.

Hivatalos kommunikációjában a moszkvai kormány hónapok óta következetesen elbagatellizálja a nemzetközi korlátozások hatását. Medvegyev nyilatkozata azon ritka kivételek közé tartozik, amikor elismerik az általuk okozott károkat.

Nyugaton egykor a liberálisabb orosz vezetők közé sorolták Dmitrij Medvegyevet, aki 2008 és 2012 között az elnöki tisztséget is betöltötte, amikor Vlagyimir Putyin két államfői ciklus után kormányfő lett az alkotmányos megkötések miatt. Az utóbbi hónapokban azonban sokak szerint nyilatkozataiban még a Kreml leginkább keményvonalas tisztségviselőit is megpróbálta felüllicitálni.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG