Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az MTA szerint elfogadhatatlan, ha az OGYÉI feljelentéssel reagál a tudósok szakmai véleményére


A koronavírus mozgásáról tartott előadás az MTA-n 2021. november 25-én
A koronavírus mozgásáról tartott előadás az MTA-n 2021. november 25-én

Rémhírterjesztés miatt feljelentést tett a gyógyszerészeti hatóság (OGYÉI), miután néhány magyar tudós kétségbe vonta a Favipiravir gyógyszer hatásosságát a legújabb mérések alapján. Az MTA szerint elfogadhatatlan az OGYÉI lépése, emellett szerintük le kéne cserélni a Favipiravirt és módosítani a terápiás protokollokat.

„Az OGYÉI a Favipiravir alacsony fokú hatásosságával kapcsolatban megjelent sajtóhírek miatt rendőrségi feljelentést tett, indokul a rémhírterjesztés vétségét hozva fel. A feljelentés pontos tartalma nem ismert. Amennyiben a »rémhírterjesztést« a gyógyszerhatóság a sajtóban megnyilatkozó tudósok esetében felrója, fellépése – az ez idáig megjelent cikkek tartalma alapján – megalapozatlan és elfogadhatatlan” – adta közre a Magyar Tudományos Akadémia.

Az ügy előzménye, hogy az OGYÉI január végén valóban bejelentette, hogy feljelentést tesz, miután több magyar tudós is úgy nyilatkozott, hogy a Favipiravir a legújabb mérések alapján nem biztos hogy optimális szer a koronavírusos betegek számára.

Ezen annyira megdöbbentek az MTA-nál, hogy külön konzultációt hívtak össze az ügyben. Ennek eredményeképp felszólították Freund Tamás elnököt, hogy írjon az OGYÉI-nek és a minisztériumnak, írja meg a szakmai konszenzusukat a témában, amely szerint a Favipiravir gyógyszer hatása a koronavírus kezelésében korlátozott, le kell cserélni más, jobb hatóanyagra.

Emellett arra is, hogy védje meg az Akadémia azokat, akik a tudományos kereteken belül előadott szakmai véleményük után feljelentést kapnak az OGYÉI-től. Erre közölte az MTA, hogy ez elfogadhatatlan, a tudomány természetéből fakad a kételkedés és a vita.

Külön betették egyébként konszenzusos nyilatkozatba azt is, hogy az MTA képviselőinek tartózkodnia kell mindenfajta pártpolitikai oldalválasztástól a megnyilatkozásaikban. Azt nem részletezték, hogy ezt miért vették elő. Mindenesetre amikor Freund Tamás elnök tavalyelőtt az akadémiai elnöki megválasztásáért lobbizott Orbán Viktornál, egy kiszivárgott levele szerint a „kormányt folyamatosan kritizáló” kutatók eltávolításáról is írt neki, „akik mételyezik a közéletet és a fiatalságot”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG