Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A fideszes tagok azonnal elkaszálták az MTI pártatlanságának vizsgálatát


AZ MTVA épülete Óbudán, a Kunigunda utcában 2020. november 17-én
AZ MTVA épülete Óbudán, a Kunigunda utcában 2020. november 17-én

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumánál vizsgálat indult volna az MTI pártatlan működése ügyében, de ezt a testület fideszes tagjai azonnal megakadályozták. Az egyik kuratóriumi tag szerint érvelésük lényege az volt, hogy a Direkt36 szerintük nem oknyomozó portál, hanem egy bulvárlap, és hazudnak.

Szerda délelőtt 5:3 arányban leszavazta a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma, hogy kivizsgálják az MTI pártatlan működését, értesült a Szabad Európa.

A kuratórium tagjai a Direkt36 március 4-én megjelent cikke miatt kezdeményezték a vizsgálatot. A cikkből az derült ki, hogy Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke, valamint a Rogán Antalhoz tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ közvetlenül beavatkozik a hírügynökség munkájába, és olyan kész anyagokat küldenek el az MTI-nek, amelyeket aztán a hírügynökség szó szerint leközöl.

Ezzel az MTI megsértette a Médiatörvényt, amely előírja a közmédia függetlenségét.

A pontos szavazatarányt Debreczeni József, a közalapítvány egyik ellenzéki tagja árulta el. Kérdésünkre elmondta, hogy ezúttal a fideszes tagok valamiért engedték napirendre venni a témát, a korábbi hasonló bizonyítékoknál ettől is elzárkóztak.

A testületnek öt Fidesz által kinevezett tagja van (Tirts Tamás, Ilosvai Gábor, László Miklós, Balogh László, Varga Szilvia) és három ellenzék által küldött (Debreczeni József, Kránitz László, Silhavy Máté). Debreczeni elmondása szerint a fideszes tagok érvelése egyrészt az volt, hogy a Direkt36 hazudik, valójában egy bulvárlap,

0 bemutatott bizonyítékaikkal nem szabad foglalkozni.

Másrészt az volt még az érvük Debreczeni szerint, hogy „2010 előtt is volt kapcsolat az MTI és a minisztériumok között”. Debreczeni József korábban az MDF és az MDNP delegáltjaként is rálátott a közmédia működésére, szerinte nem igaz, hogy 2010 előtt is az aktuális kormánypropaganda kézi vezérlésével működött volna a közmédia. A Szabad Európa elkérte a kuratóriumtól az ülés pontos jegyzőkönyvét.

Amikor a Szabad Európa szerkesztői hangfelvétellel bizonyította az MTVA nyíltan pártos működését, a testület fideszes tagjainak nem kellett érvelniük amellett, hogy az miért nem bizonyíték: napirendre se engedték venni a kérdést.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG