Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eljárást kezdeményeznek az MTI-ben érvényesülő kormányzati befolyás miatt


Törvényellenesnek tartják a közszolgálati kuratórium tagjai, hogy a kormány konkrét utasításai szerint működik a nemzeti hírügynökség.

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három ellenzéki tagja, Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté szeretné ki kell vizsgáltatni az MTI-nél kialakult helyzetet, és azt is szeretnék, ha a Médiatanács is eljárást indítana az ügyben.

A Kuratórium tagjai a Direkt36 pénteken megjelent cikke miatt kezdeményeznék a vizsgálatot. Ebből az derül ki, hogy Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke, valamint a Rogán Antalhoz tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központ közvetlenül beavatkozik a hírügynökség munkájába, és olyan kész anyagokat küldenek el az MTI-nek, amelyeket aztán a hírügynökség szó szerint leközöl. Ezzel az MTI megsértette a Médiatörvényt, amely előírja a közmédia függetlenségét.

A kuratórium három tagja azt írja: „az MTI nemrég elbocsátott, illetve még állásban levő munkatársai végső kétségbeesésükben fordultak a nyilvánossághoz. Hozzánk is eljuttattak egy levelet, melyben »a mindennapok munkáját immár teljesen átszövő cenzúráról, kézi irányításról« írnak. Továbbá »arról az agresszív propagandagépezetről, amely egy országot foszt meg attól az elemi jogától, hogy a közpénzből finanszírozott hírügynökség révén hiteles, a tényeken alapuló, sokoldalú, elfogulatlan, átfogó tájékoztatást kapjon a valóságról«. A levélírók kijelentik: »Az elmúlt tíz évben az MTVA és a Duna MSZ vezetői fokozatosan, egyre gyorsuló ütemben számolták fel a sajtószabadságot és a függetlenséget az egykori MTI-n belül.«”

„»Ahogy sokan ebben az országban, valamennyien apró fogaskerekei voltunk, vagyunk a rendszernek, de folyamatosan próbáltuk érvényesíteni a szakmai szabályokat, sajnos egyre csökkenő sikerrel. Ezzel együtt ki előbb, ki utóbb az állásával fizetett a nyakasságért, és még mindig van vesztenivalónk (…) De nem magunkért emelünk szót, hanem a hírügynökségi munka becsületének visszaállításáért, azért, hogy a jövőben ne lehessen propagandacélokra használni a közszolgálati feladatokat ellátni hivatott nemzeti hírügynökséget. Állításaink egy részét bizonyítani tudjuk.«”

Korábban a Szabad Európa is írt arról, hogy miként érvényesül a cenzúra a hírügynökségnél, és távolítottak el nem eléggé lojális munkatársakat. A politikai befolyás a fotószerkesztőségre is kiterjedt, pontos utasítás van arra, kit hogyan szabad lefotózni és mi az, amit képen sem szabad megmutatni.

Szintén a Szabad Európa hozott nyilvánosságra olyan e-maileket és hangfelvételeket, amelyek azt bizonyították, hogy a politikai befolyás közvetlenül érvényesül a köztévénél is. Következménye az ügynek egyáltalán nem lett, részben azért, mert a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumában fideszes többség van, a Médiatanácsban pedig kizárólag kormánypárti tagok ülnek.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG