Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már rajzfilmen is nézhető az MTVA szerkesztője, ahogy politikai utasításokat közvetít


Bende, a rajzfilmhős
Bende, a rajzfilmhős

Bende Balázs animálva: a hangfelvétel valódi, a látvány az alkotói szabadság része.

A Szabad Európa egy évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, melyen Bende Balázs az MTVA szerkesztője politikai utasításokkal látta el a köztévé Híradójánál dolgozó újságírókat. Bende a 2019-es EP-választások előtt azt mondta kollégáinak, hogy a kampányban a kormányt kell támogatni, és akinek ez nem tetszik, az adja be a felmondását.

A hangfelvételek egyike a héten megihlette a Partizán alkotóit is, akik egy rövid rajzfilmben dolgozták fel az elhíresült értekezletet, és képzelték el, milyen lehetett a dolgozók reakciója.

Lapunk köztévével foglalkozó cikksorozatából kiderült az is, hogy milyen egyéb szerkesztőségi utasítások mentén kell dolgozni az M1 munkatársainak. A koronavírusról szóló híreket például úgy kell feldolgozni, hogy úgy tűnjön, külföldön jóval súlyosabb a járványhelyzet, mint Magyarországon. Kampányidőszakban „migránsos” híreket is kellett gyártani, lehetőleg olyat ahol valamilyen erőszakos vagy félelemkeltő magatartás tanúsítanak a szereplők.

Volt olyan korábbi MTVA-s munkatárs, aki csak név nélkül vállalta a nyilatkozatot, attól tartva, hogy bármikor utána nyúlhatnak fentről – pedig már nem is a médiában dolgozik. Ő említette azt is, hogy „nem lehetett nem észrevenni, hogy egyszerre tűnt el a képernyőről az összes meleg műsorvezető”.

Egy másik korábbi közmédiás pedig arról beszélt, hogy egy idő után „elviselhetetlenné vált a rasszizmus és a homofóbia, ez volt az utolsó csepp a pohárban”, nem bírta tovább, bement a főnökéhez, és elmondta a véleményét. Őszinteségét pedig nem értékelték, hiszen az egyik csoportos leépítési hullámban őt is elküldték.

Megerősítette azt is, amit korábbi informátoraink is elmondtak a dolgozók megfigyeléséről. Ez, mint mondja, főleg a közösségi médiát érintette, a Facebook-posztokat figyelték. "Elég volt egy kétértelmű bejegyzés a privát oldalon, és közölték az illetővel, hogy vagy törli, vagy csomagolhat".

XS
SM
MD
LG