Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Munkabért sem tudnak utalni a Magyar Bankholding egyes céges ügyfelei a munkavállalóiknak


A Szabad Európa információi szerint a Budapest Bank egykori ügyfeleinél a legnagyobb a gond. Hétfőre kiderülhet, indít-e vizsgálatot az ügyben a bankfelügyeleti szerv.

Még mindig nem történt meg teljeskörűen a Magyar Bankholdingnál tapasztalható informatikai zavar elhárítása – legalábbis ez derül ki több olvasónk tapasztalatából. Egyikük azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy a nap folyamán a cég, ahol dolgozik, közölte, hogy technikai okokból nem tudják elutalni az esedékes munkabérüket. A társaság korábban a Budapest Bank ügyfele volt. Mint ismert, a pénzintézet a takarékszövetkezeteket egyesítő Takarékbank és a Magyar Kereskedelmi Bank fúziójával jött létre májusban.

Olvasónk elmondása szerint cége vezetése arról tájékoztatta a munkavállalókat, hogy továbbra sem tudnak semmilyen tevékenységet végezni az MBH-s céges számlával, és egyelőre semmilyen tájékoztatást nem kaptak a bankholding részéről, hogy ennek mi az oka, és mikorra küszöbölik ki a problémát. Szerencsére a társaságnak van más pénzintézetnél egy devizaszámlája is, így a dolgozók később azt az ígéretet kapták, hogy a nap folyamán a fizetéseket elutalják erről. Ez azonban nyilván pluszadminisztrációt és költséget jelentett az adott cégnek.

„Harmonizálnak”

Napok óta tapasztalhatók a Magyar Bankholding informatikai rendszerének zavarai az ügyfelek számára. A bank még a múlt hét végén értesítette ügyfeleit, hogy „az informatikai rendszerek harmonizálása” miatt négynapos leállást foganatosít a céges és a lakossági ügyfelek számára. Ennek lejártával azonban számos céges ügyfél tapasztalta, hogy továbbra sem fér hozzá rendben a számlájához, nem tud utalásokat indítani, vagy a máshonnan utalt pénzösszeg nem érkezik meg a számlára.

A hét folyamán kiderült, hogy a zavarok nem múltak el. A Telex arról írt csütörtöki cikkében, hogy több MBH-s fiókban is céges ügyfelek vitatkoztak a banki ügyintézőkkel, akik nem tudtak érdemben felvilágosítást adni a problémák okáról és arról sem, hogy mikor szüntetik meg.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy kérdés, mennyire válságálló a felerészt nemzeti tulajdonba került bankrendszer.

A Szabad Európa hozzánk forduló olvasói szintén arról számoltak be, hogy semmilyen érdemi tájékoztatást nem kaptak. Ráadásul egyes utalásaik rendben elmentek/megérkeztek, mások nem, semmit nem tudnak arról, hogy mi miért történt. Az MBH kommunikációja nem tűnik kielégítőnek a bank egyes közösségi felületein sem. Egy ügyfél arról számolt be, hogy az informatikai zavarokról szóló, a bankot kritizáló üzenetek túlnyomó többségét egyszerűen törölték.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH bevallottan azért jött létre, hogy konkurenciát támasszon a Csányi Sándor vezette OTP-nek. A bank az elmúlt hónapokban szinte példátlan hirdetési kampányt indított, több kormánykritikus médiumban is jelentős reklámfelületet vásárolt. A májusi induláskor a pénzintézet vezetői azt nyilatkozták, a „vártnál simábban” ment a fúzió.

Kérdés, mit lép a felügyelet

Egy, az egyesülésre rálátó forrásunk szerint azonban ez valószínűleg nem felel meg a valóságnak. A banki szakember szerint az lehet a probléma, hogy nem építettek fel egy teljesen új informatikai rendszert a közös banknak, hanem a három, egymástól teljesen függetlenül fejlesztett és működtetett korábbi informatikai hátteret próbálták meg összehangolni. „Ez pedig amolyan folt hátán folt helyzetet teremtett, aminek a jelek szerint most jönnek elő a gyermekbetegségei” – fogalmazott.

Természetesen mi is kerestük a Magyar Bankholdingot az ügyfelek számára fenntartott információs csatornán, valamint a sajtóosztályon keresztül is, választ egyelőre nem kaptunk. A magyar pénzintézetek felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank részéről azt közölték kérdésünkre – hogy indítanak-e az ügyben vizsgálatot –, hogy erre a jövő hét elején tudnak válaszolni.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG