Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A WHO a Covid-fertőzések megugrására figyelmeztet Kelet-Európában


Egészségügyi dolgozók viszik egy Covidban meghalt beteg holttestét az ukrajnai Kramatorszk hullaházába 2021. október 30-án
Egészségügyi dolgozók viszik egy Covidban meghalt beteg holttestét az ukrajnai Kramatorszk hullaházába 2021. október 30-án

Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a koronavírus omikron-variánsából eredő fertőzések új hulláma Kelet-Európa felé halad, és a megfelelő intézkedések megtételére sürgeti a hatóságokat.

Több mint a duplájára nőtt a Covid–19-esetek száma Örményországban, Azerbajdzsánban, Belaruszban, Georgiában, Oroszországban és Ukrajnában az elmúlt két hétben – közölte Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója február 15-i közleményében.

Kluge elmondta, hogy a Közép-Ázsiáig terjedő, 53 országból álló térségben mára több mint 165 millió igazolt koronavírus-esetet és 1,8 millió halálesetet regisztráltak a járványhoz köthetően – ebből 25 ezret csak az elmúlt héten.

Kluge figyelmeztetésével egy időben több európai ország, köztük Csehország és Lengyelország is célzott rá, hogy enyhít a Covid–19-korlátozásokon a következő hónapban, ha továbbra is csökken a napi új fertőzések száma.

Tiltólistán Azerbajdzsán és Belarusz

Az omikron enyhébb a korábbi változatoknál, és nem helyezte nyomás alá a világ legtöbb országának egészségügyi rendszerét.

Kluge sürgette a térség országait, hogy fokozzák az oltási erőfeszítéseket, amelyek Kelet-Európában elmaradnak a kontinens többi részétől. Elmondta, hogy Boszniában, Bulgáriában, Kirgizisztánban, Ukrajnában és Üzbegisztánban a hatvan év felettiek kevesebb mint negyven százaléka kapta meg a teljes vakcinasorozatot.

Rámutatva a vírus megnövekedett kelet-európai jelenléte okozta kockázatokra, az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központja (CDC) Azerbajdzsán és Belarusz esetében elrendelte a legmagasabb riasztási fokozatot, és arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy kerüljék az utazást e két országba.

Trudeau elszánta magát

Kanadában Justin Trudeau miniszterelnök kijelentette, hogy élni fog a ritkán bevetett vészhelyzeti felhatalmazással annak érdekében, hogy véget vessen a kanadai Covid–19-korlátozások elleni tiltakozásoknak, amelyek résztvevői lezártak néhány határátkelőt és megbénították a főváros egyes részeit.

„A blokádok ártanak a gazdaságunknak és veszélyeztetik a közbiztonságot – mondta Trudeau egy sajtótájékoztatón. – Nem engedhetjük és nem is fogjuk engedni az illegális és veszélyes tevékenységek folytatását.”

A kanadai parlamentnek hét napon belül kell jóváhagynia a rendkívüli intézkedések alkalmazását.

Minderre azután került sor, hogy újra megnyílt a kanadai Ontario tartományt az Egyesült Államokkal összekötő híd, ahol megszűnt a kanadai Covid–19-korlátozásokat ellenző teherautó-sofőrök blokádja.

Letartóztatták az utolsó tüntetőket a hídon

A rendőrség letartóztatta az utolsó tüntetőket, és február 13-án felszámolta a blokádot, miután az mindkét országban csaknem egy hétig zavarokat okozott az autógyártásban.

A két szomszédos ország közötti kereskedelem körülbelül negyede megy át a hídon, így a tiltakozás hatással volt a Ford, a Toyota és a General Motors autógyár teljesítményére.

Ám a főváros, Ottawa központja 750 kilométerrel arrébb továbbra is zsúfolt az ottragadt kamionoktól és sofőrjeiktől, akik folytatják a tiltakozást. A lakosok arra panaszkodnak, hogy a tiltakozók, akik az utcán parkolták le a járművüket, zaklatják és megfélemlítik őket.

A kanadai kamionos tüntetők hasonló konvojokat ihlettek Franciaországban, Új-Zélandon, Belgiumban és Hollandiában.

Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG