Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy Britannia 1800 milliárd forintnyi hibás Covid-védőfelszerelést égetne el


Védőmaszkot viselő emberek sétálnak a King’s Cross pályaudvar egyik peronján a koronavírus-járvány idején Londonban 2021. július 12-én
Védőmaszkot viselő emberek sétálnak a King’s Cross pályaudvar egyik peronján a koronavírus-járvány idején Londonban 2021. július 12-én

A brit kormány azt tervezi, hogy elégeti a koronavírus-világjárvány idején kapkodva vásárolt, használhatatlan egyéni védőfelszerelések milliárdjait – közölte a parlament államháztartási bizottsága pénteken.

Az ötlet, hogy az arcmaszkokat, köpenyeket és más felszereléseket energiatermelés céljából elégessék, nem nyűgözte le a bizottság tagjait.

A testület azt vizsgálja, hogyan jutott el a kormány oda, hogy négymilliárd fontot (1800 milliárd forintot) költött olyan védőfelszerelésekre, amelyeket ki kell dobni, mert hibásak vagy nem felelnek meg a brit szabványoknak.

A parlament államháztartási bizottsága szerint a kormány azt tervezi, hogy havonta 15 ezer raklapnyi védőfelszerelést ártalmatlanít, amellyel energiát termel.

„A használhatatlan egyéni védőfelszerelések ártalmatlanításának költségei és környezeti hatásai nem világosak” – közölte a bizottság.

Pat Cullen, a Royal College of Nursing szakmai szervezet vezérigazgatója azzal vádolta a kormányt, hogy fontmilliárdokat füstöl el.

Az államháztartási bizottság jelentésében megállapította, hogy az egészségügyi minisztérium a világjárvány első évében a személyi védőfelszerelésekre költött 12 milliárd fontnak 75 százalékát drága és hibás termékekre pazarolta.

Meg Hillier, az ellenzéki Munkáspárt képviselője, a bizottság elnöke azt mondta, hogy a személyi védőfelszerelések ügye „talán a legszégyenletesebb fejezete volt a világjárványra adott brit kormányzati válasznak”.

„A kormány óriási összegeket pazarolt el, felháborítóan magas árat fizetett ki közvetítőknek a kaotikus kapkodásban, amelyben még a legapróbb átvilágítást is kihagyta” – fogalmazott.

Robin Walker oktatási miniszter pénteken elismerte, hogy „hibákat követtek el” a járvány korai szakaszában. Szerinte „teljesen példátlan helyzet” volt, amikor a világ országai az egészségügyi válsághelyzetben próbáltak eszközöket szerezni.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG