Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy-Britannia közös fellépést sürget az orosz propaganda ellen


Dominic Raab a BBC egyik műsorában, 2021. május 2-án
Dominic Raab a BBC egyik műsorában, 2021. május 2-án

Nagy-Britannia nemzetközi fellépésre szólított fel az orosz propaganda- és dezinformációs kampányok ellensúlyozására.

Dominic Raab brit külügyminiszter május 3. és 5. között Londonban fogadja kollégáit a világ hét legfejlettebb iparú országából (G7), és napirenden lesz a Nyugat és Oroszország közötti, jelenleg a korábbiaknál is feszültebb viszony kérdése is.

Nagy-Britannia javaslata értelmében felállítanának egy gyors és hatékony mechanizmust az orosz „hazugságok, propaganda és álhírek” cáfolata érdekében.

Bár részleteket nem közölt, a tárcavezető szerint a cél, hogy elérhetővé tegyék az igazságot mind az ország állampolgárai, mind Oroszország, Kína vagy más országok lakossága számára.

A G7-nek Nagy-Britannia mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, továbbá Németország és Olaszország a tagja, a londoni kormány ugyanakkor egyes ülésekre meghívta Ausztrália, a Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea és India képviselőit is.

Oroszország korábban benne volt az úgynevezett G8-ban, tagságát azonban felfüggesztették a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget 2014-es illegális annektálását követően. A Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy komoly léptékben álhíreket terjeszt számos kérdésben, például a NATO-val és a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban.

"Totalitárius rendszerben élünk" - egy független orosz TV harca
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:44 0:00

Kettős cél

A The Sunday Times értesülései szerint Raab a találkozón bemutatja a brit külügyi tárca azon kutatásának eredményeit, amelyek szerint orosz internetes trollok azt a benyomást kívánják kelteni, hogy a közvélemény támogatja az Ukrajnával szembeni orosz agressziót.

„Oroszpárti trollok kommenteket írnak Ukrajnával és más területekkel kapcsolatban, azért, hogy befolyásolják az itteni közvéleményt, majd pedig ezt visszajátsszák az orosz médiába” – mondta a miniszter.

A G7-ek egyeztetésén egyebek mellett szó lesz a koronavírus-vakcinák globális elosztásáról, a klímavédelmi kérdésekről, az éhezés elleni fellépésről, és a lányok oktatásának támogatásáról is.

Készült az AFP, a The Sunday Times és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG